Typisch doordeweeks recept
Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.
Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

De kracht van prei
Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Zelfgemaakt smaakt beter
Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Spekjes en paprika
Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

De goudbruine korst
Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

71 reacties
Wat een heerlijke ovenschotel, al vele keren gemaakt zo smaakvol dank jewel.
Leuk dat ons recept zo goed bevalt Christa! 🙂
Mooi, makkelijk en smakelijk recept. Ondanks de voorgekookte aardappeltjes toch 30 minuten nodig gehad. Als extra smaak makertje heb ik er in de kaassaus bij het in de oven garen uitgebakken dobbelsteentjes pittige Spaanse chorizo in gedaan ongeveer 50 gram. Geeft net even een beetje meer bite! wel eerst goed uitbakken zodat het meeste vet er uit is anders smaakt de hele schotel er naar.
Goed idee de chorizo Andre, lekker! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Wat een heerlijk gerecht, heb de verhoudingen prei, gehakt en aardappelen aangepast naar eigen wens. Heel smaakvol! Compliment voor ‘t recept.
Bedankt voor het compliment Hettie! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Heb het recept aangehouden en zelf bildstar aardappelen gebruikt en dun geschilt. Ontzettend lekker recept, erg smaakvol! Ik heb als bovenlaag geraspte parmezaanse kaas gebruikt omdat ik deze per toeval nog had liggen. Ik persoonlijk vond het een fijne lekkere smaakversterker. Heren bedankt voor het recept! Deze gaat zeker vaker gemaakt worden
Parmezaanse kaas kan je inderdaad ook goed als topping gebruiken, lekker Robin! 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Hoi
Wat een verrukkelijke schotel! Dit is een blijvertje bij ons. Gemaakt voor 4 personen. Gerecht gedeeld in de familieapp.
Leuk om te horen Ineke! Fijn dat de preischotel bij iedereen in de smaak viel 🙂