Home Hoofdgerechten Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Italiaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Melanzane alla parmigiana

Aubergine met Parmezaanse kaas

Deze typisch Italiaanse ovenschotel betekent letterlijk ‘aubergine met Parmezaanse kaas’ en dat is precies wat het is. Deze klassieker wordt ook wel parmigiana di melanzane genoemd en bestaat uit laagjes gegrilde (of gefrituurde) aubergine, tomatensaus, mozzarella, basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn verschillende manieren om deze Zuid-Italiaanse aubergineschotel te bereiden, echter maken wij vandaag de traditionele melanzane alla parmigiana. Overigens kan je net zoals de Napolitanen een variant erop maken door de aubergine te vervangen door courgette of artisjokken. En als je wat meer vulling wil kan je ervoor kiezen om net als buitenlandse versies vlees toe te voegen als bijvoorbeeld kip of kalfsvlees. Of ga voor wat extra groenten. It’s up to you!

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 70 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g gepelde tomaten (of passata)
  • 70 g Parmezaanse kaas
  • 15 g verse basilicum
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot (of ui)
  • 1 el kristalsuiker

Zo maak je het

  • Snijd 2 aubergines in plakken van circa een halve centimeter. Bestrooi rondom riant met grof (zee)zout en laat in een vergiet minimaal 30-45 minuten uitlekken. Langer mag ook.
  • Snipper ondertussen 1 ui of sjalot en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie (3-4 el) en schenk er vervolgens 800 g (2 blikken) tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Passata kan ook overigens.
  • Voeg ook 1 el suiker en de helft van de basilicumblaadjes gescheurd toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen totdat circa de helft is verdampt en de saus ietwat is ingedikt. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Af en toe roeren.
  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Mix de saus met een staafmixer helemaal glad. Dit hoeft niet per sé maar is wel extra lekker.
  • Spoel de plakken aubergines af en dep grondig droog met keukenpapier zodat er zoveel mogelijk vocht uit is. Bestrijk de aubergines licht met olijfolie en grill enkele minuten beide kanten.
  • Neem een ovenschaal en begin met een klein laagje saus en vervolgens een laag aubergines. Brokkel wat mozzarella erover en wat verscheurde basilicumblaadjes. Herhaal 2-3 keer en eindig met circa 70 g parmezaanse kaas.
  • Plaats ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens nog even kort rusten buiten de oven. Serveer eventueel met een frisse salade en met geroosterd stok- of zuurdesembrood. Buon appetito!

Melanzane parmigiana ingrediënten Melanzane alla parmigiana maken Melanzane alla parmigiana origineel recept Aubergineschotel maken Melanzane recept Parmigiana melanzane Melanzane alla parmigiana Melanzane

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

23 reacties

Vivienne 11 augustus 2021 - 08:56

Ziet er heerlijk uit, is dit bedoeld als hoofd of bij gerecht?

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 10:50

Dankjewel Vivienne! Kan beide, melanzane kan zowel als hoofd- als bijgerecht gegeten worden.

Reply
Mike 3 april 2022 - 17:17

Net gemaakt. Je hoort straks hoe het was 😀

Reply
Mike 3 april 2022 - 18:41

Net gemaakt. Je hoort straks hoe het was 😀
Dit is een nieuwe favoriet. Ik heb dit gemaakt met frito als saus en ook nog 300gr gehakt toegevoegd.
Wat is dit lekker.

Reply
M@rgo 13 augustus 2021 - 15:23

Lekker, ga ik snel proberen! Op welk moment voeg je de suiker toe? Of is dit optioneel?

Reply
SmaakMenutie 13 augustus 2021 - 15:27

Lekker Margot! En scherp van je, ik heb het er direct bijgezet 🙂

Reply
Rian 18 augustus 2021 - 16:41

Vermelden jullie nooit hoeveel cal. kha eiwit en vetten erin verwerkt zijn ?
Daar moet ik wel rekening mee houden voor mijn kind.

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:36

Hoi Rian, nee maar wellicht wel in de toekomst!

Reply
Vivienne Baltissen 27 augustus 2021 - 12:23

Al verschillende keren gemaakt heerlijk!!! Valt ook goed in de smaak bij mijn vrienden als ze komen eten!

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 12:44

Leuk om te horen Vivienne! 🙂

Reply
Jolanda 2 oktober 2021 - 19:20

Net dit recept gemaakt en gegeten! Vingers er bij op gegeten! Super lekker!! Dit recept ga ik zeker vaker maken! Top!

Reply
Rob Verheul 31 maart 2022 - 16:22

Dit ziet er heel lekker uit.
Ik ga het zeker maken voor onze gasten.
Dank jullie wel voor de inspiratie

Reply
Rita 4 augustus 2022 - 20:04

Was ontzettend lekker! Zelfs de meat-eater thuis vond dit heerlijk. Een blijvertje. Gegeten met een salade en wat turks brood wat over was.

Reply
Rïta 4 augustus 2022 - 23:59

Was heerlijk. Zelfs mijn vriend (overtuigd vleeseter) was enthousiast over de pure smaken! Gegeten met een groene salade en wat Turks brood wat over was van de vorige dag, heerlijk om mee te dippen Aanrader!!

Reply
Rita Boerma 1 september 2022 - 15:31

Dit is zo ontzettend lekker! Ga het vandaag weer eens maken. Bedankt voor dit recept!

Reply
Tessa Koreman 14 november 2022 - 20:25

Hi,
Super lekker recept en leuk om te maken. Maar mijn eindresultaat was heel waterig wat kan ik doen om dat te verbeteren.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 10:12

Hi Tessa, heb je de aubergines voldoende uit laten lekken / droog gedept? Gelukkig was de smaak goed! 🙂

Reply
Marja 8 oktober 2023 - 11:41

De saus meer in laten koken zodat het dikker wordt.

Reply
Ada 15 oktober 2023 - 10:29

Heb m gemaakt. Man man man, wat lekker!

Reply
Paula 21 mei 2024 - 18:52

Gaan jullie met de ovenstanden in de recepten altijd uit van hetelucht of boven- en onderwarmte? Het kan nogal verschil maken qua eindresultaat.

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:00

Hetelucht!

Reply
Jolyna 6 juni 2024 - 11:04

Hallo, ik heb dit recept gemaakt van een andere site, maar vond de aubergine superzout, ook na het meermaals afspoelen. Ik heb ze wel 2 uur laten staan, kan het zijn dat het daarom zoveel zouter is gebleven?

Reply
SmaakMenutie 6 juni 2024 - 15:47

Oei, dat moet je echt even navragen bij desbetreffende site 😉 Als je die van ons maakt, heb je daar geen last van. Echter, wel goed afspoelen en droogdeppen!

Reply