Home Salades en soepen Rode koolsalade

Rode koolsalade

met appel en geitenkaas

door SmaakMenutie
Rode koolsalade

Fris, knapperig en vol kleur

Soms heb je van die gerechten die je gewoon meteen vrolijk maken. Deze rode koolsalade met appel en geitenkaas is er zo een.

Paars, oranje, groen… alleen de kleuren maken al dat je zin krijgt om aan tafel te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak. Wij combineren de knapperige rode kool met zoete appel, geraspte wortel, romige geitenkaas en een handje walnoten. De verse munt maakt het extra fris. Alles wordt samengebracht door een super simpele, maar smaakvolle dressing van olijfolie, balsamicoazijn en honing.

Rode koolsalade ingrediënten

Ideaal als bijgerecht

Deze salade past overal bij. Serveer ‘m met een stukje vlees van de barbecue, een stoofgerecht of een hartige taart. Ook als lichte lunch met wat volkorenbrood is dit trouwens super lekker. Hij is snel klaar, goed voor te bereiden en blijft ook de volgende dag nog lekker knapperig.

Rode koolsalade maken

Wil je wat variatie? Vervang de geitenkaas eens door feta voor een wat zoutere versie. Of voeg een handje rozijnen toe als je van zoet houdt. Voor een vegan versie laat je de kaas gewoon weg en voeg je wat extra noten of bijvoorbeeld avocado toe.

Rode kool: ouderwets gezond

Wist je dat rode kool een van de oudste koolsoorten is die we kennen? Al generaties lang staat hij op het Hollandse menu. Meestal gestoofd, maar rauw is deze groente minstens zo lekker én een stuk frisser.

Rode kool is ook nog eens bijzonder voedzaam. Het zit boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten. Goed voor je immuunsysteem, je hart én je darmen. En dankzij de stevige structuur vult hij goed, zonder zwaar te zijn. Precies wat je zoekt in een maaltijdsalade.

Een salade om op terug te vallen

Wij maken deze rode koolsalade graag als we iets nodig hebben dat makkelijk, gezond én uiteraard smaakvol is. Hij is fris genoeg voor zomerse dagen, maar met z’n stevige ingrediënten eigenlijk ook perfect voor de rest van het jaar.

Rode koolsalade met appel

Een extra pluspunt? Hij ziet er altijd feestelijk uit. Of je ‘m nu serveert bij een etentje, meeneemt naar een picknick of gewoon maakt voor jezelf. Deze salade maakt indruk, zonder dat je er lang voor in de keuken hoeft te staan.

Rode koolsalade

Rode koolsalade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 66 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gesneden rode kool
  • 100 g geitenkaas
  • 50 g walnoten
  • 1 appel
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el vloeibare honing
  • Verse munt

Zo maak je het

  • Neem een ruime mengkom en voeg 200 g gesneden rode kool toe samen een 1/2 geraspte winterpeen. Bestrooi met zout en peper en hussel door elkaar.
  • Voeg ook 100 g verbrokkelde geitenkaas toe, een handje grof gehakte walnoten en 1 in blokjes gesneden appel (bijvoorbeeld Pink Lady).
  • Maak een dressing van 3-4 flinke el extra vierge olijfolie, 1 el balsamico azijn en 1 el vloeibare honing.
  • Meng de dressing grondig door de rodekoolsalade. Voeg tot slot een flinke hand fijn gehakte verse munt toe.

Rode koolsalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Els 25 augustus 2020 - 17:39

Heel erg lekker en maar 200 calorieën,blij met dit recept?

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2020 - 11:31

Leuk om te horen Els! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Gerda 2 april 2024 - 14:26

Lijkt mij heerlijk, maar heb hier iemand die geen kaas lust. Kan ik dit gewoon weglaten of vervangen door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 2 april 2024 - 14:49

Dan zou ik het achterwege laten hoor. Geniet ervan 🙂

Reply