Zoet, zout en veelzijdig
Er zijn van die recepten die je keer op keer uit de kast haalt. Niet omdat ze ingewikkeld zijn, maar juist omdat ze zo makkelijk iets extra’s toevoegen. Deze notencrumble is daar een mooi voorbeeld van.
Het is een simpele mix van noten, honing en specerijen. Maar de combinatie van zout en zoet maakt het echt onweerstaanbaar. Perfect als topping over een stukje taart, op panna cotta of gewoon over je yoghurt in de ochtend.
De kracht van noten
Noten zijn niet alleen lekker, ze hebben ook een flinke voedingswaarde. Ze zitten boordevol goede vetten, vezels en plantaardige eiwitten. Dat maakt ze vullend én voedzaam. Vooral walnoten staan bekend om hun omega 3-vetzuren, terwijl cashewnoten wat romiger en iets zoeter zijn van smaak. In deze crumble zorgen ze samen voor een fijne balans van structuur en smaak.
We kiezen hier voor een gezouten notenmix, wat misschien iets minder ‘gezond’ klinkt, maar dat beetje zout haalt de andere smaken wel goed op. Zeker in combinatie met de honing en de geurige kardemom ontstaat er iets heel lekkers.
Altijd iets om op te strooien
Wat deze crumble zo fijn maakt is hoe makkelijk je ’m overal op kunt strooien. Een kom kwark krijgt ineens een bite, een bol ijs wordt net iets spannender, en zelfs een stoofpeer gaat er (nog) beter van smaken. We mengen de gehakte noten met sesamzaad, een snuf kardemom en wat vloeibare honing, en roosteren het geheel kort in de oven tot het lichtbruin en knapperig is.
Na het afkoelen hakken we alles wat fijner. Niet té fijn; het mag juist een beetje grof blijven voor die lekkere crunch. Bewaar de notencrumble in een afgesloten potje, dan heb je altijd wat paraat. Of je nu van zoet of hartig houdt: dit is er zo een die in beide werelden past.