Home Pasta Orzo met courgette en Gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

door SmaakMenutie
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Gers(t)!

Wij kwamen op het idee voor dit waanzinnig lekkere gerecht door twee vriendinnen van ons. Die kwamen een tijdje geleden voor ons koken (ja, dat gebeurt ook). Aangezien een van de twee vegetariër is, maakte ze een vegetarische versie. Orzo is bij uitstek geschikt voor deze doelgroep, gezien het heel voedzaam is en je het kan combineren met allerlei soorten (harde) groenten. Orzo, Italiaans voor gerst, is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Alleen is orzo veel sneller klaar. Wij kozen ditmaal voor een niet vegetarische variant, maar laat gerust de kip achterwege als je liever een vleesloze maaltijd wil. Daarnaast voegen we zongedroogde tomaatjes en courgette toe en voor de pittige touch wat heerlijke Zwitserse Gruyère.

Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g Orzo
  • 60 g Gruyère
  • 20 g pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet (optioneel)
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 sjalot

Zo maak je het

  • Kook 350-400 ml bouillon met 1 groente bouillonblokje. Hak 2-3 takjes rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Neem een ruime (hapjes- of soep)pan en fruit hierin in een scheutje olie 1 fijngesneden sjalot samen  met 2 fijngesneden tenen knoflook enkele minuutjes aan.
  • Voeg nu ongeveer 160 g orzo toe en bak de orzo al omscheppend een minuutje mee met de sjalot en knoflook. Schenk de bouillon over de orzo en meng alles even goed door elkaar. Laat nu met deksel op de pan ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken.
  • Snijd 1 kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kipstukjes rondom gaar en bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Gebruik dezelfde pan om 1 courgette in halve maantjes rondom te bakken. Voeg hieraan ook een stuk of 8 fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe. Bak al omscheppend een minuut of 6-7.
  • Rasp ondertussen 60 g Gruyere kaas en rooster de pijnboompitten. Tenzij je deze al kant-en-klaar gekocht hebt natuurlijk.
  • Voeg de kaas samen met de kip, courgette en de zongedroogde tomaatjes toe aan de orzo en meng alles goed door elkaar en bak nog een minuutje mee. Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Orzo recept Orzo recept Orzo maken Orzo koken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

24 reacties

Joost 26 september 2019 - 21:10

Was erg lekker!
Orzo wordt bij de Appie verkocht als “riso” van de Cecco.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:29

Hi Joost, fijn! En dank voor de tip 🙂

Reply
Miek de Vries Spaanjaars 3 november 2019 - 09:07

Goedemorgen,
Ik maak graag gebruik van jullie recepten. Regelmatig “moet”ik vegetarisch koken.
Ik vraag me af of het ook mogelijk om bij de repten meteen een vegetarische variant aan te geven.
Bv Hoe maak ik van het bovenstaande recept een lekkere vegetarische variant.
Hartelijk dank.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:16

Hallo Miek, bedankt voor je berichtje. Leuk dat je onze recepten maakt 🙂 Toevallig staat in dit recept al een suggestie voor een vegetarische variant: de kip gewoon achterwege laten. Net zo lekker! In onze nieuwe recepten zullen we dit zeker in het achterhoofd houden.

Reply
Wendy 29 april 2020 - 10:00

Het was heerlijk! Vega variant gegeten!

Reply
SmaakMenutie 29 april 2020 - 11:47

Fijn dat het in de smaak viel Wendy! 🙂

Reply
Milly 3 mei 2020 - 08:33

Dit recept heb ik een aantal keren gemaakt en is zo lekker. Het is een blijvertje 😉

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2020 - 12:55

Leuk om te horen Milly! 🙂

Reply
Piet 15 februari 2021 - 18:38

Ik maak regelmatig recepten van jullie en ook deze ga ik zeker vaker maken. Smaakvol en eenvoudig te maken. Erg lekker, ga zo door.

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:44

Leuk Piet, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Pauline 20 juli 2020 - 18:38

Weer genoten van dit heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2020 - 11:46

Fijn Pauline, dat horen we graag! 🙂

Reply
Simone van der Wal 3 november 2020 - 17:55

Vandaag gemaakt. Het was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 4 november 2020 - 10:10

Fijn dat ons recept in de smaak viel Simone!

Reply
Jan 22 februari 2021 - 10:26

Ik woon in Griekenland en heb nu al een paar keer van jullie site gekookt. Met name vanwege de beschikbaarheid hier van de ingrediënten. Orzo staat hier bekend als Kritherakia. Het wordt het meest gebruikt om in het laatste stadium toe te voegen aan stoofvlees in de oven. Als het gaar is heeft het alle smaakjes in de ovenschotel overgenomen. Heerlijk. ben benieuwd of ik hier nog eens zo’n recept voorbij zie komen. 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:19

Wat leuk dat onze recepten over de grens gaan Jan! Leuk weetje overigens van de kritherakia, wisten wij niet. Dank voor het delen! Zal hem op onze to-do zetten 🙂

Reply
Anneke 18 maart 2021 - 18:47

Vandaag gemaakt, heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 09:38

Leuk te horen Anneke, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Mia 9 maart 2022 - 12:14

Hoi , ik heb vele gerechten gemaakt maar nu is t de week zonder vlees en zie bij orzo dat er toch kipfilet bij zit… maar niet bij de ingrediënten vermeld staat. Ik ga t wel maken maar zonder vlees ! Vriendelijke groet Mia

Reply
Marijke 17 maart 2022 - 19:43

Hoi,

Ik heb al een aantal van jullie recepten gemaakt, nu dit recept. Het was heerlijk! ik had nog wat gesneden kastanje champignons over die op moesten die heb ik bij de courgette meegebakken. Wij vonden het erg lekker!

Reply
John Coertjens 25 februari 2023 - 16:25

Gisterenavond gemaakt en gegeten. En zoals altijd met jullie recepten was het weer heerlijk.

Reply
Anja 12 juli 2023 - 10:49

Kan ik ipv orso ook couscous gebruiken of gaat dat ten koste van de smaak

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2023 - 12:08

Zou ik niet doen! Bereidingswijze is al heel anders en bovendien een andere textuur en smaak. Orzo is een pastasoort en couscous is grof gemalen durumtarwe (veel zachter).

Reply
CM Walraven Borst 25 september 2023 - 17:58

Heerlijk gerecht, ik heb het gemaakt met vega kipstukjes voor herhaling vatbaar!

Reply