De eerste keer shakshuka
Toen we voor het eerst in Tel Aviv waren, proefden we iets waar we meteen helemaal weg van waren, namelijk shakshuka.
Een warmgeserveerde pan gesmoorde tomaten en paprika’s, gekruid met Midden-Oosterse specerijen en afgewerkt met zacht gegaarde eitjes. We wisten meteen dat we dit ook thuis wilde gaan ook maken. Authentiek uiteraard.
Shakshuka (je zegt: sjaksjoeka) betekent letterlijk ‘mengsel’ in het Arabisch, en dat dekt precies de lading. Het is een super lekker gerecht vol kleur en smaken.
Van avondeten naar brunchklassieker
Traditioneel wordt shakshuka in Noord-Afrika gegeten als avondmaaltijd, zoals shakshuka met gehakt of andere toevoegingen. Maar in Israël is het gerecht inmiddels een vaste waarde geworden bij het ontbijt of de brunch. En dat snappen wij maar al te goed.
De combinatie van warme groenten, zacht eigeel en luchtig brood is precies wat je wilt op een luie zondagochtend. Vooral als je met je handen eet en stukjes challe of Turks brood door de saus haalt. Het maakt het bovendien extra gezellig aan tafel.
Smaakmakers uit het Midden-Oosten
Wat shakshuka speciaal maakt zijn de specerijen. Wij kiezen standaard voor za’atar, een traditionele kruidenmix die bestaat uit onder andere oregano, sumak en sesamzaad. Daarnaast natuurlijk harissa. Dit is een pittige pasta van paprika en rode peper en zorgt voor wat pit. Als je die niet hebt werkt cayennepeper op zich ook prima.
Za’atar kun je in noodgevallen vervangen door wat komijn, al mis je dan wel dat frisse vleugje van sumak. Dus doe het echt alleen als je het niet in huis hebt en niet snel ergens kan verkrijgen. Verse koriander erbij maakt het natuurlijk af (maar als je niet van team koriander bent dan laat je het lekker achterwege). En als finishing touch voeg je nog wat extra sumak toe over het geheel.
Gezond en voedzaam
Naast dat het heerlijk is, is shakshuka ook nog eens voedzaam. Tomaten en paprika’s zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, terwijl eieren zorgen voor eiwitten en gezonde vetten.
Doordat je het gerecht zonder boter of room maakt, is het licht maar toch vullend. Het is bovendien volledig vegetarisch – en als je het met volkoren brood serveert, zit je de hele ochtend goed vol.
Onze favoriete manier van eten
Wij maken shakshuka het liefst in een grote koekenpan, zodat we die direct op tafel kunnen zetten. Iedereen kan dan z’n eigen stukje brood pakken en dippen waar hij wil. Soms voegen we wat spinazie of feta toe, maar de basis blijft altijd hetzelfde: rijpe groenten, geurige specerijen en eieren met zachte dooiers.
5 reacties
Weer op tafel gezet. Jummie Jummie met de Sumak en verse feta. Zoo lekker. Dank
Heerlijk! cannellinibonen erbij ❣️
Oh lekker! Ik heb het eens in Amsterdam gegeten, voor herhaling vatbaar!
ERG lekker! Al een paar keer gemaakt als diner met quinoa erbij. Een zachtgekookt eitje erbij want dan zit er geen gestold eiwit bij wat over is 😄.
Lekkerrrrrr, ook zonder suiker. Misschien ooit ook als ontbijt maar voorlopig gewoon als lunch of avondeten😉