Home <30 minuten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Verrassende twist

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.

In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.

Bami Surinaams

Een multiculturele mix

Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.

Surinaamse bami ingrediënten

Snel en simpel

Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!

Surinaams zuurgoed

Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.

Surinaams zuurgoed
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g spaghetti
  • 3 kub'or bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
  • Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggi kub'or bouillonblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

41 reacties

Marijke 2 december 2020 - 12:53

Lekker en gemakkelijk. Zelf doe ik door de Surinaamse bami nog wel extra groenten. Anders vind ik het gerecht wat kaal.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 13:37

Lekker Marijke, geef er vooral je eigen draai aan! 🙂

Reply
Marlous 7 januari 2021 - 18:48

Wat was dit lekker!!….. we hebben bijna ruzie gemaakt aan tafel!!! Dit is een receptie die moet ik bewaren! Dit wordt zeker vaker gemaakt

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2021 - 10:04

Haha, fijn dat het in de smaak viel Marlous! Enne.. hopelijk is het wel weer goed gekomen? 😉

Reply
Gerard 2 december 2020 - 21:30

Ik voeg klein gesneden stukjes paprika en paksoy vlak voor opdienen toe. Geeft een gezonde frisse bite . Smaak van gerecht is heerlijk

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 10:14

Lekker, goed idee Gerard!

Reply
Aly 3 december 2020 - 16:02

Gisteren de Surinaamse bami gemaakt , heerlijk en blijft hier zeker terugkomen.
Heb er alleen wel nog een koffielepel sambal in gedaan.

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 16:13

Fijn dat het in de smaak viel Aly! Wij vonden ‘m al vrij spicy, maar dat kan ook aan de peper gelegen hebben dus voeg vooral naar smaak sambal toe 🙂

Reply
Geraldina 4 december 2020 - 12:29

Morgen komen de kinderen en die zijn hier dol op. Maak het vandaag al zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Ik doe er ook iets groenten in en een komkommersalade bij. Helemaal af!

Reply
SmaakMenutie 4 december 2020 - 14:58

Lekker Geraldina! Geniet ervan met z’n allen en veel plezier 🙂

Reply
Linda 4 december 2020 - 18:38

Heerlijk van smaak. Een oosterse groentemix erbij gegeten. Ook lekker met kousenband denk ik. Gaan we volgende keer proberen

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:34

Ja dat denk ik ook Linda! Fijn dat het in ieder geval in de smaak viel 🙂

Reply
Sylvia 2 augustus 2024 - 18:07

Heerlijk Gesmuld
Heb er wel een Thaise groentemix door gedaan voor extra groente. En wat sambal.
Volgende keer wil ik het proberen met groene en gele paprika of eventueel met kousenband.
Bedankt voor het recept

Reply
Sabrina 11 december 2020 - 20:41

Wij hebben gesmuld en genoten. Heerlijk recept waarmee je qua groenten mooi kunt variëren. Wij hebben er paprika en lente-ui bij gedaan wat goed combineerde. Deze Surinaamse bami komt vaker op tafel. Dank voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:24

Fijn Sabrina, dat horen we graag! Lekker ook de toevoeging van paprika en lente-ui 🙂

Reply
Martha 3 februari 2021 - 21:37

Ik hoor zoveel over Surinaams Roti. Nooit gemaakt, hebben jullie een recept hiervoor of video hoe het gemaakt wordt? Hdank

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2021 - 10:06

Jazeker! Als je het gerecht bedoeld: https://smaakmenutie.nl/surinaamse-roti-kip-massala/

Reply
Edwin 26 maart 2021 - 10:42

Lekker en makkelijk recept, wel een extra lombok in gedaan. We hadden het nu alleen zo gegeten maar volgende keer wel met atjar ketimoen en gebakken kip, maakt het extra lekker!

