Zoals oma hem zou maken
Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, zijn wij groot liefhebbers van soep.
Van een klassieke Hollandse groentesoep tot een Indische bruine bonensoep: een kom soep is voor ons het ultieme comfortfood. En er is één variant die we keer op keer blijven maken, namelijk deze champignonsoep. De soep is niet alleen eenvoudig om te bereiden, maar heeft ook die onweerstaanbare, volle smaak waar je meteen lekker warm van wordt.
De geur van gebakken champignons
Zodra de champignons in de pan gaan en langzaam goudbruin bakken in een klontje boter, vult de keuken zich met een heerlijke geur. Dat moment alleen al is genoeg om trek te krijgen. Door de champignons eerst te bakken, krijgt de soep die tikkie aardse smaak die zo kenmerkend is.

Voeg daarna knoflook, bloem en in etappes bouillon toe en binnen een half uur staat er een pan warme soep op tafel. Perfect voor een avond waarop je zin hebt in iets eenvoudigs, maar wel met body.
Gezond en voedzaam
Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, zijn rijk aan vezels en een goede bron van B-vitamines en mineralen zoals selenium en koper. Bovendien bevatten ze antioxidanten die je weerstand kunnen ondersteunen: iets wat in het najaar mooi meegenomen is. Omdat ze van nature veel umami bevatten, kun je met relatief weinig zout toch een hartige smaak creëren. En dat maakt champignonsoep tot een lichte, maar voedzame maaltijd.
Serveren met een romige twist
Wat deze champignonsoep extra bijzonder maakt, is de romigheid. Voor het serveren roeren we er namelijk een paar lepels crème fraîche door. Dat geeft niet alleen een zachte structuur, maar maakt de smaak ook helemaal af. Strooi er daarna wat fijngesneden lente-ui en verse peterselie (optioneel) overheen voor een frisse touch. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of een plak volkorenbrood, meer heeft deze soep eigenlijk niet nodig.

Of het nu een gure herfstavond is of een luie zondagmiddag, deze champignonsoep past altijd. Simpel, huiselijk en vol smaak. En misschien nog wel het mooiste: hij doet denken aan die vertrouwde geur van vroeger, toen de pan soep nog pruttelde op het fornuis van oma. Dat blijft toch het fijnste gevoel van allemaal.

42 reacties
Dag Smaakmenutie,
Dank voor het delen van het recept voor deze champignonsoep, hij is hier goed in de smaak gevallen :-). Nu lees ik dat (Erik’s?) oma een groentesoep maakt(te) welke door de familie nog veelvuldig wordt gemaakt. Ik heb al vele recepten hiervoor uitgeprobeerd, maar helaas vind ik de “kant en klare soeppoeders” nog lekkerder….en ja…jullie voelen de vraag al aankomen….willen julllie dit recept ook met ons delen …zou helemaaal top zijn!
….in bovenstaand bericht vermelde ik de naam van Erik, maar ik vermoed dat het hier om Tim’s oma ging 🙂 Maar ik kan er naast zitten 🙂
Hoi Marcel, wat fijn dat de champignonsoep in de smaak viel. Leuk! De groentesoep hebben we inderdaad nog niet op de website staan, maar zullen we binnenkort delen. Houd ons dus in de gaten! Groet, Tim- SmaakMenutie
Mensen wat een heerlijk en eenvoudug recept van deze championsoep. Werkelijk verrukkelijk en een blijvertje zoals alles van jullie site 👍😋🥣!! Bedankt weer 👋
Waarom is mijn champignonsoep zo bruin van kleur, bij jullie foto is het heel licht?
Dank en groet Tine
Het zou kunnen doordat er wellicht veel champignonvocht is achter gebleven. Een andere reden zou ik er niet voor kunnen bedenken. Als de smaak maar goed is!
Ik heb hem vandaag ook gemaakt en de mijne is ook veel donkerder van kleur als het plaatje maar hij smaakt wel heel lekker.
Wij vinden hem hier thuis heerlijk
Leuk om te horen Bianca! 🙂
Gisteren gemaakt en de pan ging helemaal leeg! Heerlijke soep, dank je wel voor dit recept.
Dat horen we graag Joyce, fijn dat-ie in de smaak viel! En uiteraard graag gedaan 🙂
Is deze soep goed in te vriezen?
Hoi Elle, dat hebben we nog nooit gedaan. Maar het lijkt ons dat dat gewoon moet kunnen 🙂