Home Erik's Asia Pindasaus

Pindasaus

zelfgemaakt het allerlekkerst!

door SmaakMenutie
Pindasaus

Onmisbaar in de Nederlandse keuken

Vraag het aan een willekeurige Nederlander en de kans is groot dat ze een duidelijke mening hebben over pindasaus. Of het nu bij een berenhap, friet of loempia is, we zijn er dol op.

In het buitenland kijken mensen soms verbaasd als we een patatje onderdompelen in een flinke schep pindasaus, eventueel nog met mayo en uitjes erbij. Maar voor ons is het gewoon comfortfood. Een saus die inmiddels stevig is ingebed in onze Hollandse eetcultuur.

Zelfgemaakte pindasaus

Van Indonesië naar de snackbar

Pindasaus kent zijn oorsprong uiteraard in de Indische keuken. Daar wordt het vooral geserveerd bij gerechten als saté en gado gado, vaak op basis van versgemalen pinda’s en een combinatie van kruiden.

Pindasaus recept

Door de koloniale geschiedenis heeft pindasaus echter zijn weg gevonden naar Nederland en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een echte allemansvriend. Vaak helaas op een manier die de originele smaak echt tekortdoet, want de versies uit de supermarkt missen vaak pit en de volle smaak.

Waarom zelf maken?

Toch zien we dat veel mensen grijpen naar kant-en-klare bakjes. Snel opwarmen in de magnetron en klaar. Maar eerlijk gezegd, de smaak laat vaak te wensen over. Zelf pindasaus maken is zó eenvoudig dat het zonde is om genoegen te nemen met een flauwe fabrieksvariant. Bovendien kun je het helemaal naar je eigen voorkeur afstemmen. Pittiger, romiger, of juist wat zoeter. En de geur die in de keuken hangt terwijl je het maakt…daar kan geen plastic magentronbakje tegenop.

Dit gaat erin

Wij maken pindasaus het liefst met geroosterde pinda’s. Een paar minuten omscheppen in een droge pan tot ze beginnen te glanzen en lichtbruin kleuren. Daarna laten we ze even afkoelen en malen ze fijn in een hakmolen (deze gebruiken wij zelf). Zo krijg je een stevige, volle basis.

Zelf pindasaus maken

Geen hakmolen in huis? Gebruik dan goede pindakaas (liefst 100% pinda). Vervolgens mengen we de pinda’s met sambal oelek, gemalen laos, ketoembar, een beetje trassi, ketjap manis, gula djawa en kokosmelk. De combinatie zorgt voor een volle, kruidige saus die je bij van alles kunt serveren.

Voor friet, BBQ of gado gado

Pindasaus is ongelooflijk veelzijdig. Wij eten het bij de barbecue, bij veel Indische gerechten, of natuurlijk bij een patatje oorlog. Ook een stuk stokbrood erin dippen is super lekker. En wie ooit een berenhap met pindasaus heeft gegeten weet het wel, sommige oer-Hollandse snacks zijn simpelweg niet compleet zónder.

Pindasaus maken

Een goede zelfgemaakte pindasaus maakt elk gerecht gewoon lekkerder. En het mooie is, je maakt het in twintig minuten. Wat ons betreft reden genoeg om het zelf te doen.

Pindasaus

Pindasaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g pinda's
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Laat een koekenpan goed heet worden en rooster 150 g pinda's in een minuut of 5 al omscheppend tot ze vet afgeven en mooi geroosterd zijn. Let op: blijf schudden anders verbranden ze.
  • Laat ze even afkoelen en mix ze met een hakmolen fijn.
  • Snijd een sjalot en een teen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten aan in een beetje zonnebloemolie.
  • Zet het vuur wat lager en voeg vervolgens 1 tl (of meer) sambal toe, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi, 1/2 tl zout en 1 el gula djawa toe.
  • Meng alles (liefst met een kleine garde) even goed door elkaar en voeg ook 3 flinke el ketjap manis toe.
  • Schenk nu 300 ml (dikke) kokosmelk bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu de fijngemalen pinda's toe en blijf roeren tot het geheel wat dikker wordt. That's it!

Pindasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Barbera Oranje 25 augustus 2019 - 12:43

In plaats van ketoembar, 2 theelepels kencur, verkrijgbaar bij de toko. Heerlijk!
Voeg ook 3 kaffirlimoenblaadjes en sap van een halve citroen toe. Dit geeft een beter uitgebalanceerde smaak.

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2019 - 12:50

Wat een goede tip! En zo maakt iedereen zijn eigen variatie pindasaus 🙂

Reply
Simone Paulsen 9 mei 2020 - 08:55

Hai, ik ga het zo gelijk maken, heerlijk!
Heb alleen een vraagje wat verstaan jullie onder dikke kokosmelk!?

Groetjes Simone

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2020 - 09:21

Lekker Simone! Wij gebruiken altijd een blikje kokosmelk van de toko, die is wat ‘vetter’. Maar die van de supermarkt volstaat ook prima!

Reply
Leo Lageweg 29 juni 2020 - 14:49

Heerlijke pindasaus bij de Gado Gado. Voor de saus heb ik KARA kokosmelk bij de toko gehaald, prima dikte!

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2020 - 11:36

Leuk dat je onze pindasaus bij de Gado Gado hebt gemaakt Leo! Fijn dat-ie in de smaak viel 🙂

Reply
Francesca 25 maart 2021 - 10:15

Ga ik vanavond maken. Lijkt me heerlijk! Kun je dit ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:08

Misschien kan het wel Francesca maar we hebben het zelf nooit geprobeerd en zouden het ook niet zo snel doen. Vers is het lekkerste 🙂

Reply
Ronny 18 september 2021 - 16:08

Kan ik de 150 gr pinda’s vervangen door 150 gr pindakaas?

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 11:53

Ik denk dat je dan wel wat meer pindakaas moet gebruiken en wat minder kokosmelk. Het gaat een beetje op gevoel. Wellicht kan je dan beter kiezen voor onze satésaus

Reply
Will Hense 24 april 2021 - 15:42

goedemiddag, gebruik ik hier rauwe pinda’s voor of kant en klare ongezouten pinda’s.
en complimenten voor alle recepten, ze zijn stuk voor stuk allemaal heerlijk
ik hoor graag van jullie

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:17

Hi Will, kant-en klare ongezouten pinda’s. En bedankt voor het compliment, leuk te horen! 🙂

Reply
Elise 24 april 2021 - 17:50

Ik heb het al meerdere keren gemaakt, inderdaad het is super lekker jullie pindasaus. Voor mij de enige echte lekkere pindasaus.
Dank jullie wel !

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:15

Leuk te horen Elise! Fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt 🙂

Reply
1 2 3