Home Vlees en kip Stifado

Stifado

Grieks stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Stifado

Rijke saus

Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.

Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.

Grieks stoofvlees

Kleine stifado uien

In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.

Stifado stoofschotel

Kenmerkende smaak

Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!

Stifado recept

Serveertips

Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!

Traditionele griekse salade
Serveer lekker met een frisse Griekse salade.
Stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.4/5
( 234 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap (of sukadelap)
  • 500 g sjalotten (1 netje)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 150 ml rode wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el (witte wijn)azijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen piment (of nootmuskaat)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper.
  • Schroei het vlees in een flinke scheut olijfolie en/of roomboter rondom dicht in 5-10 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Pel ondertussen de sjalotten en halveer of snijd in vieren. Snijd ook 3 tenen knoflook fijn.
  • Voeg een extra scheut olijfolie toe en stoof de sjalot en knoflook op matig vuur met deksel op de pan enkele minuten glazig.
  • Meng 1 flinke el tomatenpuree door het geheel en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij de sjalotten samen met 2-3 el azijn. Voeg ook 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 1 tl gemalen piment en 2 tl gedroogde oregano toe. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met circa 100 ml lauwwarm water. Voeg tot slot ook 2 takjes rozemarijn toe, 3 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje. Laat ongeveer 3 uur stoven met deksel op de pan op laag vuur.
  • Haal eventueel de deksel het laatste half uur van de pan om het wat te laten indikken. Serveer optioneel met fijngehakte verse peterselie.

Stifado kruidenStifado

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

46 reacties

Marijke 1 november 2023 - 16:51

Hoi, ik maak vaak stifado, maar geef er kritaraki (orzo) bij. Die romige pasta is er erg lekker bij. En dan vlees en orzo in een kom en gratineren met kaas. Zo heb ik er in Griekenland jaren geleden van gesmuld. Jullie recept is veel uitgebreider qua kruiden, ik ga het binnenkort proberen. Dank voor alle leuke en gevarieerde recepten!

Reply
Emma 30 oktober 2023 - 16:19

Hoi,

Ik ben zwanger, maar de rode wijn kan ik er gewoon doorheen doen toch?
Als het goed is verdampt deze.

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2023 - 14:47

De alcohol verdampt grotendeels voor 95-99%. Er zal altijd iets achterblijven maar dat is verwaarloosbaar in een gerecht voor 4 personen 🙂

Reply
Jeannette 20 oktober 2023 - 15:09

Hoi….nog een berichtje . Ik vergeet jullie te bedanken voor de leuke recepten. Dank jullie wel.
Deze had ik nog niet gemaakt. Ik heb trouwens half-om-half sukade en riblappen gebruikt. En een heel klein flesje rode wijn erin gekiept. Verder wat komijn koriander. En strooi er op het einde wat verse koriander overheen ipv peterselie. Met vr gr Jeannette

Reply
Jeannette 20 oktober 2023 - 15:03

Ik ben vandaag bezig geweest met de stifado. De hele keuken ruikt naar een Grieks restaurant. Aangezien er op het laatste nippertje nog 2 mensen meer komen eten. Doe ik er de laatste 20 min aantal aardappelen in blokken gesneden bij net zo groot als de stukken vlees…en dan eet ik het straks met zilvervliesrijst groene salade en tzatziki en wat breekbrood.

Reply
Carola 29 augustus 2023 - 16:04

Kan dit ingevroren worden?

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 16:06

Jazeker!

Reply
1 3 4 5 6