Home Vis Broodje bakkeljauw

Broodje bakkeljauw

Surinaamse ingezouten kabeljauw

door SmaakMenutie
Surinaams broodje bakkeljauw

Surinaamse klassieker

We hebben weer een onweerstaanbaar lekker broodje voor je! Dit keer een echte Surinaamse klassieker: het broodje bakkeljauw.

Onze vorige (Indische) broodjes, zoals pulled chicken en kipsaté, waren een regelrechte hit en gingen als warme broodjes over het internet. Nou, geloof ons maar: dit broodje bakkeljauw doet daar absoluut niet voor onder! Een smaakbommetje die je echt geproefd moet hebben.

Broodje bakkeljauw

Wat is bakkeljauw eigenlijk?

Bakkeljauw is de Surinaamse benaming voor gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel klipvis genoemd. Dit eeuwenoude conserveringsproces maakt de vis langer houdbaar en geeft het tegelijkertijd een unieke smaak. Voor gebruik moet de vis dan eerst worden ontzout door de bakkeljauw te koken en vervolgens uit te laten lekken in een vergiet. Gelukkig is dat een fluitje van een cent! Tegenwoordig is bakkeljauw steeds makkelijker verkrijgbaar; grote supermarkten hebben het zelfs vaak in het assortiment en anders kun je altijd terecht bij je favoriete toko.

Bakkeljauw ontzouten

De perfecte combinatie van smaken

Wat dit broodje zo speciaal maakt is natuurlijk de unieke en kenmerkende smaak die je kent van de toko. De bakkeljauw wordt zachtjes gestoofd met kruiden zoals knoflook, ui, blokjes tomaat, tomatenpuree en uiteraard trassi. Dit heerlijke goedje wordt vervolgens royaal op een kakelvers en luchtig Surinaams puntje geserveerd, vaak met wat Surinaams zuurgoed (ingelegde groenten) en de kenmerkende gele pittige Surinaamse sambal. Elke hap is natuurlijk weer een explosie van smaken!

Broodje bakkeljauw maken

Tijd om aan de slag te gaan!

Ben je enthousiast geworden? Mooi, want dit broodje is niet alleen verrukkelijk, maar ook super eenvoudig om zelf te maken. Begin met het ontzouten van de bakkeljauw, bak het vervolgens met de juiste kruiden en serveer het warm op een vers broodje. Voeg wat zuurgoed (of halve maantjes komkommer en halve ringetjes rode ui) toe voor een frisse touch en als je van pittig houdt, mag sambal natuurlijk niet ontbreken. Of je het nu als lunch, tussendoortje of avondeten eet: dit broodje bakkeljauw zal je niet teleurstellen. Dus hup, de keuken in en aan de slag!

Broodje bakkeljauw recept
Surinaams broodje bakkeljauw

Broodje bakkeljauw

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 67 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g bakkeljauw
  • 4 (Surinaamse) puntjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1/2 groentebouillon blokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl trassi
  • Komkommer
  • Rode ui
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Begin met het ontzouten van de bakkeljauw. Kook hiervoor een pan met ruim water en kook de bakkeljauw 20-25 minuten op matig vuur. Laat de bakkeljauw vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Snipper ondertussen 1 flinke ui en 2 tenen knoflook. Snijd ook 1-2 tomaten in kleine blokjes.
  • Maak met je handen kleine stukjes van de bakkeljauw. Dit is heel simpel, je trekt het zo los van elkaar.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan of wok en fruit de ui en knoflook een minuutje aan. Voeg ook een 1/2 tl trassi toe en bak een paar seconden al omscheppend mee.
  • Voeg nu de tomaat toe samen met de bakkeljauw stukjes en een 1/2 bouillonblokje. Meng alles even goed door elkaar en voeg nu ook 1 flinke el tomatenpuree toe. Meng alles grondig. Proef even en voeg naar smaak meer tomatenpuree toe.
  • Bak het geheel enkele minuten zodat de bakkeljauw lekker droog is.
  • Beleg 4 broodjes met de bakkeljauw. Bij voorkeur natuurlijk echte Surinaamse broodjes (eerst even 2-3 minuten in de oven opwarmen). Voeg eventueel frisse komkommer en rode ui (of Surinaams zuurgoed) toe.

