Home Pasta Pappardelle met champignons en pancetta

Pappardelle met champignons en pancetta

voedzaam en klaar in 20 minuten!

door SmaakMenutie
Pappardelle met champignons en pancetta

Verborgen juweeltjes

Soms heb je maar weinig ingrediënten nodig om tot geweldige smaken te komen. De kunst zit hem in de juiste bereiding. Dat geldt zeker voor deze pappardelle met champignons en pancetta.

De combinatie van gekarameliseerde champignons, knoflook, Italiaanse pancetta, Franse mosterd en Parmezaanse kaas zorgt voor een heerlijk gerecht. De brede pappardelle neemt de saus perfect op, waardoor elke hap een feestje is.

Pappardelle met pancetta

“Paddenstoelen zijn een bron van voedingsstoffen”

De veelzijdigheid van paddenstoelen

Wist je dat er talloze eetbare paddenstoelen bestaan? De meest bekende en gekweekte in Europa is de champignon (Agaricus bisporus), zowel in de witte als de kastanjekleurige variant. Maar er zijn ook andere bijzondere soorten, zoals de meer uitgesproken shiitake en de zachte, wat meer verfijnde, oesterzwam. Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook ontzettend gezond. Zo bevatten ze weinig calorieën, zijn rijk aan vezels en zitten ze boordevol vitamines, waaronder vitamine D. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en vormen ze een perfect alternatief voor vlees. Door hun stevige textuur zijn ze ideaal voor vegetarische gerechten.

Pappardelle recept

Kastanjechampignons

Voor deze pasta kiezen we bewust voor kastanjechampignons. De stevigheid en subtiele nootachtige smaak maken ze perfect voor een gerecht als dit. Wanneer je ze op de juiste manier bakt – op hoog vuur zonder te veel te roeren – krijgen ze een mooie, goudbruine karamellisatie die de smaak echt ten goede komt. Samen met de zoute pancetta, pittige mosterd en romige Parmezaanse kaas zorgen ze voor de perfecte combinatie. Dit gerecht is nou echt zo’n voorbeeld van hoe je met eenvoudige ingrediënten een haast restaurantwaardige maaltijd op tafel zet. Precies waar de Italianen zo goed in zijn!

Champignons bakken

Snel, simpel en altijd een succes

Dit recept bewijst dus maar weer dat lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Binnen 20 minuten heb je een bord heerlijke pappardelle op tafel staan, perfect voor een doordeweekse avond. Kook de pasta al dente, bak de champignons en pancetta tot ze bruin zijn, en laat alles mooi samenkomen. Een handvol versgeraspte Parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte peper maken het gerecht helemaal af. Serveer met een frisse groene salade of een glas witte wijn en geniet van een smaakvolle, voedzame en simpele maaltijd.

Pasta met paddestoelen
Pappardelle met champignons en pancetta

Pappardelle met champignons en pancetta

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g pappardelle
  • 100 g pancetta blokjes
  • 50 ml droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 citroen
  • 1 el Dijon mosterd
  • Verse Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt 150 g pappardelle toe. Kook de pasta beetgaar.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakjes. Snipper 1-2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak 100 g pancetta blokjes zonder olie in een koekenpan licht aan. Voeg na 2-3 minuten de gesneden champignons toe samen met de gesnipperde sjalot.
  • Bak de champignons tot ze bruin zijn en het vrijgekomen vocht nagenoeg is verdampt. Dit duurt circa 8-10 minuten.
  • Voeg de gesneden knoflook toe en roer 1 el Dijonmosterd door het geheel en bak 1-2 minuten al omscheppend mee. Blus af met een 1/2 glas witte wijn (50 ml) en het sap en de rasp van een 1/2 citroen. Laat nog even kort pruttelen.
  • Voeg de pappardelle toe samen met een flinke hand Parmezaanse kaas en vers gesneden peterselie. Serveer direct en voeg naar smaak extra kaas en zwarte peper toe.

Pasta met champignon

In samenwerking met ‘Europese Paddenstoelen, verborgen juweeltjes’ een campagne gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

wilma 18 oktober 2023 - 21:46

Zou je de wijn ook weg kunnen laten en er iets voor vervangen wij houden niet van wijn en al helemaal niet in het eten. Heb 2 keer gekookt met een recept waar wijn in moest, nu niemand die het lustte kon, zo de prullenbak in en dat vind ik heel erg zonde. Dank u wel voor uw antwoord , groetjes Wilma

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 10:49

Ja hoor, vervang het gerust voor een scheutje water!

Reply
Wilma 24 oktober 2023 - 18:45

Ik eet geen varkensvlees, wat is een goede vervanger voor pancetta?

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2023 - 11:34

Pancetta is wel een wezenlijk onderdeel, maar als je het echt wil vervangen gebruik dan bijvoorbeeld kalkoenreepjes.

Reply
Niels 4 november 2023 - 19:02

Erg lekker!! Bij gebrek aan witte wijn een scheutje triple gebruikt.
En zelfgemaakte pappardelle 👌

Reply
Ria 30 oktober 2024 - 17:52

Heerlijk en snel gerecht, dit blijft erin.

Reply