Home Hoofdgerechten Kip piri piri met rijst en groenten

Kip piri piri met rijst en groenten

Portugese ovenschotel

door SmaakMenutie
Kip piri piri met rijst

Rode duivel

We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!

Kip piri piri zonder pakje

Het oorspronkelijke gerecht

Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.

“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”

Ovenschotel

In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.

Kip piri piri maken

Naar eigen voorkeur

Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.

Kip piri piri recept
Kip piri piri met rijst

Kip piri piri met rijst

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 94 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 250 g witte rijst
  • 3 tenen knoflook
  • 3 paprika's (geel en rood)
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 tomaten
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse koriander
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met circa 250 gr witte rijst.
  • Snijd alvast 2 sjalotten en 1-2 rode pepers in ringen. Snijd tevens 3 paprika's in reepjes (of blokjes) en 3 tenen knoflook fijn. 
  • Bestrooi circa 500 g kipdijfilet rondom met zout en peper en bak in een ruime (braad)pan rondom bruin in een scheutje olijfolie. Haal uit de pan en zet even weg. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. 
  • Fruit de gesneden peper, ui en knoflook even aan in een scheutje olie op matig vuur.
  • Voeg de gesneden paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten tot deze vocht afgeven.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe samen met 1 flinke el gerookte (!) paprikapoeder en 1 tl gedroogde tijm. Voeg nu ook 2 gesneden tomaten toe. Meng alles even grondig en zet het vuur wat lager. Laat een minuutje staan.
  • Voeg 3 el rode wijnazijn toe samen met 900 ml warm (of kokend) water. Verkruimel 2 kippenbouillon blokjes en laat het geheel nu een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet het mengsel over de rijst in de ovenschaal en plaats de kip hier bovenop. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en plaats circa 45 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met koriander naar smaak. Eet smakelijk!

Kip piri piri zonder pakje

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

48 reacties

Lotty 26 september 2020 - 19:48

Een heerlijk recept en makkelijk om te maken.De rijst was precies goed.

Reply
SmaakMenutie 27 september 2020 - 10:04

Dat horen we graag Lotty, leuk! 🙂

Reply
Marisca 25 juni 2020 - 07:09

Lijkt mij een lekker gerecht maar welke rijst wordt hier voor gebruikt? Rijst wat nog gestoomd moet worden of rijst uit een pakje? En dan neem ik aan om in ieder geval geen pandanrijst te gebruiken…voor het geval papperig wordt…

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:52

Hoi Marisca, hier kan je gewoon snelkookrijst voor gebruiken hoor! De rijst wordt dan in het vocht gekookt, lekker makkelijk! 🙂

Reply
Culpa 5 februari 2020 - 19:13

Ik heb het vanmiddag gemaakt en gegeten. Het is helaas niet onze smaak, maar dat kan voorkomen natuurlijk. De rijst was ook tot pap gekookt terwijl ik de timer had gezet op 45 minuten. Het mondgevoel was daardoor niet fijn, daar kunnen jullie niets aan doen. Jammer :(. Hebben jullie een tip uit jullie recepten met kip en met meer een smaak-explosie? Wij houden van gerechten met veel smaak.

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 14:45

Hoi Culpa, jammer dat het niet jullie smaak was! Als je van kruidige recepten houdt met veel smaak zouden wij je adviseren om eens onze Indische kip-recepten te maken https://smaakmenutie.nl/tag/indisch Daarin gebruiken we veel kruiden. Of wat dacht je van deze kip jambalaya met chorizo https://smaakmenutie.nl/kip-jambalaya-met-chorizo. Lijkt een beetje op deze piri piri maar wellicht wat meer jouw ding 🙂 Succes!

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 09:50

Ik zie op de foto met de ingrediënten nog tomaten rechts van de tomatenpuree staan. Zijn deze weggevallen in het recept of horen ze er stiekem toch niet in thuis 🙂

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:04

Scherp Marcel! Ze horen er zeker in thuis en heb ze dan ook direct bij de ingrediënten gezet. Bedankt voor je oplettendheid!

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 16:45

Dag Tim en Erik,

Ik had het geduld niet …(sorry…) te wachten op jullie antwooord en heb vanmiddag reeds dit gerecht (zonder de tomaten) gemaakt. Maar wees gerust, ik heb er van genoten: de gerookte paprikapoeder maakt dit gerecht echt geheel op smaak. En ik denk dat de toevoeging van 2 tomaten dit gerecht alleen maar nog verder af maakt…

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:27

Haha goed om te horen dat het ook zonder de tomaten in de smaak viel 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!

Reply
Yvonne 1 mei 2021 - 11:37

Het was echt heel erg lekker !!

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:22

Leuk te horen Yvonne! 🙂

Reply
Henriette 21 oktober 2021 - 19:51

Heel lekker en makkelijk gerecht. Toppoe

Reply
Rob 19 januari 2020 - 15:56

Vandaag uitgeprobeerd en het was erg lekker…

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:42

Leuk om te horen Rob, fijn dat onze piri piri in de smaak viel! 🙂

Reply
Peter de Vries 17 mei 2020 - 09:10

Misschien een hele domme vraag maar moet de rijst van te voren al gekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 15:05

Nee hoor Peter dat hoeft niet! De rijst kookt in het vocht in de oven 🙂

Reply
1 2 3 5