Home <30 minuten Nacho’s met gehakt en kaas

Nacho’s met gehakt en kaas

uit de oven!

door SmaakMenutie
Nacho's met gehakt en kaas uit de oven

Een bord comfortfood

Er zijn van die gerechten waar iedereen gek op is. Nacho’s met gehakt en kaas is er zo één. Goed gevuld en bovendien perfect om te delen.

Of niet te delen natuurlijk. Bijvoorbeeld als je even een avondje op de bank ploft met een goede film en trek hebt in iets warms uit de oven. Dit is zo’n gerecht dat misschien een beetje tussen hoofdmaaltijd en snack valt. Wij maken ‘m het liefst met lekker kruidig gehakt, cheddar kaas, frisse toppings én natuurlijk een flinke lepel crème fraîche.

Nacho's met kaas

Oorsprong van de nacho

Wist je dat nacho’s ooit zijn ontstaan als een soort van spontane oplossing van een Mexicaanse kok? Ignacio Anaya werkte in een restaurant in een Mexicaanse grensplaats. Toen een groep Amerikaanse vrouwen laat op de avond langskwam, toverde hij met wat hij nog in huis had.

Nacho's uit de oven ingrediënten

Dat waren wat tortillachips, gesmolten kaas en ingelegde jalapeño’s. Hij noemde het ‘Nacho’s Especiales’, naar zijn bijnaam. Inmiddels zijn nacho’s niet meer weg te denken uit de Tex-Mex keuken. En ja, wij begrijpen heel goed waarom.

Kruidig gehakt

Waar veel mensen grijpen naar een kant-en-klare kruidenmix, maken wij natuurlijk onze eigen variant. Zo weten we precies wat erin zit en kunnen we het precies zo afstemmen als we willen.

Nacho's maken

Voor het gehakt bakken we eerst wat rode ui en knoflook mee, waarna we het op smaak brengen met djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper en een snuf gedroogde oregano. Dat zorgt voor een licht pittige smaak die mooi samengaat met de andere ingrediënten. Wat blokjes tomaat en paprika maken het gehaktmengsel lekker mals.

Het geheim

Eerlijk is eerlijk, kaas is ook wel een van de geheimen van een goede nachoschotel. Wil je echt dat alles bedekt is met een laagje kaas? Leg dan niet alleen kaas over het gehakt, maar ook eronder. Wij gebruiken graag cheddar cheese als basis, samen met de tortilla chips.

Nacho's met gehakt uit de oven

Daarbovenop komt het gehaktmengsel en nog een extra laag (geraspte) kaas voor dat super lekkere goudbruine resultaat uit de oven. Even een kwartiertje op 200 graden in de oven en klaar is Kees.

Toppings maken het af

Zodra de nacho’s uit de oven komen voegen we er nog wat frisheid aan toe. Denk aan lente-ui in dunne ringetjes, wat jalapeño peper (voor de liefhebbers van spicy), en natuurlijk een flinke lepel crème fraîche om het geheel in balans te brengen. Serveer het met zelfgemaakte guacamole of pico de gallo. Nacho’s met gehakt en kaas is ideaal voor een gezellige borrel, maar net zo goed een ‘volwaardige’ maaltijd.

Pico de gallo recept
Serveer nacho’s met pico de gallo
Nacho's met gehakt en kaas uit de oven

Nacho's met gehakt en kaas

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 139 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 zak tortilla chips
  • 1 rode ui
  • 1 paprika
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 jalapeño peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 4 plakjes cheddar cheese
  • 1 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rul het gehakt op middelhoog vuur in een scheut olijfolie tot het gekleurd is. Voeg hier 1 gesnipperde rode ui en 2 fijngesneden tenen knoflook aan toe en fruit even mee.
  • Voeg 1 tl djintan, 1 tl paprikapoeder, 1 (kleine) tl cayennepeper, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl zout en een snuf peper toe en meng door het geheel.
  • Snijd de tomaten en paprika in blokjes en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Warm nog even mee terwijl je het geheel goed roert.
  • Bedek een ovenschaal of braadslee met de helft van de tortilla chips. Verdeel de cheddar cheese hierover (plakjes in stukjes scheuren of verse cheddar raspen).
  • Verdeel nu het gehaktmengsel over de chips en kaas en steek de overgebleven chips tussen het gehakt.
  • Maak af met een flinke laag geraspte kaas en zet ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Als het klaar is maak je het geheel af met in ringen gesneden lente-ui, jalapeño peper en de crème fraîche!

Nacho's met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Karla 5 april 2021 - 16:51

Ik heb deze vanmiddag gemaakt. In plaats van pepers heb ik tabasco gebruikt. De smaak was verrukkelijk. Ik vond alleen dat de chips nogal zompig waren. Heb je hier een tip voor?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:02

Fijn dat je genoten hebt van de nacho’s Karla! De saus was dan net iets te nat, wellicht door de tomaten. Volgende keer eventueel wat droger koken.

Reply
Netty 19 juni 2021 - 14:23

HEEEEEEEEEEErlijk recept!!

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:24

Leuk te horen Netty! 🙂

Reply
Trudy 31 oktober 2021 - 19:58

Hoi, is dit de hoeveelheid voor een hoofdgerecht voor 2 personen? Of toch een voorgerecht

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:52

Ik denk voornamelijk als hoofdgerecht Trudy! Maar je kan het ook als aperitief hapje serveren bij de borrel 🙂

Reply
Sonja 16 januari 2022 - 17:19

Errug lekker recept! Heb van de jumbo de geraspte kaas texmex gebruikt, smaakt er erg goed bij! En in plaats van gewone tortilla chips, de nacho cheese… ook erg lekker erbij.

Reply
Gerlinde 22 januari 2022 - 17:35

Klikt erg goed! Gaan we hier zeker proberen.. Mag ik vragen welke tomaten je hebt gebruikt?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2022 - 10:41

Leuk! Maakt eigenlijk niet heel veel uit, bijvoorbeeld trostomaten of gewoon losse tomaten zijn prima 🙂

Reply
1 2 3