Rijke saus
Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.
Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.
Kleine stifado uien
In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.
Kenmerkende smaak
Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!
Serveertips
Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!
46 reacties
Alleen de geur al tijdens het stoven…. Heerlijk!
Leuk recept. Morgen eten met wat friet en inderdaad Griekse Salade. Verheug mij nu al…
Kan ik de rode wijn ook vervangen voor iets anders?
Ik maak het op dit moment met alcoholvrije rode wijn. Anders druivensap of gewoon wat extra bouillon. (Zo doe ik het meestal met stoofgerechten).
Ik heb het volgens recept gemaakt en was heerlijk. Nu wil het voor vegetariers maken. Kan ik het rundvlees door bv jackfruit vervangen?
Leuk om te horen Yvonne! Men zegt dat je met jackfruit het vlees kan vervangen, maar hebben we zelf niet eerder geprobeerd 🙂
Dit lijkt me erg lekker en wil dit graag voor 7 personen maken. Moet ik dan gewoon alles verdubbelen?
Leuk Maartje! Je kan het vlees inderdaad verdubbelen, maar wees voorzichtig met de rest van de ingrediënten (ongeveer x1,5 / 2). Of maak gewoon 2 pannen! 😉
De Stifado vandaag gemaakt. Erg lekker! Ik had geen piment, dus nootmuskaat met een mespuntje kruidnagel gebruikt. Zelfs de pubers vonden dit ‘duimpje omhoog’. Ik mag het vaker maken, joepie! We hebben het gegeten met zilvervliesrijst en een lekker stokbroodje met kruidenboter.