Rijke saus
Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.
Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.
Kleine stifado uien
In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.
Kenmerkende smaak
Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!
Serveertips
Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!
46 reacties
Hoi, ik maak vaak stifado, maar geef er kritaraki (orzo) bij. Die romige pasta is er erg lekker bij. En dan vlees en orzo in een kom en gratineren met kaas. Zo heb ik er in Griekenland jaren geleden van gesmuld. Jullie recept is veel uitgebreider qua kruiden, ik ga het binnenkort proberen. Dank voor alle leuke en gevarieerde recepten!
Hoi,
Ik ben zwanger, maar de rode wijn kan ik er gewoon doorheen doen toch?
Als het goed is verdampt deze.
De alcohol verdampt grotendeels voor 95-99%. Er zal altijd iets achterblijven maar dat is verwaarloosbaar in een gerecht voor 4 personen 🙂
Hoi….nog een berichtje . Ik vergeet jullie te bedanken voor de leuke recepten. Dank jullie wel.
Deze had ik nog niet gemaakt. Ik heb trouwens half-om-half sukade en riblappen gebruikt. En een heel klein flesje rode wijn erin gekiept. Verder wat komijn koriander. En strooi er op het einde wat verse koriander overheen ipv peterselie. Met vr gr Jeannette
Ik ben vandaag bezig geweest met de stifado. De hele keuken ruikt naar een Grieks restaurant. Aangezien er op het laatste nippertje nog 2 mensen meer komen eten. Doe ik er de laatste 20 min aantal aardappelen in blokken gesneden bij net zo groot als de stukken vlees…en dan eet ik het straks met zilvervliesrijst groene salade en tzatziki en wat breekbrood.
Kan dit ingevroren worden?
Jazeker!