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2021 - 12:54

Lekker Edwin, als je van spicy houdt zeker doen die extra lombok! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Gijs 29 april 2021 - 21:11

Klinkt heerlijk jongens! Maar zijn drie bouillonblokjes niet wat veel? Helemaal omdat er ook nog sojasaus en ketjap in gaat?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 10:32

Dit is volgens Surinaams recept, maar gebruik er gerust 1 minder als het je teveel lijkt 🙂 Geniet ervan!

Reply
Marijke 1 mei 2021 - 09:10

Welke soja saus wordt hier voor gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2021 - 09:43

Zoute sojasaus (bijvoorbeeld kikkoman, met de rode dop!)

Reply
Betty Alsemgeest 1 mei 2021 - 22:31

Vanavond gegeten was erg lekker. volgende keer een preitje er door en surinaamse pepertje.
Gaan het zeker vaker eten.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:25

Leuk Betty! En lekker om er prei doorheen te doen voor wat extra groenten en het pepertje voor nóg meer pit 🙂

Reply
Monique 2 juni 2021 - 09:14

Welk merk 5 spices-poeder gebruiken jullie? Want de samenstelling van Nederlandse merken zijn totaal anders dan de originele Chinese b.v. 25% szechuanpeper in de nederlandse en in de Chinese merken zit helemaal geen szechuanpeper.

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2021 - 13:42

De echte Chinese van de toko Monique! 🙂

Reply
Marianne 2 november 2021 - 14:46

Kan geen website vinden voor Toko Monique. Welke verkopen ze daar. Welke ingrediënten. Er zijn zoveel varianten op de markt.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 14:51

Haha toko Monique bestaat niet, die stelt de vraag 😉 Er ontbreekt een komma. Maar je kan elke 5-spices poeder van de toko gebruiken, Marianne!

Reply
Martin 27 juni 2021 - 21:28

Lekker

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:30

Fijn Martin, leuk te horen! 🙂

Reply
Rianne 13 september 2021 - 14:14

Hoi Martin,

Heerlijk recept, ik doe er ook altijd nog paprika door. Hebben jullie nog ideeen over de extra groente wat je er eventueel in zou kunnen doen?

Reply
SmaakMenutie 14 september 2021 - 10:31

Lekker Rianne! Wellicht een andere harde groente als courgette of wortel?

Reply
Edith 13 oktober 2021 - 18:18

Vandaag gemaakt heerlijk en lekker makkelijk daar houden we van.

Reply
Jennifer 29 november 2022 - 18:49

Het was overheerlijk, we gaan dit zeker vaker eten, mijn schoonvader van bijna 73 jaar eet altijd een klein normaal portie, maar nu zelfs twee porties, dus dat zegt ook al heeeeeel erg veel!!!!

Reply
Tonny Pleijte 2 januari 2023 - 17:57

Welke bouillonblokjes gebruiken jullie?
De kip?
Gaan we morgen eten, wij zijn echte fans van jullie

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2023 - 11:11

Leuk om te horen! Nee, deze heten enkel ‘Maggi bouillonblokjes’, zie ook de foto of het winkelmandje onder de ingrediënten. Geniet ervan!

Reply
Janine Taal 13 februari 2023 - 19:29

Wat een heerlijk gerecht, we hebben er alle vier van genoten!
Voor de nodige vitaminen heb ik er wel wat groenten aan toegevoegd.

Reply
Maria 23 mei 2023 - 19:05

Heerlijk… makkelijk. Bij gebrek aan trassi heb ik er sterke Thaise vissaus doorheen gedaan. Groente was wat ik miste, nu een bosuitje erdoor gedaan.

Reply
Zuidema 7 december 2023 - 21:13

Als mensen niet tegen trassi kunnen, is er dan misschien iets waarmee je dat kan vervangen?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2023 - 10:57

Ik heb wel eens gehoord dat je het kan vervangen door taotjo (zelf niet eerder geprobeerd). Heb je dat niet voorhanden; lekker achterwege laten 😉

Reply