De kracht van eenvoud
Sambal oelek is misschien wel de meest pure vorm van sambal die er bestaat. Geen ui, geen knoflook, geen suiker; alleen verse pepers, een beetje zuur en een snuf zout.
Juist die eenvoud maakt ‘m (letterlijk) zo krachtig. We merken dat we er steeds weer naar grijpen wanneer een Indisch gerecht wel wat pit kan gebruiken. Of het nu door een kom noedels gaat of bij de nasi goreng belandt.
Een pittige basis
Wat sambal oelek anders maakt, is dat de pepers rauw worden verwerkt. Daardoor blijft de smaak flink pittig maar toch ook fris. We gebruiken meestal zo’n 15 lomboks, de lange, rode pepers met een stevige pit. Wie het écht heet wil, kan ook wat rawits toevoegen, maar wees gewaarschuwd: die zijn pas écht venijnig.
Je kunt trouwens prima een mix gebruiken van wat er maar in je keuken ligt. Een scheut limoensap (of een scheutje citroensap of azijn) en wat zout maken het af.
Vijzelen of hakken?
De naam ‘sambal oelek’ zegt eigenlijk al genoeg: ‘sambal’ staat voor gestampt, en ‘ulek’ is Maleis voor mengsel. Traditioneel wordt hij dan ook in een vijzel gemaakt. Dat geeft een mooie, grove structuur, maar het kost wel wat spierkracht.
Zelf pakken we meestal de hakmolen erbij; snel, efficiënt en net zo smaakvol. Wat grove stukjes mogen erin blijven hoor.
Meer dan alleen bijgerecht
Hoewel sambal oelek vaak als bijgerecht op tafel staat, is het ook een uitstekende basis voor andere sambalsoorten. Denk aan sambal badjak of sambal tomaat, die zijn meestal iets milder en bevatten meer ingrediënten, zoals gebakken ui of suiker.
Maar wie de authentieke pittigheid zoekt, zit met sambal oelek altijd goed. Het is pittig, puur en maakt van elke hap een belevenis. En versgemaakt is ‘ie natuurlijk vele malen beter dan uit een potje.
11 reacties
Nu een paar keer gemaakt maar binnen een week komt er schimmel op. Ik bewaar het in een weckpot. Wat gaat er niet goed?
Bewaar je het wel in de koelkast?
Vraagje voor ik mij aan de sambal oelek waag, moeten de pitjes eerst verwijderd worden alvorens de lomboks fijn gemalen worden?
Nee hoor! Met pit en al (zie afbeelding) 😉
Sambal oelek in een keukenmachine? Mijn Indische oma zou mij met haar pollepel op mijn vingers meppen!
In een keukenmachine gaan de pitjes kapot en die zorgen voor een bittere smaak.
Sambal oelek moet ALTIJD in een vijzel fijn gewreven worden of nog beter in een echte tjobek ( een ondiepe brede vijzel).
Dat deed mijn oma ook altijd Freek! Maar gemak dient de mens toch? 😉
Gemaakt met rawits. Super heet!
Ik ga dit ook snel maken. Straks een week vakantie en dan lekker weer eens in jullie recepten duiken!
Leuk Geraldina! Veel plezier in de keuken 🙂
Lijkt me heel leuk om het zelf te maken! Hoe lang kun je de sambal bewaren? 🙂
Snel een keer doen Michelle! 🙂 Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.