Surinaamse klassieker
We hebben weer een onweerstaanbaar lekker broodje voor je! Dit keer een echte Surinaamse klassieker: het broodje bakkeljauw.
Onze vorige (Indische) broodjes, zoals pulled chicken en kipsaté, waren een regelrechte hit en gingen als warme broodjes over het internet. Nou, geloof ons maar: dit broodje bakkeljauw doet daar absoluut niet voor onder! Een smaakbommetje die je echt geproefd moet hebben.
Wat is bakkeljauw eigenlijk?
Bakkeljauw is de Surinaamse benaming voor gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel klipvis genoemd. Dit eeuwenoude conserveringsproces maakt de vis langer houdbaar en geeft het tegelijkertijd een unieke smaak. Voor gebruik moet de vis dan eerst worden ontzout door de bakkeljauw te koken en vervolgens uit te laten lekken in een vergiet.
Gelukkig is dat een fluitje van een cent! Tegenwoordig is bakkeljauw steeds makkelijker verkrijgbaar; grote supermarkten hebben het zelfs vaak in het assortiment en anders kun je altijd terecht bij je favoriete toko.
De perfecte combinatie van smaken
Wat dit broodje zo speciaal maakt is natuurlijk de unieke en kenmerkende smaak die je kent van de toko. De bakkeljauw wordt zachtjes gestoofd met kruiden zoals knoflook, ui, blokjes tomaat, tomatenpuree en uiteraard trassi.
Dit heerlijke goedje wordt vervolgens royaal op een kakelvers en luchtig Surinaams puntje geserveerd, vaak met wat Surinaams zuurgoed (ingelegde groenten) en de kenmerkende gele pittige Surinaamse sambal. Elke hap is natuurlijk weer een explosie van smaken!
Tijd om aan de slag te gaan!
Ben je enthousiast geworden? Mooi, want dit broodje is niet alleen verrukkelijk, maar ook super eenvoudig om zelf te maken. Begin met het ontzouten van de bakkeljauw, bak het vervolgens met de juiste kruiden en serveer het warm op een vers broodje.
Voeg wat zuurgoed (of halve maantjes komkommer en halve ringetjes rode ui) toe voor een frisse touch en als je van pittig houdt, mag sambal natuurlijk niet ontbreken. Of je het nu als lunch, tussendoortje of avondeten eet: dit broodje bakkeljauw zal je niet teleurstellen. Dus hup, de keuken in en aan de slag!
22 reacties
Heerlijk recept alleen doe ik er een madam Jeanette in. Echt dan eet je je handen erbij op.
Wat een lekker recept.
Omdat ik zoutvis niet standaard in huis heb had ik makreel uit blik gebruikt en op smaak gebracht met wat ketjap.
Goed idee Adriana, klinkt heerlijk!
Met een heel klein stukje madam jeanet pepertje (zaadjes eruit) krijgt het net wat meer pit. Mijn ouders komen uit Suriname en dit is zoo lekker!! Njang sweetie
Goed idee Grace, lekker! 🙂
De keren dat ik het gekocht had was het pittig. Vind ik erg lekker. Kan ik er een rode peper aan toe voegen en op welk moment?
Hi Jos, zelf niet eerder geprobeerd maar ik zou dan los wat sambal op het broodje smeren. Of eventueel gelijk met de tomaat wat sambal er doorheen roeren.
Lekker maar vond het een sterke vissmaak. Kan dat met ontzouten te maken hebben of is dat misschien her merk?
Hi Ronald, er zit sowieso wel een vissmaak aan de bakkeljauw 😉 Maar wellicht is het ene merk wat sterker dan het andere. Het blijft immers vis 🙂