Typisch doordeweeks recept
Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.
Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

De kracht van prei
Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Zelfgemaakt smaakt beter
Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Spekjes en paprika
Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

De goudbruine korst
Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

71 reacties
Wat een heerlijke ovenschotel, díe ga ik vaker maken.
Leuk Lies, fijn dat je van de schotel genoten hebt 🙂
Gisteren deze ovenschotel gemaakt, het was weer erg geslaagd! Niet moeilijk en heel lekker.👩🏻🍳😋
Leuk te horen Linda, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Wat is jullie advies als je de schotel vooraf wilt maken?
Alles al afgaren in de oven en weer opwarmen?
Of de kaassaus alvast erover gieten en pas tegen de avond de oven aanzetten?
Of wat is het beste?
Ik zou de schotel nét niet helemaal afgaren en dan later lekker even opwarmen. Je hebt kans dat als je het van tevoren maakt en pas later afgaart het geheel sompig wordt.
O dit is echt 1 van mijn lieveling gerechten. Nu let ik een tijdje op wat ik eet omdat er iets af moet. Dus zette dit recept in de kcal teller en schrok me rot… 1000 kcal pp als ik dit gerecht aan hou voor 4 personen. En dat terwijl ik er meestal maar 3 porties uit haal dus al snel 1200 kcal.. Misschien nog tips om dit recept iets te vermageren? Of zal het dan niet meer zo lekker zijn… 😢
Ai dat wordt in dit gerecht wel lastig! Ik zou dan kiezen voor mager rundergehakt, kalkoenreepjes (ipv spek), en magere melk. En voor de kaas ook een light variant (30+) kiezen, maar de smaak zal dan wel echt minder lekker zijn ben ik bang 😉
Vandaag deze ovenschotel gemaakt, smaakte weer fantastisch en we gaan hem zeker vaker maken. En dan ook de variant met de kalkoenreepjes ivm iemand die geen spek mag hebben.