Pa amb tomàquet
Sommige gerechten zijn zó simpel dat je bijna zou vergeten hoe lekker ze kunnen zijn.
Pan con tomate – of zoals de Catalanen zeggen: pa amb tomàquet – is daar het perfecte voorbeeld van. Geroosterd brood, knoflook, rijpe tomaten, goede olijfolie en een snufje zout. Meer heb je niet nodig.
Toch heeft dit Spaanse broodje een smaak die veel rijker is dan je op basis van de ingrediënten zou verwachten. Vooral in Barcelona is het overal te vinden, van kleine barretjes tot chique restaurants. En eerlijk is eerlijk: wij krijgen er nooit genoeg van.
Van ontbijt tot borrelhapje
Oorspronkelijk wordt pan con tomate vaak als ontbijt gegeten, samen met een kop sterke koffie erbij. Maar er zijn geen regels eigenlijk… Het is net zo goed geschikt als lichte lunch, bijgerecht of als borrelhapje. Overigens ook lekker bij Spaanse koude soepen als salmorejo of gazpacho.
Op een warme dag serveer je het bij een glas koude cava of een karaf sangria. Of als onderdeel van een tapastafel, naast olijven, manchego en jamón serrano. Het brood vormt een mooie tegenhanger voor alles wat zout, vet of kruidig is.
De kracht van rijpe tomaten
Wat pan con tomate zo onweerstaanbaar maakt? Alles draait om de tomaten. Ze moeten rijp zijn, bijna zó rijp dat ze bijna uit elkaar vallen als je ze over de rasp wrijft. In Spanje gebruiken ze hier vaak de ’tomate de colgar’ voor, een tomatensoort met veel sap en smaak.
Thuis volstaat elke sappige, rijpe tomaat. Snijd ze doormidden, rasp ze en smeer het tomatenmengsel uit over het geroosterde brood. Het sap trekt er vanzelf in en geeft een volle, frisse smaak die perfect past bij de knapperige korst. Let dus echt op kwaliteit!
Maak het helemaal af
Hoewel het van zichzelf al heerlijk is, kun je pan con tomate prima uitbreiden. Een plakje ansjovis, Serranoham (of Prosciutto), Manchego of een beetje geraspte knoflook of een snuf gerookt paprikapoeder maken het net wat specialer met serveren.
Ook lekker trouwens om wat verse, fijngehakte peterselie of bieslook over het brood strooien voor een beetje kleur. En vergeet de olijfolie natuurlijk niet. En dan het liefst een goede Spaanse olie uiteraard.
Makkelijk toch?
Het leuke is dat dit misschien wel een van de makkelijkste recepten op onze site is. En toch blijft het steeds weer verrassen. Misschien juist omdat het zo eenvoudig is. Het draait wel allemaal om de kwaliteit van de ingrediënten dus dat is het enige waar je op moet letten!
Pan con tomate is het soort gerecht dat je gerust wekelijks kunt maken met allerlei variaties (doen de Spanjaarden immers ook). En het bewijst maar weer dat je niet veel in huis hoeft te hebben om iets echt lekkers op tafel te zetten.
3 reacties
Dit is echt heerlijk! Wij snijden het stokbrood in drie stukken en dan door midden zodat er een hele plak serranoham op past zo lekker is het. Ik heb dit recept leren kennen toen we naar de Costa Blanca gingen verhuizen en het is een blijvertje hier in huis. Fijn weekend!
Wat leuk dit! We zijn vorige week met de jongens 6 dagen naar Barcelona geweest. Fantastische stad, relaxte sfeer, fijne mensen. We hebben in 6 dagen 70 kilometer gewandeld, ik gerold en elke dag heerlijk gegeten. Vaak tapas en dan kwam deze klassieker ook vaak op tafel, héérlijk!
En ja, ook bij het ontbijt in het hotel kon je zelf deze pan con tomate maken.
Een smakelijk en zonnig weekend mannen!
Ik eet dit bijna elke dag. Is lekker en gezond. Ook met parma ham of belegen geitenkaas erop. Mmm spullen maar.. ik woon aan de Costa Blanca, vandaar. Succes