Home Erik's Asia Soto ajam

Soto ajam

Indische maaltijdsoep met kip

door SmaakMenutie
Soto ajam

Simpelweg ‘soto

Soto ajam is misschien wel de bekendste Indische maaltijdsoep.

Hoewel de oorsprong op Java ligt zijn er inmiddels tal van varianten en kennen de meeste mensen het misschien vooral als ‘soto soep’ of ‘saoto soep’ van de Surinaamse toko.

Soto ayam

Onze versie van de soto soep is eigenlijk een mengeling van de oorspronkelijke Indische soep met wat Surinaamse invloeden. Naar het schijnt is taugé een typische toevoeging die ze op Java niet kennen. Net als aardappelblokjes die je optioneel kan toevoegen om hem extra vullend te maken.

Kruidige bouillon

De basis van onze soto ajam is een uiteraard een kruidige bouillon. Deze wordt verder op smaak gebracht met fijngesneden knoflook en sjalotten, ketjap manis, djahé (gember), gemalen laos, salamblad en een gekneusde stengel sereh (citroengras). Deze ingrediënten geven de soep zijn kenmerkende smaak.

Soto ajam ingrediënten

Wij gebruiken overigens gewone bouillonblokjes, maar de Surinaamse versie schrijft de welbekende Maggiblokjes voor. Zodra de soep bijna kookt voegen we de kipfilet toe en wordt deze in 20-25 minuten gaar gekookt. Hierdoor neemt de kip de smaak van de bouillon op.

Afmaken met

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit de bouillon gehaald en met twee vorken in dunne reepjes getrokken (pulled of geplukte kip). Sommige snijden de kip in stukjes, maar dat is wat ons betreft een no-go. Traditioneel wordt de soep geserveerd met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes en natuurlijk verse taugé.

Soto ajam maken

Een gekookt eitje mag natuurlijk ook niet ontbreken. En voor als van extra spicy houdt kun je sambal naar wens toevoegen. En eventueel aardappelblokjes of frietchipjes als je voor de wat meer Surinaamse versie wil gaan.

Snel en gemakkelijk op tafel

Een bijkomend voordeel van soto is dat het relatief snel en eenvoudig te bereiden is. Binnen een uur heb je een heerlijke, huisgemaakte (Surinaams-)Indische maaltijdsoep op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag of gewoon voor op een luie zondag. En met een beetje mazzel heb je nog genoeg voor de dag erna!

Soto soep
Soto ajam

Soto ajam

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 268 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 100 g taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 3 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
  • 1 ui
  • 1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Verse peterselie
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten), 3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 3 salam blaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe.
  • Voeg nu 2-3 kipfilets toe van totaal circa 400-500 g. Doe het deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de rijst en kook 4 eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken. Zet apart.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. 
  • Neem een diep bord en begin met wat rijst, dan de kip, taugé en een (gehalveerd) eitje. Schenk nu de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of chilisaus. Selamat makan!

Soto ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Shania 9 juli 2020 - 20:41

Als je nou 8 personen hebt doe je dan letterlijk alles het dubbele ? Mij lijkt dat dan een beetje te veel knoflook bijvoorbeeld. Verder ziet het er super uit !

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:39

Nee hoor Shania, alles keer 1,5 is voldoende voor 8 personen! Geniet ervan 🙂

Reply
Dicky van Strien 9 juli 2020 - 16:54

Het was weer heerlijk. Nog nooit een recept van jullie gehad wat niet smaakte. En iedereen in huis denken dat ik opeens heerlijk kan koken;)

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:36

Leuk om te horen Dicky! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Enne.. ik kan ze geen ongelijk geven 😉

Reply
Arthur Klaassen 1 juli 2020 - 18:21

Vandaag gemaakt volgens jullie recept, maar ik had nog zelf getrokken kippensoep in huis, dus die heb ik gebruikt. Daarin de sereh laten trekken gedurende 20 minuten en er verse gember (altijd in huis) i.p.v. djahé. Was erg lekker en we hebben nog voor een tweede keer. Alleen dan weer verse taugé halen.

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2020 - 10:44

Slim om de getrokken bouillon te gebruiken Arthur! Fijn dat het in de smaak viel. En zeker verse taugé gebruiken voor de tweede keer, lekker knapperig! 🙂

Reply
Lieneke 9 juni 2020 - 19:02

Goedenavond heren, jullie soep net gemaakt, omdat ik zo’n trek had in Soto soep (maar geen idee hoe ik het moest maken 😉 En wat is hij heerlijk geworden! Daarnaast ruikt m’n hele huis nu net zo lekker als m’n bord. Zeker voor herhaling vatbaar, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:05

Zo mogen we het horen Lieneke, leuk! Fijn dat ons recept in de smaak viel (en dat het in huis zo lekker ging ruiken 🙂 )

Reply
Maud 26 januari 2020 - 19:33

Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en dit wordt een blijvertje. Echt ontzettend lekker, gezond en vullend!

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:35

Leuk om te horen Maud! En dat is het fijne aan de soto inderdaad 🙂

Reply
1 2 3 4 5 7