Home Borrelhapjes en sausjes Makreel americain

Makreel americain

lekker op een (stok)broodje of toast

door SmaakMenutie
Makreel americain

Verrassende variant

Iedereen kent natuurlijk filet americain, dat gemaakt wordt van fijn gemalen rauw mager rundvlees. Het is een geliefde broodbeleg of snack, vaak te vinden in de meeste keukens. Maar wat als we je vertellen dat er ook een variant bestaat die net zo lekker is, maar toch minder bekend? Makreel americain is een smakelijke en verrassende variant die je absoluut eens moet proberen. En het is makkelijker om zelf te maken dan je misschien denkt.

Makreel salade recept

Smaakvol en pittig

Makreel americain is heerlijk op een (stok)broodje of toast bij de borrel. Het heeft de rijkdom van gerookte makreel, gecombineerd met een pittige smaak die het een interessante twist geeft ten opzichte van de traditionele filet americain. De smaak is voller en complexer, met een subtiele rokerigheid en een licht pittige kick. Wij kopen het vaak bij onze traiteur, maar het is zo simpel om zelf te maken. Je hoeft alleen maar de juiste ingrediënten te combineren en je hebt in een mum van tijd een heerlijke en voedzame spread.

Makreel salade maken

Eenvoudig en snel

Hoewel kant-en-klare makreel americain zeker een optie is, raden wij aan om het zelf te maken. Eerder maakten we al een makreelsalade, die wat frisser van smaak is, maar de americain versie heeft meer diepte en scherpte. Wij gebruiken een hele gerookte makreelfilet, maar kant-en-klare makreel is ook prima voor dit recept. Het is een gezonde en smakelijke manier om je borrelhapjes of lunch net even anders te maken!

Makreel americain

Makreel americain

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g gerookte makreelfilet
  • 1 sjalot
  • 3 el mayonaise
  • 1 el tomatenketchup
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Worcestershire saus

Zo maak je het

  • Maak 1 gerookte makreel van 250-300 g schoon en ontdoe van graadjes. Je kan ook kant-en-klare gerookte makreelfilet gebruiken. Doe de makreel in een mengkom.
  • Snijd 1 (kleine) sjalot ragfijn en meng door de makreel.
  • Meng in een kommetje 3 el mayonaise met 1 el tomatenketchup, 1 flinke tl scherpe mosterd, 2 tl paprikapoeder, 1/2 tl cayennepeper en een scheutje Worcestershire saus.
  • Meng de saus grondig door de gerookte makreel. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voor een extra smeuïge filet makreel americain kan je eventueel wat extra mayonaise toevoegen.

Filet americain makreel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Verna 4 februari 2023 - 10:13

Hoi, dit lijkt me ook lekker. Ik maak altijd hete makreel, het principe is hetzelfde maar lekker pedis. Ik doe zonnebloemolie, sjalotje, klein scheutje ketjap, citroensap, sambal naar smaak en sambal badjak. Makreel fijn maken en dan mengen. Op een warm broodje, heerlijk, tenminste wij genieten er van.
Wij genieten ook altijd van jullie gerechten, vooral de Indische. Sommige vergeten recepten van mijn jeugd. Lekker!!
Groetjes

Reply
Noor 4 februari 2023 - 16:31

Ga ik gauw maken, lijkt me heerlijk!

Reply
Lia 4 februari 2023 - 21:19

Je hebt weleens hoofdgerechten waar makreel in zit, dat vind ik niet zo lekker, omdat makreel zo overheersend is.
Dit lijk mij een heerlijke salade voor op brood, bedankt.

Reply
Ina berkhout 7 februari 2023 - 17:20

Lijkt me erg lekker,,hou het in m,n koppie

Reply
Marcel 22 april 2024 - 16:47

Erg lekker en makkelijk recept.
Ideaal voor bij de borrel.
Bedankt voor de tip

Reply
Diana Aarts 5 mei 2024 - 18:23

Lekker hoor die makreel
Die is heel gauw op!

Reply
Johan 5 februari 2025 - 10:35

Bonjour,
Lijkt mij een heerlijk recept echter is het hier in Frankrijk erg lastig om aan gerookte makreel te komen.
Wanneer beschikbaar zal ik het zeer zeker gaan maken.
Johan

Reply
Cindy 7 februari 2025 - 11:49

Heerlijk recept! Lekker op stokbrood …

Reply
Yvonne 28 maart 2025 - 20:09

Kun je de makreel americain ook invriezen?

Reply