Home PastaPasta met ricotta en spinazie

Pasta met ricotta en spinazie

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Pasta met ricotta en spinazie

Lekker en voedzaam

Soms hebben wij van die dagen waarop we niet te ingewikkeld willen koken, maar toch iets lekkers en voedzaams op tafel willen zetten.

Pasta met ricotta en spinazie is zo’n gerecht dat daar perfect bij past. Het is romig, fris en hartig tegelijk. Bovendien kan je er alle kanten mee op. Lekker met kip en spek voor als je van vlees houdt, of juist vegetarisch met extra groenten of zongedroogde tomaatjes. Een nieuwe ‘klassieker’ die bij ons geregeld op tafel komt.

Pasta met spinazie

Ricotta

Wist je trouwens dat ricotta officieel geen kaas is? De naam betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’ en verwijst naar de manier waarop het wordt gemaakt. Ricotta ontstaat namelijk uit de wei die overblijft bij het bereiden van mozzarella en andere kazen.

Ingrediënten pasta spinazie

Door de wei opnieuw te verhitten, stolt het eiwit en ontstaat de zachte, luchtige massa die wij kennen als ricotta. Het is dus een bijproduct van kaas. De milde smaak maakt het ideaal om romigheid toe te voegen zonder dat het te zwaar wordt. In combinatie met spinazie en Parmezaanse kaas zorgt het voor een perfecte balans.

Spinazie: klein blad, groot effect

Naast de romige ricotta speelt spinazie een belangrijke rol in dit gerecht. Wij kiezen het liefst voor jonge bladspinazie, omdat de blaadjes een zachte smaak hebben. Daarnaast zit spinazie boordevol voedingsstoffen. Van ijzer en calcium tot vitamines A, C en K.

Pasta met spinazie en ricotta

Het is een groente die energie geeft en het immuunsysteem ondersteunt. Niet voor niets de favoriete groente van Popeye! Bovendien slinkt spinazie tijdens het koken flink, waardoor je ongemerkt een flinke portie groenten binnenkrijgt. Zo wordt onze pasta met ricotta en spinazie niet alleen lekker, maar ook voedzaam.

De smaakmakers

Om het gerecht extra body te geven, combineren wij de ricotta en spinazie met kip, spek en zongedroogde tomaat. De kipfilet maakt de pasta lekker vullend, terwijl de spekblokjes een zoute en krokante touch toevoegen. De tomaatjes zorgen voor een vleugje zoet (en tikkie zuur), wat mooi contrasteert met de romigheid van de ricotta.

Pasta met ricotta

Wij gebruiken fusilli, omdat de saus zich goed hecht aan de spiraalvormige pasta, maar penne of farfalle werken net zo goed. Het fijne van dit recept is dat we er eindeloos mee kunnen variëren. Wil je een lichtere versie? Laat dan het spek achterwege. Maar meer spekblokjes gebruiken in plaats van kip kan natuurlijk ook.

Pasta met ricotta en spinazie

Pasta met ricotta en spinazie

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 158 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g verse bladspinazie
  • 250 g ricotta
  • 160 g fusilli
  • 125 g spekblokjes
  • 50 g zongedroogde tomaatjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet
  • 1/2 citroen

Zo maak je het

  • Snijd 1 kipfilet in kleine blokjes en bestrooi rondom ruim met zout en peper. Snijd ook alvast 2 tenen knoflook fijn en circa 50 g zongedroogde tomaten grof.
  • Neem een ruime braadpan (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken) en bak de stukjes kipfilet rondom op matig vuur.
  • Voeg 125 g spekblokjes toe samen met de fijngesneden knoflook en zongedroogde tomaat en bak al omscheppend even mee.
  • Kook ondertussen 160 g fusilli (of andere pasta) in een pan met ruim water in 7-8 minuten al dente.
  • Voeg nu in etappes zo'n 300-400 g verse spinazie toe tot deze is geslonken. Zet het vuur ook wat hoger zodat het geheel niet te vochtig wordt.
  • Voeg nu het sap van een 1/2 citroen toe en schep nog even om. Voeg ook 250 g ricotta en 30 g Parmezaanse kaas toe en roer alles goed door elkaar.
  • Giet de fusilli af en voeg toe aan het geheel. Schep alles even om en serveer direct met extra geraspte Parmezaanse kaas en verse peper.

Pasta met ricotta en spinazie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

marita 7 januari 2025 - 17:20

heerlijk gegeten, top recept

Reply
1 2 3

Reacties