Gers(t)!
Sommige gerechten ontstaan een soort van spontaan aan de keukentafel. Dit is er zo één.
Twee vriendinnen kwamen laatst voor ons koken (wat een luxe) en schotelden een verrassend lekkere orzo met courgette en Gruyère voor. Omdat een van hen vegetariër is werd het dus een maaltijd zonder vlees. Maar dat is dus helemaal niet nodig! Want ook zonder kip of vlees is dit een volwaardig en smaakvol geheel. Wij raakten meteen enthousiast en zijn er daarom mee gaan experimenteren.

Wat is orzo eigenlijk?
Orzo is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken en doet het goed in zowel salades als warme gerechten. De naam betekent letterlijk ‘gerst’ in het Italiaans, al is het dus geen graansoort maar gewoon pasta. Wat wij er zo fijn aan vinden? Je krijgt die zachte, romige textuur die je ook van risotto kent, maar dan in een fractie van de tijd.

Bovendien is orzo voedzaam en veelzijdig. Omdat het snel kookt en smaken goed opneemt vormt het een ideale basis voor groenten, kaas of peulvruchten. Zeker als je minder vlees wilt eten is dit een fijne vervanger voor die zwaardere koolhydraatbommetjes.
Vegetarisch of met een extraatje
Wij maakten dit gerecht oorspronkelijk met kip, maar je kunt de kip gerust weglaten als je liever vega eet. De combinatie van courgette, zongedroogde tomaten en Gruyère is namelijk al krachtig genoeg. Gruyère, de welbekende Zwitserse kaas met een licht nootachtige smaak, geeft het geheel net dat beetje pit. En de pijnboompitten bovenop zorgen voor een lekkere crunch.
Alles in één pan
Wat dit gerecht nog aantrekkelijker maakt, is dat je het grotendeels in één pan kunt maken. Wij beginnen met een gefruite sjalot en knoflook in wat olijfolie. Daarna gaat de orzo erbij en schenken we er groentebouillon overheen, samen met wat fijngehakte rozemarijn. Terwijl dat zachtjes pruttelt, bakken we de kip (optioneel dus), courgette en zongedroogde tomaatjes apart aan.

Als de orzo de bouillon bijna helemaal heeft opgenomen voegen we alles samen. De geraspte Gruyère smelt er doorheen en maakt het lekker smeuïg. Tot slot strooien we er geroosterde pijnboompitten over voor de afwerking.
Comfortfood met een lichte twist
Het resultaat is een bord comfortfood dat toch licht aanvoelt. Deze orzo met courgette en Gruyère is dan ook perfect voor een doordeweekse avond, maar ook geschikt voor als er gasten komen. En doordat het zo eenvoudig aan te passen is, met of zonder vlees, meer of minder kaas, doet ‘ie het bij iedereen goed.

24 reacties
Vandaag gemaakt. Het was heerlijk.
Fijn dat ons recept in de smaak viel Simone!
Ik woon in Griekenland en heb nu al een paar keer van jullie site gekookt. Met name vanwege de beschikbaarheid hier van de ingrediënten. Orzo staat hier bekend als Kritherakia. Het wordt het meest gebruikt om in het laatste stadium toe te voegen aan stoofvlees in de oven. Als het gaar is heeft het alle smaakjes in de ovenschotel overgenomen. Heerlijk. ben benieuwd of ik hier nog eens zo’n recept voorbij zie komen. 🙂
Wat leuk dat onze recepten over de grens gaan Jan! Leuk weetje overigens van de kritherakia, wisten wij niet. Dank voor het delen! Zal hem op onze to-do zetten 🙂
Vandaag gemaakt, heerlijk!
Leuk te horen Anneke, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Hoi , ik heb vele gerechten gemaakt maar nu is t de week zonder vlees en zie bij orzo dat er toch kipfilet bij zit… maar niet bij de ingrediënten vermeld staat. Ik ga t wel maken maar zonder vlees ! Vriendelijke groet Mia
Hoi,
Ik heb al een aantal van jullie recepten gemaakt, nu dit recept. Het was heerlijk! ik had nog wat gesneden kastanje champignons over die op moesten die heb ik bij de courgette meegebakken. Wij vonden het erg lekker!