Home PastaPenne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata

pasta in een pittige tomatensaus

door SmaakMenutie

Een vurige klassieker

Penne all’arrabbiata is een van die gerechten die bewijzen dat eenvoud vaak het lekkerst is.

Met maar een paar ingrediënten tover je een saus op tafel die barst van de smaak. De naam zegt het al: arrabbiata betekent letterlijk ‘boos’ of ‘kwaad’. Dat komt door de pepers die deze saus zijn pittige karakter geven.

Penne all'Arrabbiata recept

Toch zijn er veel varianten te vinden. In de Romeinse keuken, waar het gerecht zijn oorsprong heeft, is de saus vaak heel eenvoudig: tomaat, knoflook, olijfolie en chilipeper. Wij geven er graag een kleine draai aan door ook chorizo en kruiden toe te voegen. Daarmee wordt het gerecht nét iets steviger en extra smaakvol.

Onze mildere versie

Niet iedereen houdt van een gerecht dat in vuur en vlam staat. Daarom hebben wij gekozen voor een mildere variant. De rode peper blijft natuurlijk belangrijk, maar in een iets zachtere rol. Zo krijg je een saus die pittig genoeg is maar zonder dat je meteen een glas melk moet pakken om de boel te blussen.

Voor de basis gebruiken we (goede kwaliteit) tomatenblokjes uit blik, die zorgen voor een volle tomatensmaak. En de gedroogde tijm zorgt voor een kruidige basis die mooi samengaat met de tomaat. De chorizo voegt daar een rokerig en eveneens licht pikant accent aan toe, dat goed combineert met de tomaten en peper. En met een flinke hand Parmezaanse kaas wordt het geheel ook nog eens heerlijk romig.

Penne: de perfecte pastavorm

Je zou dit gerecht natuurlijk met allerlei pastasoorten kunnen maken, maar er is een reden dat penne zo geliefd is bij deze saus. De schuine buisjes zijn ideaal om zich met de pittige saus te vullen, zodat elke hap gevuld is met smaak. De groeven aan de buitenkant zorgen ervoor dat de saus zich bindt en dat maakt penne all’arrabbiata zo’n onweerstaanbare combinatie.

Arrabbiata pastasaus

Daarbij komt dat penne stevig en veelzijdig is. Het blijft goed beetgaar en combineert moeiteloos met de tomatenbasis. In Italië wordt penne all’arrabbiata vaak geserveerd met alleen wat verse peterselie en Parmezaan, maar wij vinden dat een frisse salade ernaast het gerecht pas echt compleet maakt.

Een klein feestje aan tafel

Wat dit gerecht zo fijn maakt, is dat je er weinig voor nodig hebt om iets bijzonders op tafel te zetten. Met wat ingrediënten uit de voorraadkast, een paar verse toevoegingen en scheut witte wijn, heb je al snel een maaltijd die je doet denken aan een trattoria in Rome.

Serveer de penne all’arrabbiata in diepe borden, royaal bestrooid met Parmezaanse kaas. Zet er een frisse salade naast en eventueel een stuk brood om de saus mee op te vegen. Zo wordt dit gerecht niet alleen een snelle doordeweekse maaltijd, maar ook een klein feestje aan tafel. Buon appetito!

Penne all'arrabbiata

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g chorizo
  • 180 g penne (of andere pasta)
  • 100 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode pepers (of meer)
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Parmezaanse kaas

Zo maak je het

  • Snijd de chorizo in hapklare stukjes en bak aan op laag tot matig vuur (zonder olie).
  • Snijd ondertussen 1 (kleine) ui, 2 tenen knoflook en 2 rode pepers fijn en fruit deze een paar minuten mee met de chorizo.
  • Voeg nu 1 el tomatenpuree toe en roer door het geheel. Laat 3 minuten op matig vuur mee bakken. Blus af met 100 ml witte wijn.
  • Kook ondertussen in een ruime pan het water voor de penne.
  • Voeg 1 blik van 400 g tomatenblokjes toe, 1 tl gedroogde tijm en een flinke snuf peper en zout. Roer het geheel door elkaar en laat pruttelen terwijl de penne al dente gaar kookt (10 minuten).
  • Voeg de penne toe aan de saus en roer nog even goed door elkaar. Serveer met verse Parmezaanse kaas en eventueel een frisse salade.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Karin 16 maart 2020 - 11:42

Hoi Mannen,
Er is veel verschil tussen chorizo en chorizo !
Welke gebruiken jullie??

Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 10:50

Hoi Karin, wij gebruiken chorizo doux van het merk Argal!

Reply
Rina 30 maart 2020 - 18:11

Was weer een heerlijk recept we hebben weer geduld vanavond

Reply
Rina 30 maart 2020 - 18:12

Was weer een heerlijk recept we hebben weer gesmuld vanavond

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2020 - 09:00

Fijn Rina, leuk om te horen!

Reply
Marja Greve 12 januari 2025 - 14:39

Ik ben heel blij met de smaakmenutie. Elke week raadpleeg ik de recepten en maak dan mijn boodschappenlijst. Altijd heerlijke gezonde en toegankelijke recepten

Reply
Emily 6 april 2020 - 20:21

Heerlijk recept, het kreeg een 8,8 van de proever thuis!

Reply
SmaakMenutie 7 april 2020 - 10:49

Wow dat is een groot compliment! 🙂 Fijn dat het in de smaak viel

Reply
T.Schepers Schleepen 7 april 2024 - 13:55

Hoi
Ik zou het recept heel graag willen maken want het klinkt heel lekker maar ik vraag me af of je ipv witte wijn iets anders kunt gebruiken

Reply
SmaakMenutie 9 april 2024 - 14:50

Een scheutje water om het af te blussen kan ook, maar dat hoeft dan geen 100 ml te zijn. Geniet ervan!

Reply
Anne-Marie 31 mei 2020 - 18:05

Lekker gerecht. Al diverse keren klaargemaakt! Een aanrader!

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2020 - 11:10

Leuk om te horen Anne-Marie! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Anneke Zwart 20 maart 2021 - 09:45

De boboti was heerlijk, topper.

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:54

Fijn Anneke, leuk te horen! 🙂

Reply
1 2

Reacties