Verrassend veelzijdig
Na de versie met Parmaham en ricotta is het tijd voor een andere favoriet uit onze quiche-collectie.
Deze keer kiezen we voor een combinatie van zalm, spinazie en zongedroogde tomaatjes. Niet alleen omdat deze smaken zo goed samengaan, maar ook omdat een quiche met vis nét even anders is en verrassend veelzijdig.

Of je nu gasten ontvangt, een maaltijd voorbereidt voor later in de week, of gewoon iets lekkers wilt zonder te veel gedoe. Een quiche is altijd een goed idee. En met deze variant met gerookte zalm zet je iets op tafel dat er feestelijk en ingewikkeld uitziet, maar eigenlijk zo gemaakt is.
Makkelijker dan je denkt
Wat quiches zo aantrekkelijk maakt, is het gemak. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig en de meeste ingrediënten zijn eenvoudig te vinden. De vulling stel je in een paar minuten samen, en terwijl de oven z’n werk doet. Dan heb jij je handen mooi vrij voor iets anders.

In deze versie kloppen we vijf eieren los met crème fraîche, wat zorgt voor een romige basis. Daarbij gaan lente-ui, geraspte kaas, zongedroogde tomaatjes en natuurlijk flink wat gerookte zalm. Een eetlepel bloem helpt om alles mooi te laten binden. Het resultaat is een stevig maar luchtig geheel met een lekker hartige en volle smaak.
Spinazie, lekker gezond én smaakvol
Spinazie is niet alleen een echte smaakmaker, maar ook een groente die boordevol voedingsstoffen zit. Denk aan ijzer, vezels, foliumzuur en vitamine K. Door het uit te laten lekken, voorkom je dat je quiche te nat wordt maar behoud je toch die herkenbare smaak.

We gebruiken ongeveer 350 gram spinazie. Heel goed uitgelekt dus! Dit verdeel je als eerste over de bodem van de vorm. De combinatie met zalm is een echte klassieker.
De opbouw van de quiche
Voor het deeg kiezen we de snelle weg. Namelijk kant-en-klare plakjes hartig taartdeeg (je kan ook een rol kopen). Daarmee bekleden we een quichevorm van circa 26 cm. Door eerst wat gaatjes in de bodem te prikken voorkom je dat het deeg omhoog komt in de oven.

Vervolgens gaat de spinazie op de bodem, daaroverheen het eimengsel met de zalm en groente. Na een half uurtje in de oven begint het al heerlijk te ruiken. De bovenkant krijgt een mooie goudbruine kleur en de randen worden lekker krokant.
Serveer suggestie
Deze quiche met zalm en spinazie smaakt warm, lauwwarm én koud heel goed. Serveer ‘m met een frisse groene salade of wat extra tomaatjes aan de zijkant. Ideaal als lichte avondmaaltijd, of als lunch de volgende dag.

Wat ons betreft is dit er eentje om vaker te maken en ook perfect om te variëren. Voeg bijvoorbeeld wat verse dille toe, of vervang de zalm eens door gerookte makreel. Maar zoals ‘ie nu is, met zalm, spinazie en zongedroogde tomaat, is het al een blijvertje.
17 reacties
Makkelijk te maken, en echt superlekker
Leuk om te horen Ingrid, fijn dat je van de quiche genoten hebt 🙂
Vandaag deze quiche gemaakt, eerste keer dat ik quiche maak
Wat is dit heerlijk!
Dankjewel voor het recept
Het was echt heel lekker, maar ik doe de volgende keer geen zout door de spinazie. Zalm is al zout genoeg, ik heb wel lekker wat peper over de spinazie gedaan.
Fijn dat de quiche in de smaak viel Ineke! 🙂
Het is niet de eerste keer dat ik een recept van deze site uitprobeer, maar ook deze was vandaag weer heel lekker. Omdat we er met zijn twee-en van eten morgen nog een keer.
Leuk om te horen Martin dat onze recepten in de smaak vallen! En inderdaad, van deze quiche kan je de volgende dag weer eten, heerlijk 🙂
Dit is echt een gouden topper! Het hele gezin vond de quiche met spinazie en zalm heel erg lekker. Het ging schoon op. En ik ben blij met een visrecept erbij dat we lekker vinden. 😋😋😋😋😋
De smaak was goed, maar als je een of meerdere kronen hebt, zeker als voortanden, is dit echt een no go. Het geeft achteraf zo’n erge aanslag op je kronen dat je er misselijk van wordt. Zonde, want lekker was het wel…
Ook heerlijk met verse zalmfilet in kleine stukjes, maakt het wat minder zout. Een handje verse dille voor de frisse smaak. We hebben gesmuld!