Home Pasta Pasta all’amatriciana

Pasta all’amatriciana

pittige tomatensaus met guanciale

door SmaakMenutie
Pasta all'amatriciana

San Marzano tomaten

Net als cacio e pepe en carbonara komt ook pasta all’amatriciana uit de omgeving van Rome, in dit geval het dorpje Amatrice. Een heerlijk pastagerecht met pittige tomatensaus, blokjes guanciale en pecorino. Net als veel andere Italiaanse gerechten staat ook spaghetti all’amatriciana bekend om zijn eenvoud door het gebruik van weinig ingrediënten. Van origine wordt er als pasta bij deze amatriciana door de Romeinen gekozen voor bucatini (dit lijkt op spaghetti maar is dikker en hol van binnen), maar aangezien daar wat lastiger aan te komen is, is spaghetti natuurlijk ook prima. De echte smaakmaker voor de saus zijn de zoete San Marzano tomaten, zorg dus dat je deze gebruikt en geen gewone tomatenblokjes. Daarnaast voegen we guanciale en pecorino toe en de chilivlokken die zorgen voor de pit. Wil je het recept voor vier maken, verdubbel dan gewoon de ingrediënten. Serveer met een frisse salade!

Pasta all'amatriciana

Pasta all'amatriciana

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 100 g guanciale blokjes
  • 50 g pecorino
  • 50 ml witte wijn
  • 2 sjalotten
  • 1 blik San Marzano tomaten (425 g)
  • 1/2 tl chilivlokken
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Bak 100 g blokjes guanciale in een goede scheut olijfolie in 5-10 minuten krokant. Voeg vervolgens 50 ml witte wijn toe en zet het vuur even hoog om de alcohol te verdampen. Snijd ondertussen 2 sjalotten fijn.
  • Haal de guanciale uit de pan en zet even weg. Fruit de sjalot enkele minuten aan in het bakvet.
  • Voeg 1/2 tl (of meer als je van spicy houdt) chilivlokken toe samen met 1 blik hele San Marzano tomaten en een extra scheut olijfolie en laat zachtjes sudderen.
  • Kook ondertussen de spaghetti (of bucatini) al dente. Rasp tevens 50 g pecorino (of Parmezaanse kaas).
  • Voeg de spaghetti rechtstreeks vanuit de pan toe aan de saus en bewaar het kookvocht. Meng grondig zodat de saus goed opgenomen wordt. Voeg de geraspte kaas toe samen met de blokjes guanciale en enkele eetlepels kookvocht.
  • Breng indien nodig op smaak met grof zeezout. Serveer direct.

Pasta amatriciana receptAmatricianaPasta all'amatricianaPasta amatriciana

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Eveline Timmer-ten Cate 27 september 2024 - 18:06

Hallo Tim en Erik,

Net dit Italiaanse gerecht gegeten, het was heerlijk! Wat een lekkere smaak!
Precies zo gedaan als in het recept, genoeg voor twee. Je blijft wel opscheppen hahaha.

Reply
Marga 12 oktober 2024 - 17:16

Hoi Tim en Eric,
Wat een héérlijk recept, echt zoals in Italië.
Staat genoteerd bij mijn favorieten !!!
(Ik heb er zelf wel nog een dikke teen knoflook aan toegevoegd)

Reply