Home Pasta Orzo met courgette en Gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

door SmaakMenutie
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Gers(t)!

Sommige gerechten ontstaan een soort van spontaan aan de keukentafel. Dit is er zo één.

Twee vriendinnen kwamen laatst voor ons koken (wat een luxe) en schotelden een verrassend lekkere orzo met courgette en Gruyère voor. Omdat een van hen vegetariër is werd het dus een maaltijd zonder vlees. Maar dat is dus helemaal niet nodig! Want ook zonder kip of vlees is dit een volwaardig en smaakvol geheel. Wij raakten meteen enthousiast en zijn er daarom mee gaan experimenteren.

Orzo koken

Wat is orzo eigenlijk?

Orzo is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken en doet het goed in zowel salades als warme gerechten. De naam betekent letterlijk ‘gerst’ in het Italiaans, al is het dus geen graansoort maar gewoon pasta. Wat wij er zo fijn aan vinden? Je krijgt die zachte, romige textuur die je ook van risotto kent, maar dan in een fractie van de tijd.

Orzo recept

Bovendien is orzo voedzaam en veelzijdig. Omdat het snel kookt en smaken goed opneemt vormt het een ideale basis voor groenten, kaas of peulvruchten. Zeker als je minder vlees wilt eten is dit een fijne vervanger voor die zwaardere koolhydraatbommetjes.

Vegetarisch of met een extraatje

Wij maakten dit gerecht oorspronkelijk met kip, maar je kunt de kip gerust weglaten als je liever vega eet. De combinatie van courgette, zongedroogde tomaten en Gruyère is namelijk al krachtig genoeg. Gruyère, de welbekende Zwitserse kaas met een licht nootachtige smaak, geeft het geheel net dat beetje pit. En de pijnboompitten bovenop zorgen voor een lekkere crunch.

Alles in één pan

Wat dit gerecht nog aantrekkelijker maakt, is dat je het grotendeels in één pan kunt maken. Wij beginnen met een gefruite sjalot en knoflook in wat olijfolie. Daarna gaat de orzo erbij en schenken we er groentebouillon overheen, samen met wat fijngehakte rozemarijn. Terwijl dat zachtjes pruttelt, bakken we de kip (optioneel dus), courgette en zongedroogde tomaatjes apart aan.

Orzo recept

Als de orzo de bouillon bijna helemaal heeft opgenomen voegen we alles samen. De geraspte Gruyère smelt er doorheen en maakt het lekker smeuïg. Tot slot strooien we er geroosterde pijnboompitten over voor de afwerking.

Comfortfood met een lichte twist

Het resultaat is een bord comfortfood dat toch licht aanvoelt. Deze orzo met courgette en Gruyère is dan ook perfect voor een doordeweekse avond, maar ook geschikt voor als er gasten komen. En doordat het zo eenvoudig aan te passen is, met of zonder vlees, meer of minder kaas, doet ‘ie het bij iedereen goed.

Orzo maken
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g Orzo
  • 60 g Gruyère
  • 20 g pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet (optioneel)
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Kook 350-400 ml bouillon met 1 groente bouillonblokje. Hak 2-3 takjes rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Neem een ruime (hapjes- of soep)pan en fruit hierin in een scheutje olijfolie 1 fijngesneden sjalot samen met 2 fijngesneden tenen knoflook enkele minuutjes aan.
  • Voeg nu ongeveer 160 g orzo toe en bak de orzo al omscheppend een minuutje mee met de sjalot en knoflook. Schenk de bouillon over de orzo en meng alles even goed door elkaar. Laat nu met deksel op de pan ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken.
  • Snijd 1 kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kipstukjes rondom gaar en bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Gebruik dezelfde pan om 1 courgette in halve maantjes rondom te bakken. Voeg hieraan ook een stuk of 8 fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe. Bak al omscheppend een minuut of 6-7.
  • Rasp ondertussen 60 g Gruyere kaas en rooster de pijnboompitten. Tenzij je deze al kant-en-klaar gekocht hebt natuurlijk.
  • Voeg de kaas samen met de kip, courgette en de zongedroogde tomaatjes toe aan de orzo en meng alles goed door elkaar en bak nog een minuutje mee. Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

John Coertjens 25 februari 2023 - 16:25

Gisterenavond gemaakt en gegeten. En zoals altijd met jullie recepten was het weer heerlijk.

Reply
Anja 12 juli 2023 - 10:49

Kan ik ipv orso ook couscous gebruiken of gaat dat ten koste van de smaak

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2023 - 12:08

Zou ik niet doen! Bereidingswijze is al heel anders en bovendien een andere textuur en smaak. Orzo is een pastasoort en couscous is grof gemalen durumtarwe (veel zachter).

Reply
CM Walraven Borst 25 september 2023 - 17:58

Heerlijk gerecht, ik heb het gemaakt met vega kipstukjes voor herhaling vatbaar!

Reply
1 2 3