Home Pasta Orzo met courgette en Gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

door SmaakMenutie
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Gers(t)!

Wij kwamen op het idee voor dit waanzinnig lekkere gerecht door twee vriendinnen van ons. Die kwamen een tijdje geleden voor ons koken (ja, dat gebeurt ook). Aangezien een van de twee vegetariër is, maakte ze een vegetarische versie. Orzo is bij uitstek geschikt voor deze doelgroep, gezien het heel voedzaam is en je het kan combineren met allerlei soorten (harde) groenten. Orzo, Italiaans voor gerst, is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Alleen is orzo veel sneller klaar. Wij kozen ditmaal voor een niet vegetarische variant, maar laat gerust de kip achterwege als je liever een vleesloze maaltijd wil. Daarnaast voegen we zongedroogde tomaatjes en courgette toe en voor de pittige touch wat heerlijke Zwitserse Gruyère.

Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g Orzo
  • 60 g Gruyère
  • 20 g pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet (optioneel)
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 sjalot

Zo maak je het

  • Kook 350-400 ml bouillon met 1 groente bouillonblokje. Hak 2-3 takjes rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Neem een ruime (hapjes- of soep)pan en fruit hierin in een scheutje olie 1 fijngesneden sjalot samen  met 2 fijngesneden tenen knoflook enkele minuutjes aan.
  • Voeg nu ongeveer 160 g orzo toe en bak de orzo al omscheppend een minuutje mee met de sjalot en knoflook. Schenk de bouillon over de orzo en meng alles even goed door elkaar. Laat nu met deksel op de pan ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken.
  • Snijd 1 kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kipstukjes rondom gaar en bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Gebruik dezelfde pan om 1 courgette in halve maantjes rondom te bakken. Voeg hieraan ook een stuk of 8 fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe. Bak al omscheppend een minuut of 6-7.
  • Rasp ondertussen 60 g Gruyere kaas en rooster de pijnboompitten. Tenzij je deze al kant-en-klaar gekocht hebt natuurlijk.
  • Voeg de kaas samen met de kip, courgette en de zongedroogde tomaatjes toe aan de orzo en meng alles goed door elkaar en bak nog een minuutje mee. Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Orzo recept Orzo recept Orzo maken Orzo koken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Marijke 17 maart 2022 - 19:43

Hoi,

Ik heb al een aantal van jullie recepten gemaakt, nu dit recept. Het was heerlijk! ik had nog wat gesneden kastanje champignons over die op moesten die heb ik bij de courgette meegebakken. Wij vonden het erg lekker!

Reply
Mia 9 maart 2022 - 12:14

Hoi , ik heb vele gerechten gemaakt maar nu is t de week zonder vlees en zie bij orzo dat er toch kipfilet bij zit… maar niet bij de ingrediënten vermeld staat. Ik ga t wel maken maar zonder vlees ! Vriendelijke groet Mia

Reply
Anneke 18 maart 2021 - 18:47

Vandaag gemaakt, heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 09:38

Leuk te horen Anneke, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Jan 22 februari 2021 - 10:26

Ik woon in Griekenland en heb nu al een paar keer van jullie site gekookt. Met name vanwege de beschikbaarheid hier van de ingrediënten. Orzo staat hier bekend als Kritherakia. Het wordt het meest gebruikt om in het laatste stadium toe te voegen aan stoofvlees in de oven. Als het gaar is heeft het alle smaakjes in de ovenschotel overgenomen. Heerlijk. ben benieuwd of ik hier nog eens zo’n recept voorbij zie komen. 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:19

Wat leuk dat onze recepten over de grens gaan Jan! Leuk weetje overigens van de kritherakia, wisten wij niet. Dank voor het delen! Zal hem op onze to-do zetten 🙂

Reply
Simone van der Wal 3 november 2020 - 17:55

Vandaag gemaakt. Het was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 4 november 2020 - 10:10

Fijn dat ons recept in de smaak viel Simone!

Reply
1 2 3