Home Erik's Asia Kip teriyaki

Kip teriyaki

met rijst en groenten

door SmaakMenutie
Kip teriyaki met rijst en groenten

Makkelijk, snel en alles uit één pan

Geen zin om uitgebreid te koken of een berg vaat? Dan is dit recept voor kip teriyaki met rijst en groenten precies wat je zoekt.

Een volwaardige maaltijd uit één pan, boordevol smaak én super makkelijk. Ideaal voor doordeweeks wanneer je weinig tijd hebt, maar toch iets lekkers en voedzaams op tafel wil zetten.

Teriyaki kip met rijst en groenten

Met een paar basisingrediënten en een handvol groenten (die je misschien al in huis hebt) zet je dit eenpansgerecht in een mum van tijd op tafel. Geen ingewikkelde stappen, geen gedoe. Gewoon lekker koken met maximaal resultaat en minimale inspanning.

Teriyakisaus: een Japanse klassieker

De ster van dit gerecht is natuurlijk de teriyakisaus. Deze Japanse saus staat bekend om de zoet-zoute smaak en mooie glans. Oorspronkelijk werd teriyaki gebruikt om vis te marineren en te lakken, maar inmiddels is het wereldwijd geliefd bij allerlei gerechten.

Teriyakisaus maken
Zelfgemaakte teriyakisaus

In dit recept maken we een eenvoudige zelfgemaakte versie. Je hebt er maar vier dingen voor nodig: sojasaus, bruine suiker, gembersiroop en een beetje sesamolie. Samen zorgen ze voor die kenmerkende balans van zout, zoet en een tikkeltje pit. Een saus die alles bij elkaar brengt, zonder overheersend te zijn.

Kip, rijst en groenten: de perfecte combi

Je kunt kiezen tussen kipfilet of kipdijfilet. De dijfilet is wat vetter en malser, terwijl kipfilet iets droger maar lichter is. Beide werken prima in dit gerecht, dus kies wat jij lekker vindt – of wat je nog in de koelkast hebt liggen.

Kip teriyaki recept

De groenten houden we fris en knapperig: sugar snaps, kleine broccoliroosjes, wortel en lente-ui. Je kunt hier volop mee variëren. Denk aan paprika, paksoi of sperziebonen. Alles wat snel gaart en een beetje bite behoudt doet het eigenlijk goed.

Alles in één pan

Wat dit gerecht extra fijn maakt is dat je alles in dezelfde pan bereidt. Eerst bak je de kip kort aan tot deze goudbruin kleurt. Dan voeg je de ongekookte rijst en vocht toe en laat je het geheel rustig garen. Na ongeveer 10 minuten pruttelen leg je de groenten bovenop de rijst en laat je die mee stomen onder de deksel.

Kip teriyaki maken

Zo bespaar je niet alleen op afwas, maar blijven de groenten ook mooi knapperig. Als de rijst gaar is, schenk je de teriyakisaus erover en roer je alles door elkaar. De warme rijst zuigt de saus goed op, waardoor elke hap vol smaak zit.

Voor ieder wat wils

Deze kip teriyaki is makkelijk aan te passen aan je smaak. Serveer hem met sambal als je van pittig houdt, of kies voor een mildere chilisaus. Ook lekker met wat geroosterde sesamzaadjes of een schijfje limoen.

Of je nu alleen eet, samen of met het hele gezin – dit gerecht is zonder twijfel een groot succes aan tafel. Snel, simpel en met nét dat beetje extra smaak. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je goed wilt eten zonder uren in de keuken te staan.

Kip teriyaki met rijst en groenten

Kip teriyaki met rijst en groenten

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 79 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 200 g sugar snaps
  • 200 g witte rijst
  • 60 ml sojasaus
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 broccoli
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 winterpeen
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl sesamolie
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd circa 500 g kipdijfilet (of kipfilet) in hapklare stukjes en bestrooi rondom met zout. Bak de kip in een scheutje zonnebloemolie rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te worden.
  • Snijd ondertussen 1 rode peper en 2 tenen knoflook fijn en voeg deze toe aan de kip zodra de kip verkleurd is. Fruit 1-2 minuten mee met de kip.
  • Voeg nu circa 200 g rijst toe samen met 500 ml water. Meng even goed door elkaar en laat 10 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Snijd ondertussen 1 (kleine) broccoli in kleine roosjes, een 1/2 winterpeen in dunne ringetjes en de lente-ui eveneens in ringetjes.
  • Maak ook het teriyaki sausje door 60 ml sojasaus te mengen met 2 el bruine suiker, 1 el gembersiroop en 1 tl sesamolie.
  • Haal na 10 minuten het deksel van de pan en roer even door het geheel. Plaats vervolgens de broccoli, sugarsnaps, winterpeen en lente-ui op de rijst en laat nogmaals 10 minuten stomen. Even in de gaten houden, want het mag niet droogkoken natuurlijk.
  • Schenk vervolgens de teriyakisaus over het geheel en meng de gestoomde groenten met de rijst, kip en teriyakisaus.
  • Serveer direct. Lekker met sriracha saus (spicy!). Houd je van wat minder pittig, kies dan voor chilisaus.

Kip teriyaki met rijst en groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Astrid 27 november 2021 - 08:44

Moet ik gekookte of ongekookte rijst toevoegen? Op het plaatje lijkt de rijst gekookt.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:53

Ongekookt! De rijst kookt in het vocht gaar.

Reply
Magnus 3 februari 2022 - 19:45

Hoi Tim en Erik,
Welke champignon of paddenstoel kan je in dit gerecht adviseren? Ik zat zelf aan oesterzwam te denken.

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2022 - 11:54

Hoi Magnus, ja de oesterzwam kan zeker. Zolang het maar een beetje een bite heeft!

Reply
Jose 16 mei 2022 - 23:27

Serveren met chili saus staat er. Moet ik die erdoor doen of

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2022 - 09:57

Gewoon lekker er over 🙂

Reply
Levina 13 september 2022 - 17:59

Het is echt een heerlijk gerecht ook met sperziebonen ipv sugarnaps die wel even 4 minuten voorgekookt

Reply
Anoniem 14 november 2024 - 16:53

Ziet er lekker uit

Reply
Marrit 24 november 2024 - 18:19

Dit was het 110e recept wat ik van jullie heb gebruikt, en net als de 109 recepten die ik hiervoor heb gemaakt, héérlijk! Ik pas vaak kleine dingen aan in het recept maar ben ontzettend blij met jullie fantastische recepten. Bedankt Tim & Erik!!

Reply
1 2 3