Rode duivel
We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!
Het oorspronkelijke gerecht
Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.
“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”
Ovenschotel
In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.
Naar eigen voorkeur
Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.
48 reacties
Vandaag gemaakt met snel kook rijst en nep kip, vega dus. Dus maar een kleine 20 minuten in de oven en de nep kip gebakken en later toegevoegd, heerlijk!
Fijn dat het recept met de vega kip in de smaak viel Mieke! 🙂
Tip:vervang de rijst door Orzo . Deze ook ongekookt in de ovenschaal doen .
Bedankt voor de tip Cocina, ben benieuwd!
Het zit nu in de oven! Ik ben heel erg benieuwd. Voor de zekerheid heb ik de rijst apart gekookt. De kip heb ik nog geglazuurd met pittige marinade
Lekker Jolijn, hopelijk heb je ervan gesmuld! 🙂
Echt een toprecept! Heb het met veel plezier en met zeer positieve ontvangst gekookt voor een huisdiner! Ook prima vegan te maken door de kipdij te vervangen met vega-kipstuckjes!
Leuk te horen David dat iedereen ervan genoten heeft! En goed idee de vega variant 🙂
Ga het vanaag proberen (wel zonder pepers ivm dochtertje)! Eten normaal van het pakje… In het wereldgerecht pakje serveren ze er ook een komkommer/tomaat rauwkost bij. Deze smaakt er altijd erg goed bij! Enig idee hoe je deze dressing zonder pakje maakt?
Lekker Lizzy! Oei nee maar we hebben wel een hele lekkere komkommersalade https://smaakmenutie.nl/zelf-komkommersalade-maken/ op de website staan (waar je ook tomaat bij kan doen). Geniet ervan!