Een vurige klassieker
Penne all’arrabbiata is een van die gerechten die bewijzen dat eenvoud vaak het lekkerst is.
Met maar een paar ingrediënten tover je een saus op tafel die barst van de smaak. De naam zegt het al: arrabbiata betekent letterlijk ‘boos’ of ‘kwaad’. Dat komt door de pepers die deze saus zijn pittige karakter geven.

Toch zijn er veel varianten te vinden. In de Romeinse keuken, waar het gerecht zijn oorsprong heeft, is de saus vaak heel eenvoudig: tomaat, knoflook, olijfolie en chilipeper. Wij geven er graag een kleine draai aan door ook chorizo en kruiden toe te voegen. Daarmee wordt het gerecht nét iets steviger en extra smaakvol.
Onze mildere versie
Niet iedereen houdt van een gerecht dat in vuur en vlam staat. Daarom hebben wij gekozen voor een mildere variant. De rode peper blijft natuurlijk belangrijk, maar in een iets zachtere rol. Zo krijg je een saus die pittig genoeg is maar zonder dat je meteen een glas melk moet pakken om de boel te blussen.

Voor de basis gebruiken we (goede kwaliteit) tomatenblokjes uit blik, die zorgen voor een volle tomatensmaak. En de gedroogde tijm zorgt voor een kruidige basis die mooi samengaat met de tomaat. De chorizo voegt daar een rokerig en eveneens licht pikant accent aan toe, dat goed combineert met de tomaten en peper. En met een flinke hand Parmezaanse kaas wordt het geheel ook nog eens heerlijk romig.
Penne: de perfecte pastavorm
Je zou dit gerecht natuurlijk met allerlei pastasoorten kunnen maken, maar er is een reden dat penne zo geliefd is bij deze saus. De schuine buisjes zijn ideaal om zich met de pittige saus te vullen, zodat elke hap gevuld is met smaak. De groeven aan de buitenkant zorgen ervoor dat de saus zich bindt en dat maakt penne all’arrabbiata zo’n onweerstaanbare combinatie.

Daarbij komt dat penne stevig en veelzijdig is. Het blijft goed beetgaar en combineert moeiteloos met de tomatenbasis. In Italië wordt penne all’arrabbiata vaak geserveerd met alleen wat verse peterselie en Parmezaan, maar wij vinden dat een frisse salade ernaast het gerecht pas echt compleet maakt.
Een klein feestje aan tafel
Wat dit gerecht zo fijn maakt, is dat je er weinig voor nodig hebt om iets bijzonders op tafel te zetten. Met wat ingrediënten uit de voorraadkast, een paar verse toevoegingen en scheut witte wijn, heb je al snel een maaltijd die je doet denken aan een trattoria in Rome.
Serveer de penne all’arrabbiata in diepe borden, royaal bestrooid met Parmezaanse kaas. Zet er een frisse salade naast en eventueel een stuk brood om de saus mee op te vegen. Zo wordt dit gerecht niet alleen een snelle doordeweekse maaltijd, maar ook een klein feestje aan tafel. Buon appetito!

22 reacties
Hoi Mannen,
Er is veel verschil tussen chorizo en chorizo !
Welke gebruiken jullie??
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.
Hoi Karin, wij gebruiken chorizo doux van het merk Argal!
Was weer een heerlijk recept we hebben weer geduld vanavond
Was weer een heerlijk recept we hebben weer gesmuld vanavond
Fijn Rina, leuk om te horen!
Ik ben heel blij met de smaakmenutie. Elke week raadpleeg ik de recepten en maak dan mijn boodschappenlijst. Altijd heerlijke gezonde en toegankelijke recepten
Heerlijk recept, het kreeg een 8,8 van de proever thuis!
Wow dat is een groot compliment! 🙂 Fijn dat het in de smaak viel
Hoi
Ik zou het recept heel graag willen maken want het klinkt heel lekker maar ik vraag me af of je ipv witte wijn iets anders kunt gebruiken
Een scheutje water om het af te blussen kan ook, maar dat hoeft dan geen 100 ml te zijn. Geniet ervan!
Lekker gerecht. Al diverse keren klaargemaakt! Een aanrader!
Leuk om te horen Anne-Marie! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
De boboti was heerlijk, topper.
Fijn Anneke, leuk te horen! 🙂