Rijke saus
Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.
Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.
Kleine stifado uien
In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.
Kenmerkende smaak
Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!
Serveertips
Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!
46 reacties
Mannen, wat een leuk recept. Ik had nog wat sucadelappen liggen, bijna over de datum. Ik dacht nu gelijk de zaak aanpakken. Voorbereidingstijd (schoonmaken uien en knoflook, snijden vlees) was al in 1/2 uur gedaan….Nu moet ik afwachten, maar het ruikt goed! Vanavond eet ik eigenlijk gekookte mosselen. Dus dit wordt een partijtje voor de vriezer, hahhaa
P.S. ik heb er nog een flinke schpe Griekse yoghurt bij gedaan, voor de romige smaak!
Hoi, heb je die griekse yoghurt door de stoof heen gedaan of los erbij?
Ik ga hem morgen maken!! Ziet er zo lekker uit. Nu al zin in!
Mannen, wat een heerlijk recept weer.
Gelukkig heb ik nog een restje voor morgen middag 😊
Hoi Tim en Erik<
Piment vervangen door nootmuskaat ?
Moet dit niet zijn Piment vervangen door :
! deel kruidnagel poeder , 1deel Kaneel poeder , 1 deel nootmuskaat poeder
Dit goed mengen in een vijzel.
Groet, Jean
Hoi Jean, als je geen piment in huis hebt kan je nootmuskaat gebruiken. Kaneel gebruiken we namelijk al. En een beetje kruidnagel kan natuurlijk altijd 🙂
Hallo Tim en Erik, ik wil heel graag het recept STIFADO gaan maken maar dan in de slowcooker.
Maar weet dus niet of dit recept dan aangepast moet worden en of Hoelang dit in de slowcooker moet?
Groetjes Néda
Hoi Néda, zelf hebben we het nog niet in de slowcooker gemaakt dus kunnen we je hier niet in adviseren. Wellicht kan een andere bezoeker je tips geven 🙂
Ik zou het recept gewoon volgen, dus alles aanfruiten/bakken en dan in de slowcooker doen. Stoofschotels doe ik meestal 1 uur op hoog en dan 4 uur op low. Na een aantal uur kijken en proeven en desnoods nog wat langer op hoog doorpruttelen. Beetje je gevoel volgen.