Home Hoofdgerechten Preischotel met gehakt

Preischotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus

door SmaakMenutie
Preischotel met gehakt en spekjes

Dit kan iedereen!

Deze super makkelijke en lekkere ovenschotel met prei en gehakt zet je in een handomdraai op tafel! Zonder dat je er een pakje of zakje voor gebruikt. Dit kan echt iedereen en het is zoveel lekkerder. De spekjes geven een lekkere bite aan het geheel en we maken er ook zelf een kaassaus bij, waardoor het net iets pittiger wordt en het zijn o zo lekkere krokante korstje krijgt! Daarnaast doen we er ook een paprika door, voor de extra vitamientjes. Mjum!

Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 303 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 300 g rundergehakt
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 125 g spekjes
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 3 el bloem
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Rul 300 g gehakt in een scheutje olie op middelhoog vuur bruin. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Voeg vervolgens 125 g spekjes toe en bak deze al omscheppend even mee.
  • Snijd ondertussen 2 flinke preien in halve maantjes en 1 rode paprika in kleine stukjes. Voeg toe aan het geheel en meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg nu 2 flinke el kerriepoeder toe en extra zwarte peper. Bak het geheel enkele minuten totdat de prei ietwat geslonken is.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 3 el bloem toe. Roer de bloem goed door de boter zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg ongeveer 100 g geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het prei-gehaktmengsel in de schaal en verdeel hierboven op de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Preischotel met gehakt recept Preischotel met gehakt maken Preischotel met gehakt en kaassausPreischotel met gehakt en spekjes Ovenschotel met prei Preischotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

70 reacties

Joop 23 november 2021 - 18:13

Vandaag deze ovenschotel gemaakt, smaakte weer fantastisch en we gaan hem zeker vaker maken. En dan ook de variant met de kalkoenreepjes ivm iemand die geen spek mag hebben.

Reply
Wiet 26 oktober 2021 - 09:36

O dit is echt 1 van mijn lieveling gerechten. Nu let ik een tijdje op wat ik eet omdat er iets af moet. Dus zette dit recept in de kcal teller en schrok me rot… 1000 kcal pp als ik dit gerecht aan hou voor 4 personen. En dat terwijl ik er meestal maar 3 porties uit haal dus al snel 1200 kcal.. Misschien nog tips om dit recept iets te vermageren? Of zal het dan niet meer zo lekker zijn… 😢

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2021 - 11:15

Ai dat wordt in dit gerecht wel lastig! Ik zou dan kiezen voor mager rundergehakt, kalkoenreepjes (ipv spek), en magere melk. En voor de kaas ook een light variant (30+) kiezen, maar de smaak zal dan wel echt minder lekker zijn ben ik bang 😉

Reply
Scdw 28 september 2021 - 15:36

Wat is jullie advies als je de schotel vooraf wilt maken?
Alles al afgaren in de oven en weer opwarmen?
Of de kaassaus alvast erover gieten en pas tegen de avond de oven aanzetten?
Of wat is het beste?

Reply
SmaakMenutie 29 september 2021 - 12:16

Ik zou de schotel nét niet helemaal afgaren en dan later lekker even opwarmen. Je hebt kans dat als je het van tevoren maakt en pas later afgaart het geheel sompig wordt.

Reply
Linda 29 maart 2021 - 19:47

Gisteren deze ovenschotel gemaakt, het was weer erg geslaagd! Niet moeilijk en heel lekker.👩🏻‍🍳😋

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2021 - 10:01

Leuk te horen Linda, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Lies 10 maart 2021 - 17:49

Wat een heerlijke ovenschotel, díe ga ik vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2021 - 10:04

Leuk Lies, fijn dat je van de schotel genoten hebt 🙂

Reply
1 3 4 5 6 7