Home Hoofdgerechten Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Amerikaans eenpansgerecht!

door SmaakMenutie
Kip jambalaya met chorizo

Gonzales

We zijn gek op eenpansgerechten. En dit is weer zo een succesnummer. Nauwelijks afwas en het staat zo op tafel. Ideaal! Wij maken de cajunkruiden zelf, maar koop gerust een potje bij de supermarkt. Nog makkelijker. Hoewel de naam anders doet vermoeden is kip jambalaya trouwens een echt Amerikaans gerecht. Uiteraard met invloeden van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. De oorspronkelijke jambalaya schijnt uit Gonzales te komen. Een stad in Louisiana. Wij maken de klassieke versie. Met kip, chorizo worst en paprika. Maar je kan volop variëren met de ingrediënten. Aan de slag!

Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 189 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 125 g chorizo worst
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el cajun kruiden
  • Komkommer (optioneel)

Voor de cajun kruidenmix (of koop een potje):

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout 
  • 1 tl zwarte peper

Zo maak je het

  • De cajunkruiden kan je kant-en-klaar bij de supermarkt in een potje kopen. Maar je maakt het net zo makkelijk zelf. Mix hiervoor deze kruiden door elkaar: 2 tl paprikapoeder, 2 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gedroogde tijm,  1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde basilicum, 1 tl cayennepeper, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper.
  • Snipper 1 (flinke) ui en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 rode paprika in kleine blokjes, 1 kipfilet (250 g) in hapklare stukjes en 125 g chorizo worst in schijfjes of halve maantjes.
  • Neem een flinke (braad)pan en bak de kipfilet in een scheutje olie gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit vervolgens de gesneden knoflook en ui even kort aan. Voeg de chorizo, paprika en 2-3 el cajun kruiden toe. Bak alles al omscheppend 5 minuutjes.
  • Doe de kipfilet er bij samen met circa 200 g witte rijst en 1 blikje tomatenblokjes (400 g). Schenk 300 ml heet water erbij en een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met ringetjes lente-ui en frisse komkommer. Eet smakelijk!
Cajun kruiden maken

Cajun kruidenmix

Kip jambalaya recept Jambalaya met kip Kip jambalaya zelf maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

64 reacties

Klaas de Jong 10 september 2023 - 09:25

Jambalay al heel vaak gegeten. 20 jaar geleden in New Orleans geweest en ik was verrast door de restaurantjes die daar Jambalaya , Crawfish Pie en Filet Gumbo op het menu hebben staan (denk aan het liedje “Jambalaya on the Bayou” van Creedance Clearwater Rivival. Jambalaya zou (volgens genoemde restaurants) zij ontstaan in New Orleans. Het was een voormalige strafkolonie waar zware criminelen met verschillende culturele en etnische achtergronden hun straf moesten uitzitten. Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse kookwijzen en ingrediënten werden vermengd en Paella zou de basis zijn geweest met daarin de producten die ter plaatse voorhanden waren.
Enfin, Jambalaya smaakt echt heel erg lekker en de variant die ik hier tegen kom ga ik zeker uitproberen.

Nu nog een recept voor crawfisch Pie (kreeft taart) en Filet Gumbo (een stoofpot van vlees en/of vis, okra, roux, sassafras (kruiden) en de “Cajun holy trinity”, een speciaal kruidenmengsel)

Reply
Diana Aarts 6 augustus 2023 - 19:03

Deze vandaag gemaakt echt heel lekker

Reply
Petra 27 februari 2023 - 19:13

Heerlijk gerecht vanavond gegeten. Ik had volkoren rijst van AH gebruikt( de 8 minuten koken versie) Prima gaar.
Dit is bij ons een blijvertje.

Reply
Saskia 14 juli 2022 - 20:16

Jammie, vanavond gegeten. Had alle kruiden behalve de cayenne peper, maar een beetje chilipoeder was een lekker vervanging. Ik had er wat meer groente in zitten oké, maar yaaaay, deze is voor herhaling vatbaar, *opgeslagen!! *

Reply
1 5 6 7