Zoals oma hem zou maken
Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, zijn wij groot liefhebbers van soep.
Van een klassieke Hollandse groentesoep tot een Indische bruine bonensoep: een kom soep is voor ons het ultieme comfortfood. En er is één variant die we keer op keer blijven maken, namelijk deze champignonsoep. De soep is niet alleen eenvoudig om te bereiden, maar heeft ook die onweerstaanbare, volle smaak waar je meteen lekker warm van wordt.
De geur van gebakken champignons
Zodra de champignons in de pan gaan en langzaam goudbruin bakken in een klontje boter, vult de keuken zich met een heerlijke geur. Dat moment alleen al is genoeg om trek te krijgen. Door de champignons eerst te bakken, krijgt de soep die tikkie aardse smaak die zo kenmerkend is.

Voeg daarna knoflook, bloem en in etappes bouillon toe en binnen een half uur staat er een pan warme soep op tafel. Perfect voor een avond waarop je zin hebt in iets eenvoudigs, maar wel met body.
Gezond en voedzaam
Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, zijn rijk aan vezels en een goede bron van B-vitamines en mineralen zoals selenium en koper. Bovendien bevatten ze antioxidanten die je weerstand kunnen ondersteunen: iets wat in het najaar mooi meegenomen is. Omdat ze van nature veel umami bevatten, kun je met relatief weinig zout toch een hartige smaak creëren. En dat maakt champignonsoep tot een lichte, maar voedzame maaltijd.
Serveren met een romige twist
Wat deze champignonsoep extra bijzonder maakt, is de romigheid. Voor het serveren roeren we er namelijk een paar lepels crème fraîche door. Dat geeft niet alleen een zachte structuur, maar maakt de smaak ook helemaal af. Strooi er daarna wat fijngesneden lente-ui en verse peterselie (optioneel) overheen voor een frisse touch. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of een plak volkorenbrood, meer heeft deze soep eigenlijk niet nodig.

Of het nu een gure herfstavond is of een luie zondagmiddag, deze champignonsoep past altijd. Simpel, huiselijk en vol smaak. En misschien nog wel het mooiste: hij doet denken aan die vertrouwde geur van vroeger, toen de pan soep nog pruttelde op het fornuis van oma. Dat blijft toch het fijnste gevoel van allemaal.

42 reacties
Echt de lekkerste champignonsoep die ik ooit gehad heb!
Leuk om te horen Liz! Fijn dat de soep in de smaak valt 🙂
Dit is een blijvertje! Hij is verrukkelijk!!!
Bedankt voor het compliment, fijn dat het in de smaak viel 🙂
Een heerlijke champignonsoep, hij is een favoriet bij ons en ik voeg in de kom nog wat uitgebakken spekreepjes toe.
Leuk om te horen Marion! En lekker die spekreepjes, goed idee 🙂
Echt een heerlijk soepje. Bedankt voor weer een heerlijk recept!
Graag gedaan Lucinda, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Net de heerlijke soep gemaakt ! Ik dacht dat hij flauw zou zijn , maar dat is echt niet !
Heerlijk , we houden hem er in
Goed om te horen Hilde! Fijn dat de smaak goed was 🙂
Erg lekker
Fijn dat het in de smaak viel Rob!