Home Erik's Asia Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

sticky Indische snack

door SmaakMenutie
Sambal goreng tempeh kering

Jeej, tempeh

Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blok tempeh (ca. 400 g)
  • 1 rode peper
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tempeh eerst in plakken en vervolgens in gelijke reepjes over de breedte zodat je allemaal gelijke stukjes hebt. Mag ook in blokjes overigens. Maar het 'hoort' in reepjes.
  • Bak (of frituur) de tempeh in een laagje (zonnebloem)olie rondom goudbruin. Dit is in een paar minuten klaar en moet waarschijnlijk in een paar etappes. Net afhankelijk van hoe groot je wok is.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 1-2 tl sambal oelek, 1 el olie en een snuf zout te mixen tot een gladde pasta. Dit kan in de vijzel maar makkelijk is om de foodprocessor of (kom van de) staafmixer te gebruiken.
  • Verwijder de overtollige olie uit de wok als de tempeh gebakken is en fruit de boemboe even 2-3 minuutjes aan. Voeg de reepjes tempeh toe en schep alles goed door elkaar.
  • Haal het geheel uit de wok en zet even weg.
  • Schenk 3-4 el ketjap manis in de wok samen met 1 el bruine suiker. Let op: het geheel zal snel gaan borrelen. Nu zet je direct het vuur op de laagste stand en voeg de tempeh weer toe.
  • Hussel alles grondig door elkaar zodat het lekker sticky wordt. Je eet de tempeh lauwwarm of gewoon koud. Ook de volgende dag heerlijk!
  • Voor de finishing touch meng je er nog wat fijngehakte rode peper door en eventueel wat gebakken uitjes.

Tempeh bereiden Tempeh friturenSambal goreng tempeh kering Sambal goreng tempeh Sambal goreng tempé kering

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Diana 6 juni 2021 - 01:16

Hoi!
Dit lijkt mij echt ontzettend lekker, maar kan ik als vegan de trassi weglaten of vervangen?

Alvast bedankt!!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:52

Gewoon achterwege laten hoor Diana! 🙂

Reply
Jantien 7 juli 2021 - 19:49

Hier blijf je van eten…. Zo lekker!!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:33

Echt he! Leuk te horen Jantien. Ook een favoriet van ons 🙂

Reply
Mandy 22 maart 2022 - 19:24

Mijn tempeh is niet sticky geworden. Wat zou ik fout gedaan hebben?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:25

Wat vervelend Mandy! Heb je goede ketjap manis gebruikt en heb je het laten borrelen zodat het flink op temperatuur gekomen is. Ik vermoed dat het de ketjap is…

Reply
Eric. 22 oktober 2022 - 10:24

Sambal goreng tempéh eet ik mijn hele leven al, ben een Indo. Ik bak er altijd petéhbonen(stinkbommen)bij. Ik vind het lekkerst met lekkere warme rijst, zonder iets erbij. Daar maak je me blij mee. Met zelf gemaakte sambal. Jullie recept is heel goed.

Reply
Hanna 5 april 2023 - 10:01

Heerlijk, gisteren voor het eerst gemaakt bij de gado gado. In plaats van pepers iets meer verse sambal trassi gebruikt. Voor herhaling vatbaar!

Reply
1 2 3 4