Home Hoofdgerechten Preischotel met gehakt

Preischotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus

door SmaakMenutie
Preischotel met gehakt en spekjes

Typisch doordeweeks recept

Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.

Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

Preischotel met gehakt

De kracht van prei

Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Preischotel met gehakt recept

Zelfgemaakt smaakt beter

Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Preischotel met gehakt maken

Spekjes en paprika

Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

Preischotel met gehakt en kaassaus

De goudbruine korst

Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

Ovenschotel met prei
Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 304 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 300 g rundergehakt
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 125 g spekjes
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 3 el bloem
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Rul 300 g gehakt in een scheutje olijfolie op middelhoog vuur bruin. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Voeg vervolgens 125 g spekjes toe en bak deze al omscheppend even mee.
  • Snijd ondertussen 2 flinke preien in halve maantjes en 1 rode paprika in kleine stukjes. Voeg toe aan het geheel en meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg nu 2 flinke el kerriepoeder toe en extra zwarte peper. Bak het geheel enkele minuten totdat de prei ietwat geslonken is.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 3 el bloem toe. Roer de bloem goed door de boter zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg ongeveer 100 g geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het prei-gehaktmengsel in de schaal en verdeel hierboven op de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Preischotel met gehakt en spekjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

71 reacties

Tamara 17 maart 2020 - 08:49

We hebben hier gesmuld hoor! I ♥️ kerrie
Bedankt voor jullie recept!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 10:44

Ja lekker he, wij zijn er ook dol op! 🙂

Reply
Rob Roumimper 5 april 2020 - 18:28

Hoi Tim & Erik,
Was een heerlijke preischotel, heel goed gelukt. En zoveel, dat we de volgende dag wederom van kunnen genieten.
Gr
Rob R.?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:10

Fijn dat de preischotel in de smaak viel Rob, leuk om te horen! 🙂

Reply
Etsko nap 2 juni 2020 - 11:55

Ik doe er creme fresh en boursin door, gekookte eieren in blokjes gesneden en naast de spekjes reepjes ham wordt hij lekker smeuig en romige smaak.
Heerlijk dit recept

Reply
SmaakMenutie 3 juni 2020 - 13:54

Mmm klinkt goed Etsko! Bedankt voor de tip 🙂

Reply
Liesbeth 10 juli 2020 - 22:10

Hoi Smaakmenutie,
Heb al veel van jullie recepten gemaakt en het is altijd lekker. Een vraagje over deze schotel. Kun je hem ook een dag van tevoren maken en hoe lang en op welke temperatuur moet hij dan in de oven als hij koud is?
Groetjes Liesbeth

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2020 - 12:54

Hoi Liesbeth, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 De preischotel kan je inderdaad prima een dag van tevoren maken hoor. Warm hem dan langzaam op in een voorverwarmde oven op zo’n 180 graden (afhankelijk van de oven), een minuutje of 15. Let wel op dat het niet verbrand, dus check geregeld.
Overigens; dit gerecht is eigenlijk het lekkerst als je het direct na bereiding eet. Je zou bijvoorbeeld het gehakt-mengsel vooraf kunnen maken en de rest op de dag zelf. Succes!

Reply
lonneke 21 juli 2020 - 19:27

zojuist gegeten. HEERLIJK!! nootmuskaat (brrr) vervangen door knoflook en sambal en het gehakt van tevoren gekruid met gehaktkruiden en een uitje. maar er is over, dus van de week nog een keer. dank jullie wel heren … groetjes lonneke

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2020 - 09:48

Dat horen we graag Lonneke, fijn dat het in de smaak viel! Lekker dat je nog wat over hebt voor een tweede keer 🙂

Reply
1 2 3 4 5 7