Een bord comfortfood
Er zijn van die gerechten waar iedereen gek op is. Nacho’s met gehakt en kaas is er zo één. Goed gevuld en bovendien perfect om te delen.
Of niet te delen natuurlijk. Bijvoorbeeld als je even een avondje op de bank ploft met een goede film en trek hebt in iets warms uit de oven. Dit is zo’n gerecht dat misschien een beetje tussen hoofdmaaltijd en snack valt. Wij maken ‘m het liefst met lekker kruidig gehakt, cheddar kaas, frisse toppings én natuurlijk een flinke lepel crème fraîche.

Oorsprong van de nacho
Wist je dat nacho’s ooit zijn ontstaan als een soort van spontane oplossing van een Mexicaanse kok? Ignacio Anaya werkte in een restaurant in een Mexicaanse grensplaats. Toen een groep Amerikaanse vrouwen laat op de avond langskwam, toverde hij met wat hij nog in huis had.

Dat waren wat tortillachips, gesmolten kaas en ingelegde jalapeño’s. Hij noemde het ‘Nacho’s Especiales’, naar zijn bijnaam. Inmiddels zijn nacho’s niet meer weg te denken uit de Tex-Mex keuken. En ja, wij begrijpen heel goed waarom.
Kruidig gehakt
Waar veel mensen grijpen naar een kant-en-klare kruidenmix, maken wij natuurlijk onze eigen variant. Zo weten we precies wat erin zit en kunnen we het precies zo afstemmen als we willen.

Voor het gehakt bakken we eerst wat rode ui en knoflook mee, waarna we het op smaak brengen met djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper en een snuf gedroogde oregano. Dat zorgt voor een licht pittige smaak die mooi samengaat met de andere ingrediënten. Wat blokjes tomaat en paprika maken het gehaktmengsel lekker mals.
Het geheim
Eerlijk is eerlijk, kaas is ook wel een van de geheimen van een goede nachoschotel. Wil je echt dat alles bedekt is met een laagje kaas? Leg dan niet alleen kaas over het gehakt, maar ook eronder. Wij gebruiken graag cheddar cheese als basis, samen met de tortilla chips.

Daarbovenop komt het gehaktmengsel en nog een extra laag (geraspte) kaas voor dat super lekkere goudbruine resultaat uit de oven. Even een kwartiertje op 200 graden in de oven en klaar is Kees.
Toppings maken het af
Zodra de nacho’s uit de oven komen voegen we er nog wat frisheid aan toe. Denk aan lente-ui in dunne ringetjes, wat jalapeño peper (voor de liefhebbers van spicy), en natuurlijk een flinke lepel crème fraîche om het geheel in balans te brengen. Serveer het met zelfgemaakte guacamole of pico de gallo. Nacho’s met gehakt en kaas is ideaal voor een gezellige borrel, maar net zo goed een ‘volwaardige’ maaltijd.

24 reacties
Ik heb deze vanmiddag gemaakt. In plaats van pepers heb ik tabasco gebruikt. De smaak was verrukkelijk. Ik vond alleen dat de chips nogal zompig waren. Heb je hier een tip voor?
Fijn dat je genoten hebt van de nacho’s Karla! De saus was dan net iets te nat, wellicht door de tomaten. Volgende keer eventueel wat droger koken.
HEEEEEEEEEEErlijk recept!!
Leuk te horen Netty! 🙂
Hoi, is dit de hoeveelheid voor een hoofdgerecht voor 2 personen? Of toch een voorgerecht
Ik denk voornamelijk als hoofdgerecht Trudy! Maar je kan het ook als aperitief hapje serveren bij de borrel 🙂
Errug lekker recept! Heb van de jumbo de geraspte kaas texmex gebruikt, smaakt er erg goed bij! En in plaats van gewone tortilla chips, de nacho cheese… ook erg lekker erbij.
Klikt erg goed! Gaan we hier zeker proberen.. Mag ik vragen welke tomaten je hebt gebruikt?
Leuk! Maakt eigenlijk niet heel veel uit, bijvoorbeeld trostomaten of gewoon losse tomaten zijn prima 🙂