Home Desserts en taarten Italiaanse cantuccini

Italiaanse cantuccini

door SmaakMenutie
Cantuccini maken

Amandelkoekjes

Mmm deze koekjes roepen altijd hele fijne gedachten bij mij op. Lekker dippend in een cappuccino op een terras genieten van de Italiaanse zon. Cantuccini zijn dan ook typisch Italiaanse amandelkoekjes uit de provincie Prato (Toscane). Ze worden veelal ook als dessert gegeten, geserveerd met een glas Vin Santo (de dessertwijn die afkomstig is uit dezelfde regio). Ik dacht altijd dat het niet een eenvoudig werkje is om ze te maken, maar het tegenovergestelde is waar! Super makkelijk ­čÖé┬á Leuk feitje trouwens is dat de koekjes tweemaal worden gebakken. Wat overigens ook het geval is bij beschuit. Goed, aan de slag!

Cantuccini maken

Cantuccini

Print dit recept
Personen: 40 koekjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 14 keer gestemd )

Ingredi├źnten

300 g zelfrijzend bakmeel
200 g ongeroosterde hele amandelen
180 witte g suiker
3 eieren
1/2 citroen
1 tl vanille extract/aroma

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng in een kom 300 gr zelfrijzend bakmeel met 180 gram suiker (of meer als je een echte zoetekauw bent) en een snufje zout.
  • Voeg 200 gr ongeroosterde hele amandelen toe, 1 tl vanille extract, rasp van een halve citroen en 3 eieren. Kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Het deeg zal wat plakkerig blijven, maar dat geeft niet. Doe wat bloem op je handen (voorkomt plakken) en maak er 2 repen van. Ongeveer de breedte van de koekjes.
  • Bak de repen 30 minuten op 160 graden in de (hetelucht)oven.
  • Snijd het deeg na 30 minuten (met een scherp mes) in koekjes van ongeveer 1 cm breed. Leg de koekjes terug op de bakplaat en bak nog eens zo'n 10-15 ┬áminuten op 140 graden. That's all!
  • Eet je ze als dessert? Serveer er dan een glaasje dessertwijn Vin Santo bij. Lekker Italiaans!

Cantuccini receptCantuccini makenCantuccini koekjes

TIP

De koekjes kan je een paar weken bewaren (hoewel ze hier meestal binnen een paar dagen op zijn).

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Yolande 21 september 2018 - 11:06

Wat ik mis in het recept zijn de baktijden, voor de 1e en 2e keer bakken.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2018 - 11:34

Hoi Yolande, bedankt voor het laten weten. Het laatste stuk tekst was weggevallen. Ik heb het weer teruggeplaatst. Veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply