Jeej, tempeh
Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.
33 reacties
Hoi!
Dit lijkt mij echt ontzettend lekker, maar kan ik als vegan de trassi weglaten of vervangen?
Alvast bedankt!!
Gewoon achterwege laten hoor Diana! 🙂
Hier blijf je van eten…. Zo lekker!!
Echt he! Leuk te horen Jantien. Ook een favoriet van ons 🙂
Mijn tempeh is niet sticky geworden. Wat zou ik fout gedaan hebben?
Wat vervelend Mandy! Heb je goede ketjap manis gebruikt en heb je het laten borrelen zodat het flink op temperatuur gekomen is. Ik vermoed dat het de ketjap is…
Sambal goreng tempéh eet ik mijn hele leven al, ben een Indo. Ik bak er altijd petéhbonen(stinkbommen)bij. Ik vind het lekkerst met lekkere warme rijst, zonder iets erbij. Daar maak je me blij mee. Met zelf gemaakte sambal. Jullie recept is heel goed.
Heerlijk, gisteren voor het eerst gemaakt bij de gado gado. In plaats van pepers iets meer verse sambal trassi gebruikt. Voor herhaling vatbaar!