Home Salades en soepenChampignonsoep

Champignonsoep

door SmaakMenutie
Champignonsoep

Zoals oma hem zou maken

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, zijn wij groot liefhebbers van soep.

Van een klassieke Hollandse groentesoep tot een Indische bruine bonensoep: een kom soep is voor ons het ultieme comfortfood. En er is één variant die we keer op keer blijven maken, namelijk deze champignonsoep. De soep is niet alleen eenvoudig om te bereiden, maar heeft ook die onweerstaanbare, volle smaak waar je meteen lekker warm van wordt.

De geur van gebakken champignons

Zodra de champignons in de pan gaan en langzaam goudbruin bakken in een klontje boter, vult de keuken zich met een heerlijke geur. Dat moment alleen al is genoeg om trek te krijgen. Door de champignons eerst te bakken, krijgt de soep die tikkie aardse smaak die zo kenmerkend is.

Champignonsoep maken

Voeg daarna knoflook, bloem en in etappes bouillon toe en binnen een half uur staat er een pan warme soep op tafel. Perfect voor een avond waarop je zin hebt in iets eenvoudigs, maar wel met body.

Gezond en voedzaam

Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, zijn rijk aan vezels en een goede bron van B-vitamines en mineralen zoals selenium en koper. Bovendien bevatten ze antioxidanten die je weerstand kunnen ondersteunen: iets wat in het najaar mooi meegenomen is. Omdat ze van nature veel umami bevatten, kun je met relatief weinig zout toch een hartige smaak creëren. En dat maakt champignonsoep tot een lichte, maar voedzame maaltijd.

Serveren met een romige twist

Wat deze champignonsoep extra bijzonder maakt, is de romigheid. Voor het serveren roeren we er namelijk een paar lepels crème fraîche door. Dat geeft niet alleen een zachte structuur, maar maakt de smaak ook helemaal af. Strooi er daarna wat fijngesneden lente-ui en verse peterselie (optioneel) overheen voor een frisse touch. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of een plak volkorenbrood, meer heeft deze soep eigenlijk niet nodig.

Romige champignonsoep

Of het nu een gure herfstavond is of een luie zondagmiddag, deze champignonsoep past altijd. Simpel, huiselijk en vol smaak. En misschien nog wel het mooiste: hij doet denken aan die vertrouwde geur van vroeger, toen de pan soep nog pruttelde op het fornuis van oma. Dat blijft toch het fijnste gevoel van allemaal.

Champignonsoep

Champignonsoep

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 119 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 3 el bloem
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Maak 250 g champignons schoon en snijd in de gewenste grootte. Bak de champignons in een (braad)pan met een klontje (room)boter tot ze mooi bruin zijn.
  • Voeg zodra ze vocht afgeven 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe. De champignons zijn klaar zodra het vocht is opgenomen.
  • Voeg een extra klontje boter toe en 3 el bloem. Zet het vuur laag en bak al omscheppend de bloem een minuut je mee.
  • Voeg nu 50-100 ml water toe en blijf roeren tot het geheel wat indikt. Het vuur mag weer hoger. Voeg vervolgens in etappes circa 900 ml water toe samen met 2 verkruimelde groente bouillonblokjes tot de gewenste dikte.
  • Breng tegen de kook aan en laat nog even 10-15 minuten rustig pruttelen.
  • Meng (met een garde) voor het serveren 125 g (minder mag ook) crème fraîche door de soep. Verwarm nog een minuutje mee.
  • Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui en wat peterselie (optioneel).

Champignonsoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Marcel 2 juni 2019 - 13:54

Dag Smaakmenutie,

Dank voor het delen van het recept voor deze champignonsoep, hij is hier goed in de smaak gevallen :-). Nu lees ik dat (Erik’s?) oma een groentesoep maakt(te) welke door de familie nog veelvuldig wordt gemaakt. Ik heb al vele recepten hiervoor uitgeprobeerd, maar helaas vind ik de “kant en klare soeppoeders” nog lekkerder….en ja…jullie voelen de vraag al aankomen….willen julllie dit recept ook met ons delen …zou helemaaal top zijn!

Reply
Marcel 2 juni 2019 - 14:01

….in bovenstaand bericht vermelde ik de naam van Erik, maar ik vermoed dat het hier om Tim’s oma ging 🙂 Maar ik kan er naast zitten 🙂

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:39

Hoi Marcel, wat fijn dat de champignonsoep in de smaak viel. Leuk! De groentesoep hebben we inderdaad nog niet op de website staan, maar zullen we binnenkort delen. Houd ons dus in de gaten! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Ineke Schoonhoven 28 januari 2023 - 18:48

Mensen wat een heerlijk en eenvoudug recept van deze championsoep. Werkelijk verrukkelijk en een blijvertje zoals alles van jullie site 👍😋🥣!! Bedankt weer 👋

Reply
Tine 2 april 2023 - 12:45

Waarom is mijn champignonsoep zo bruin van kleur, bij jullie foto is het heel licht?
Dank en groet Tine

Reply
SmaakMenutie 5 april 2023 - 11:50

Het zou kunnen doordat er wellicht veel champignonvocht is achter gebleven. Een andere reden zou ik er niet voor kunnen bedenken. Als de smaak maar goed is!

Reply
Rebecca 20 mei 2024 - 14:30

Ik heb hem vandaag ook gemaakt en de mijne is ook veel donkerder van kleur als het plaatje maar hij smaakt wel heel lekker.

Reply
Bianca 28 juli 2019 - 14:34

Wij vinden hem hier thuis heerlijk

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2019 - 11:58

Leuk om te horen Bianca! 🙂

Reply
Joyve 14 augustus 2019 - 07:58

Gisteren gemaakt en de pan ging helemaal leeg! Heerlijke soep, dank je wel voor dit recept.

Reply
SmaakMenutie 14 augustus 2019 - 09:17

Dat horen we graag Joyce, fijn dat-ie in de smaak viel! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Elle 25 september 2019 - 12:03

Is deze soep goed in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:30

Hoi Elle, dat hebben we nog nooit gedaan. Maar het lijkt ons dat dat gewoon moet kunnen 🙂

Reply
1 2 3 4

Reacties