Amerikaanse comfortfood
Sommige gerechten vragen weinig moeite, maar leveren toch maximaal ‘comfort‘ bij elke hap. Sloppy Joe is er zo eentje.
Dit iconische broodje uit de Verenigde Staten werd populair in de jaren ’30 en wordt sindsdien in talloze diners en keukens geserveerd. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een beetje rommelig om te eten, maar dat maakt het juist zo leuk. De oorsprong ligt naar verluidt in een café in Sioux City, in de staat Iowa, waar een kok genaamd Joe gehakt op smaak bracht met tomatensaus en het op een broodje deed. Simpel, maar doeltreffend.

Hartig, kruidig en een tikkeltje pittig
Onze versie van Sloppy Joe begint met rul gebakken gehakt dat we mengen met (fijn) gesneden groene paprika, wat meteen voor een frisse bite zorgt. Daarna voegen we een blik tomatenblokjes toe en dan komen de smaakmakers: oregano, paprikapoeder, cayennepeper, een scheutje worcestersaus en een paar theelepeltjes scherpe mosterd.

Om het geheel af te maken roeren we er ketchup doorheen, waarna het rustig mag pruttelen. In ongeveer twintig minuten dikt de saus in tot een smeuïg geheel vol smaak. Dat is waarschijnlijk ook het moment dat je steeds meer trek gaat krijgen.
Een beetje als pasta bolognese…
Als je de eerste hap neemt merk je dat het qua smaak iets wegheeft van een bolognesesaus, maar dan met een zoet-pittige twist. En in plaats van pasta kiezen we voor zachte witte bolletjes die de saus heerlijk opzuigen. Het fijne is dat dit gerecht ook nog eens snel op tafel staat. In ongeveer een half uurtje kun je al genieten. Daardoor is het ideaal voor een relaxte weekendmaaltijd. Of gewoon een doordeweekse avond als je zin hebt in wat comfortfood.

Tips voor de perfecte Sloppy Joe
Wil je het broodje nét wat extra’s geven? Serveer het dan met een plak gesmolten cheddar of wat frisse coleslaw erop. Ook lekker trouwens met een paar plakjes augurk voor een (zoet)zure tegenhanger.
En ja, het eet een beetje slordig, daar dankt het broodje tenslotte zijn naam aan maar dat hoort erbij. Pak er gewoon een servetje bij en geniet. Sloppy Joe is Amerikaans comfort food in optima forma. Lekker warm, goed vullend en boordevol smaak.
22 reacties
Ik zeg: Maken! Allebei onze jongens hebben vanavond feestjes voor de boeg, dus wat legt een betere bodem dan Sloppy Joe….grinnik…
Ben het nu aan het maken en heb al even voorgeproefd en -geroken….
Mèn, wat lekker!!!
Heb uiteraard een dubbele hoeveelheid gemaakt, want twee knullen van 18 en 20….grinnik….
Haha de jongens hebben maar geluk met zo’n vader die zoiets lekkers voor ze maakt, leuk!! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂
Zag de naam Sloppy Joe bij Gordon voorbij komen, naast de leuke naam zag het er heerlijk uit. Dag erna kwam ik toevallig jullie recept tegen. Net gemaakt en het valt bij iedereen echt in de smaak. Deze komt zeker vaker op ons menu😋.
Onderschat heerlijk Amerikaans eten, van vette hap tot supergezond: het kán! Bak bv tomaten met ui, ipv blikje tomatenblokjes, Vervang een deel gehakt voor fijngesneden droge worst/salami en bak zonder olie, of durf es lever toe te voegen aan je gehakt. Beleg je broodje eerst eens met een laag coleslaw (óf de selderijsalade/farmersalade uit een Hollandsche supermarkt collectie). voor extra groentjes. Serveer bovenop de dampendhete gehaktsaus wat parmesan flakes, of bv gerookte kaas/cheddar. Vervang je broodje es voor deuvekater, of brioche. Zoveel variaties mogelijk… suiker karamelliseren, vleestomaten erin sudderen, paprikaatje erbij, gehakt met eoa zout broodbeleg (pastrami?), toevoegen en dan kruidnagel en kaneel, warm wit broodje, op 1 helft een schep dikke saus, andere helft met dik cheddardip besmeren en er lekker opdrukken, HEAVEN!
Vandaag gemaakt en het was lekker!!!