Typisch doordeweeks recept
Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.
Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

De kracht van prei
Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Zelfgemaakt smaakt beter
Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Spekjes en paprika
Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

De goudbruine korst
Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

71 reacties
We hebben hier gesmuld hoor! I ♥️ kerrie
Bedankt voor jullie recept!
Ja lekker he, wij zijn er ook dol op! 🙂
Hoi Tim & Erik,
Was een heerlijke preischotel, heel goed gelukt. En zoveel, dat we de volgende dag wederom van kunnen genieten.
Gr
Rob R.?
Fijn dat de preischotel in de smaak viel Rob, leuk om te horen! 🙂
Ik doe er creme fresh en boursin door, gekookte eieren in blokjes gesneden en naast de spekjes reepjes ham wordt hij lekker smeuig en romige smaak.
Heerlijk dit recept
Mmm klinkt goed Etsko! Bedankt voor de tip 🙂
Hoi Smaakmenutie,
Heb al veel van jullie recepten gemaakt en het is altijd lekker. Een vraagje over deze schotel. Kun je hem ook een dag van tevoren maken en hoe lang en op welke temperatuur moet hij dan in de oven als hij koud is?
Groetjes Liesbeth
Hoi Liesbeth, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 De preischotel kan je inderdaad prima een dag van tevoren maken hoor. Warm hem dan langzaam op in een voorverwarmde oven op zo’n 180 graden (afhankelijk van de oven), een minuutje of 15. Let wel op dat het niet verbrand, dus check geregeld.
Overigens; dit gerecht is eigenlijk het lekkerst als je het direct na bereiding eet. Je zou bijvoorbeeld het gehakt-mengsel vooraf kunnen maken en de rest op de dag zelf. Succes!
zojuist gegeten. HEERLIJK!! nootmuskaat (brrr) vervangen door knoflook en sambal en het gehakt van tevoren gekruid met gehaktkruiden en een uitje. maar er is over, dus van de week nog een keer. dank jullie wel heren … groetjes lonneke
Dat horen we graag Lonneke, fijn dat het in de smaak viel! Lekker dat je nog wat over hebt voor een tweede keer 🙂