Surinaams broodje bakkeljauw

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

WS 4 november 2019 - 09:27

Hi, ik wil dit recept graag uitproberen maar ik vroeg me af waar ik de surinaamse broodjes kan halen? Overal waar ik ga zijn ze niet authentiek surinaamse broodjes. Die van dit recept lijkt wel de goeie. Alvast Bedankt!

Groetjes

Reply
dave 12 november 2019 - 18:58

jumbo

Reply
SmaakMenutie 13 november 2019 - 11:50

Hi, wij kopen ze altijd bij de Surinaamse bakker. Succes!

Reply
Marsha 5 juli 2020 - 22:20

Yes ik ga dit morgen maken… zal mijn resultaat delen op IG en pinterest ?

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:23

Leuk Marsha, we zijn benieuwd! 🙂

Reply
Anita 26 juli 2020 - 13:23

Hoi Smaakmenutie luitjes…als je nu geen gezouten kabeljauw kunt vinden omdat je in een uithoek woont en geen toko noch een super assortiment in de supermarkt…zou je dan gewone kabeljauw kunnen gebruiken??

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 13:20

Hoi Anita, bakkeljauw is vrij specifiek en om het zelf te maken zou je de vis moeten drogen en pekelen. Daar hebben wij geen ervaring mee, maar wellicht is er op internet wel iemand die dat proces uitlegt. Succes!

Reply
Liz 5 december 2020 - 10:36

Turkse en of Marokkaanse winkels verkopen vaak Surinaamse broodjes ?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:38

Klopt! 🙂

Reply
Ronald 5 maart 2021 - 18:52

Lekker maar vond het een sterke vissmaak. Kan dat met ontzouten te maken hebben of is dat misschien her merk?

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:02

Hi Ronald, er zit sowieso wel een vissmaak aan de bakkeljauw 😉 Maar wellicht is het ene merk wat sterker dan het andere. Het blijft immers vis 🙂

Reply
Jos 11 juni 2021 - 12:13

De keren dat ik het gekocht had was het pittig. Vind ik erg lekker. Kan ik er een rode peper aan toe voegen en op welk moment?

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2021 - 09:55

Hi Jos, zelf niet eerder geprobeerd maar ik zou dan los wat sambal op het broodje smeren. Of eventueel gelijk met de tomaat wat sambal er doorheen roeren.

Reply
Grace 15 september 2021 - 09:15

Met een heel klein stukje madam jeanet pepertje (zaadjes eruit) krijgt het net wat meer pit. Mijn ouders komen uit Suriname en dit is zoo lekker!! Njang sweetie

Reply
SmaakMenutie 15 september 2021 - 11:22

Goed idee Grace, lekker! 🙂

Reply
Adriana 20 september 2021 - 10:41

Wat een lekker recept.
Omdat ik zoutvis niet standaard in huis heb had ik makreel uit blik gebruikt en op smaak gebracht met wat ketjap.

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 10:48

Goed idee Adriana, klinkt heerlijk!

Reply
Paula 25 februari 2022 - 16:34

Heerlijk recept alleen doe ik er een madam Jeanette in. Echt dan eet je je handen erbij op.

Reply
Cindy 25 september 2022 - 12:03

Wij hebben dit recept voor het eerst gemaakt.
We hebben alles precies zo gedaan zoals omschreven staat. We vonden de smaak lekker, maar ook echt ontzettend zout! De volgende keer spoelen we de bakkeljauw toch maar eerst af zoals ook op de verpakking staat. Al jullie recepten zijn super 🙂

Reply
Trudie 3 oktober 2024 - 13:11

Mag ik vragen waar jullie de Bakkeljouw kopen?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2024 - 15:13

Toko of soms gewoon ook bij de supermarkt!

Reply
jade 9 oktober 2024 - 23:14

woow gisteren gemaakt het was echt heeeeeerlijk !! en makkelijk om te maken

Reply