Home Erik's Asia Sambal badjak

Sambal badjak

door SmaakMenutie
Sambal badjak

Pittig, zoet en kruidig

Sambal badjak is onze favoriete sambal en bovendien een van de meest geliefde sambalsoorten uit de Indische keuken.

In tegenstelling tot de veel scherpere sambal oelek wordt sambal badjak gebakken (de pepers zijn dus niet meer rauw), wat zorgt voor een mildere en meer kruidigere smaak. Dit komt door de toevoeging van ingrediënten zoals ketjap manis, bruine suiker en andere specerijen die de sambal een zoetige touch geven. Door het bakproces krijgt de sambal een zachtere smaak die echt perfect samengaat met allerlei Indische gerechten.

Sambal badjak

Ingrediënten en bereiding

Voor onze sambal badjak gebruiken we een stuk of 15 rode pepers die we fijnmaken met een hakmolen. Je kan het natuurlijk ook in een traditionele vijzel (tjobek) helemaal fijn wrijven, alleen ben je dan wel wat langer bezig. Vervolgens voegen we trassi (gefermenteerde garnalenpasta), gemalen laos, ketjap manis, bruine suiker, gula djawa (Javaanse palmsuiker) en het sap van een halve limoen toe. Voor extra smaak kneuzen we de bolle kant van een stengel sereh (citroengras) en knopen deze voordat we hem aan de sambal toevoegen. Daarnaast gaan er nog een paar salam blaadjes bij.

Sambal badjak ingrediënten

De sambal laten we op laag vuur 2-3 minuten pruttelen. Het is heel belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten, want dan kan de sambal snel verbranden en een bittere smaak krijgen. Wanneer de sambal mooi droog en ingedikt is, is hij klaar voor gebruik en kan hij worden bewaard in een glazen potje.

Sambal badjak maken

Bewaren en houdbaarheid

Om de sambal langer goed te houden doen we hem in een goed schoongemaakte glazen pot. Sluit het deksel stevig af en zet het potje vervolgens 15 minuten op zijn kop. Daarna kan het weer rechtop worden gezet en blijft de sambal, mits goed afgedekt, wekenlang houdbaar. Op deze manier kun je altijd genieten van je zelfgemaakte, authentieke sambal badjak!

Variatie en aanpassen naar smaak

Onze sambal badjak is pittig, maar niet té. Wil je hem wat scherper? Gebruik dan minder suiker, laat de gula djawa achterwege of verminder de hoeveelheid ketjap manis. Het beste advies: proef tussendoor en pas de smaak aan naar eigen wens. Hoe vaker je je eigen sambal maakt, hoe beter je aanvoelt wat voor jou de perfecte mix is. Zelf sambal maken is niet alleen lekkerder, maar ook een leuke manier om jouw eigen draai te geven aan dit klassieke recept!

Sambal badjak

Sambal badjak

Personen: 2 potjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 15 rode pepers
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix 4-5 sjalotten en 4 tenen knoflook fijn in een hakmolen en fruit ze op matig vuur in een wok een minuut of 10 in een scheutje zonnebloemolie. Tot de uien zacht en ietwat verkleurd zijn.
  • Hak ondertussen ongeveer 15 rode pepers grof met een hakmolen (of gebruik een vijzel maar dat is een hoop werk) en voeg na 10 minuten toe aan de gefruite sjalotten en knoflook.
  • Voeg nu 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos toe. Meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg een snuf zout toe samen met circa 5 el ketjap manis, 2-3 el bruine basterdsuiker, 1 el gula djawa en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles goed. 
  • Kneus de bolle kant van een stengel sereh en voeg (geknoopt) toe aan het geheel. Voeg tevens 2-3 salam blaadjes toe. Laat op laag vuur even 2-3 minuten pruttelen. Niet te hoog vuur, anders verbrandt het.
  • Blijf vervolgens constant de sambal omscheppen tot het vocht weg is. Dit duurt even. Je mag het vuur wat hoger zetten.
  • Als de sambal mooi droog is dan kan je deze het beste bewaren in een (grondig schoongemaakt) glazen potje. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgedekt weken bewaren!

Sambal badjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Ron 17 maart 2021 - 17:42

Jullie hebben lekkere, vrij eenvoudige recepten. Als ik een verzoekje mag doen: graag een recept voor sambal taotjo aub

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 08:53

Dankjewel voor het compliment Ron! Sambal taotjo gaat op onze to-do 🙂

Reply
Sven 16 januari 2021 - 17:25

Ik ga dit binnenkort zeker eens proberen, ik heb echter 1 vraag. Waarom wordt het potje op het einde 15 minuten ondersteboven gezet? (Amateur thuiskok die technieken probeert te begrijpen)

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 13:14

Leuk Sven! Goede vraag. Door het potje om te draaien zit er alleen nog maar lucht aan de kant waar het niet kan ontsnappen. Eventuele bacteriën in de aanwezige lucht gaan zo dood. Door het afkoelen krimpt de lucht en ontstaat een vacuüm. Hierdoor kan je het lang(er) bewaren!

Reply
Reina 3 oktober 2020 - 17:11

Het staat te pruttelen! Peperplant gaf een hele goede oogt dit jaar!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:06

Mmm lekker Reina! En wat leuk dat je ze zelf gekweekt hebt. Verser kan niet! 🙂

Reply
Miliana 10 september 2020 - 18:11

Bewaar je de sambal in de koelkast ?

Reply
SmaakMenutie 10 september 2020 - 19:14

Jazeker Miliana!

Reply
Johan janssen 27 juni 2020 - 10:11

Lekker jongens! Ik heb veel plezier aan het nederlandse indische recot hier in australie (3 uur van bali!)

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 11:58

Leuk om te horen dat onze recepten zover reiken! 🙂 Geniet ervan!

Reply
Miliana 10 september 2020 - 18:09

Bewaar je de sambal in de koelkast ?

Reply
Nenna 14 mei 2024 - 20:53

Heerlijk! M’n echtgenoot maakt ook altijd heerlijke (te hete) sambal! Volgende keer deze maken!

Reply
1 2 3