Het perfecte broodje
Onlangs vroeg een van onze vaste lezers of wij het perfecte recept hebben voor een Surinaams broodje kip kerrie. Uiteraard hebben we die!
Eerder deelden we al onze recepten voor een Surinaams broodje pom en bakkeljauw, alleen deze klassieker ontbrak nog op de website.
Dit Surinaamse gerecht is een smaakbom die je eenvoudig thuis kunt maken. Vaak halen wij zelf zo’n heerlijk gevuld Surinaams puntje met gekruide kip bij de toko, maar waarom niet zelf aan de slag gaan? Het is namelijk super eenvoudig en minstens zo lekker als van de toko.
Wat maakt het zo lekker?
Surinaamse kip kerrie is een smeltkroes van smaken en kruiden, ontstaan uit de rijke, multiculturele keuken van Suriname. Het geheim zit in de masala kerrie, een geurige kruidenmix die anders is dan de bekende Indiase curry. De Surinaamse variant is namelijk vaak pittiger én bevat specifieke kruiden zoals fenegriek en komijn. Het gebruik van verse ingrediënten zoals adjuma peper, knoflook en gember geeft dit gerecht zijn kenmerkende pittigheid.
Zo begin je
Het begint met een scheutje zonnebloemolie in een hete pan. Zodra de olie heet genoeg is, voeg je de fijngesneden sjalotten en knoflook erin. Een klein beetje van adjuma peper voegt een pittige touch toe, maar wees wel voorzichtig: deze kleine peper is verraderlijk sterk.
Dan komt het belangrijkste kruid van het gerecht: de masala kerrie. Twee eetlepels van dit goudgele poeder kleuren de olie en vullen de keuken met die kenmerkende Surinaanse geuren. Een verkruimeld maggi kub’or bouillonblokje en een snuf gemalen gember volgen. Wanneer de kipdijfilet – in hapklare reepjes of stukken gesneden – wordt toegevoegd, neemt het vlees al deze heerlijk kruiden op.
Balans in smaak
Twintig minuten later is de kip heerlijk mals en helemaal doordrenkt met de kruiden. Je kunt kiezen voor meer pit door extra adjuma of cayennepeper toe te voegen, of juist de pittigheid te temmen door deze achterwege te laten. Zoals altijd bij Surinaamse gerechten gaat het om de juiste balans van smaken. Net wat je lekker vindt!
Een frisse toevoeging
Het gerecht is klaar. Máár geen Surinaams broodje kip kerrie is compleet zonder een vleugje frisheid. Een beetje zelfgemaakte Surinaams zuurgoed – knapperige groenten in een lichtzoete azijnmarinade – maakt je Surinaamse broodje helemaal af.
Veelzijdig
Dit Surinaamse broodje kip kerrie is niet alleen super lekker, maar ook hartstikke veelzijdig. Het is perfect als lunch, maar kan ook gewoon als avondmaaltijd geserveerd worden. Met een beetje zuurgoed erbij heb je een complete maaltijd. Probeer het vandaag nog uit en ontdek hoe makkelijk het is om dit populaire Surinaamse gerecht zelf te maken. Enjoy!
8 reacties
Lekker makkelijk om het in het boodschappen mandje te doen maar als je dat doet word er een hoop niet gevonden dus heb je niets aan het boodschappen lijstje. Ik woon in Dronten en waar kan ik de benodigdheden halen ?
Alleen de Surinaamse puntjes en zuurgoed zijn niet bij een reguliere supermarkt verkrijgbaar, maar een ander willekeurig broodje kan natuurlijk ook en qua zuur kan je het recept maken voor Surinaams zuurgoed. En anders is wat ingelegde komkommer ook prima hoor 🙂
Ik heb iets meer vlees gebruikt en het gekruid zoals het recept. Toen laten stoven in kokosmelk tot de kip uitelkaar viel. Erg lekker met zuur en brood
Wat fijn om dit recept op de website te kunnen vinden. Zit hier al een tijd naar uit te kijken. Daarom dacht ik laat ik eens mailen en hier is hij.
Ga het morgen gelijk maken.
Bij de lokale toko hier voegen ze vaak ook een iets dikkere gele saus toe. Deze zit in een een los bakje en wordt bij de meeste broodjes over het vlees gedaan. Hebben jullie enig idee wat deze saus zou kunnen zijn?
Leuk om te horen Alexander! Recept ideeën van onze volgers zijn altijd zeer welkom. Ik vermoed dat de gele saus waar je het over hebt Surinaamse sambal is. Die is niet al te pittig en kan je in grotere hoeveelheden eten. We zijn benieuwd wat je van onze variatie vindt! 🙂
Wij eten dit gerecht ook wel met rijst en bv sambal boontjes. Smaakt heerlijk.
Bedankt voor dit recept. Ik zie op eerste foto in het middelste schaaltje nog een specerij. Is dit komijnzaad? Dit wordt namelijk niet in de ingrediënten genoemd en is nogal evident voor de smaak.
Scherp Michael! Het is cayennepeper wat je ziet. Dit kan je gebruiken als je geen adjuma peper gebruikt en er toch wat pit aan wil geven!