Home Hoofdgerechten Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Amerikaans eenpansgerecht!

door SmaakMenutie
Kip jambalaya met chorizo

Gonzales

We zijn gek op eenpansgerechten. En dit is weer zo een succesnummer. Nauwelijks afwas en het staat zo op tafel. Ideaal! Wij maken de cajunkruiden zelf, maar koop gerust een potje bij de supermarkt. Nog makkelijker. Hoewel de naam anders doet vermoeden is jambalaya trouwens een echt Amerikaans gerecht. Uiteraard met invloeden van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. De oorspronkelijke jambalaya schijnt uit Gonzales te komen. Een stad in Louisiana. Wij maken de klassieke versie. Met kip, chorizo worst en paprika. Maar je kan volop variëren met de ingrediënten. Aan de slag!

Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 161 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 125 g chorizo worst
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 grote ui
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 kip bouillonblokje
  • 2 el cajun kruiden
  • Komkommer (optioneel)

Voor de cajun kruidenmix: (of koop een potje)

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout 
  • 1 tl zwarte peper

Zo maak je het

  • De cajunkruiden kan je kant-en-klaar bij de supermarkt in een potje kopen. Maar je maakt het net zo makkelijk zelf. Mix hiervoor deze kruiden door elkaar: 2 tl paprikapoeder, 2 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gedroogde tijm,  1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde basilicum, 1 tl cayennepeper, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper.
  • Snipper 1 flinke ui en snijd 2-3 teentjes knoflook fijn. Snijd tevens 1 rode paprika in kleine blokjes, 1 kipfilet (250 g) in hapklare stukjes en 125 g chorizo worst in schijfjes of halve maantjes.
  • Neem een flinke (braad)pan en bak de kipfilet in een scheutje olie gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit vervolgens de gesneden knoflook en ui even kort aan. Voeg de chorizo, paprika en 2-3 el cajun kruiden toe. Bak alles al omscheppend 5 minuutjes.
  • Doe de kipfilet er bij samen met circa 200 g witte rijst en 1 blikje tomatenblokjes (400 g). Schenk 300 ml heet water erbij en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met ringetjes lente-ui en frisse komkommer. Eet smakelijk!
Cajun kruiden maken

Cajun kruidenmix

Kip jambalaya recept Jambalaya met kip Kip jambalaya zelf maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

64 reacties

Elise 28 maart 2019 - 11:10

Doe je ongekookte rijst bij, of gekookte rijst?

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:42

Hoi Elise, ongekookt! De rijst wordt gekookt in het vocht (vandaar eenpansgerecht). Lekker makkelijk! 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Manon 19 maart 2020 - 18:18

Het ziet er fantastisch lekker uit zeg??‼️ Welke rijst is het lekkerst om in dit gerecht te gebruiken? Ik las al ergens witte rijst, maar daar heb je best veel soorten in☺️….. ik ga gauw het recept uit proberen!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2020 - 11:34

Hoi Manon, thanks! Je kan inderdaad het beste witte rijst gebruiken. Wij nemen altijd snelkookrijst. Succes!

Reply
Frank Kalfsvel 30 april 2021 - 10:48

Kan je ook zilvervliesrijst gebruiken i.p.v. witte rijst?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 10:53

Volgens Marjella (zie onder) wel! 🙂

Reply
Sanne 28 maart 2019 - 17:46

Smaak is goed maar helaas mislukt… de rijst wordt maar niet gaar en zeker niet droog ? wat doe ik verkeerd? Het staat al 40 minuten te pruttelen in een gietijzeren braadpan.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 18:07

Hoi Sanne, wat vervelend! We raden je aan om het vuur wat hoger te zetten en als de rijst gaar is de deksel van de pan te halen. Dan kan het wat droog koken. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Marleen 28 mei 2019 - 09:44

Het was weer heerlijk! Ook deze komt hier vaker op tafel te staan 🙂

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2019 - 10:33

Leuk om te horen Marleen! Fijn dat het in de smaak valt 🙂

Reply
Rina 29 mei 2019 - 16:54

Al verschillende malen gegeten echt heel makkelijk en lekker (toch maar eens de kruidenmix zelf maken ) ik had die van versteegenn gebruikt maar 2 el is echt veel te pittig terwijl we daar toch echt wel van houden. Maar het blijft een toprecept hoor!

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2019 - 10:34

Hoi Rina, klopt als je het zelf maakt heb je andere verhoudingen dan de voorverpakte kruiden. Reden te meer om het eens zelf te maken. Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Ruud 1 augustus 2019 - 14:15

Ik neem aan dat het gewone en geen snelkookrijst moet zijn?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2019 - 09:56

Je kan in principe allebei gebruiken. Succes!

Reply
Heleen 28 augustus 2019 - 14:24

Super lekker en makkelijk recept ! Blijvertje

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2019 - 14:25

Leuk om te horen Heleen! Fijn dat-ie in de smaak valt 🙂

Reply
Laura 23 september 2019 - 18:34

Net de kip jambalaya gemaakt, erg lekker al zal ik de volgende keer wel wat meer cajun kruiden gebruiken (nu 2 el gebruikt) want vond hem een beetje flauw qua smaak.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2019 - 09:15

Fijn dat de jambalaya in de smaak viel Laura! Goed idee om een eetlepel extra toe te voegen de volgende keer (wij geven ook aan 2-3 el te gebruiken). Het is net wat je lekkerder vindt 🙂

Reply
William 6 oktober 2019 - 17:56

Echt een lekker gerecht en makkelijk te maken. Deze gaan we vaker eten, bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2019 - 08:56

Bedankt voor het compliment William, leuk om te horen! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Frans 19 november 2019 - 20:59

Heb het zo vaak gegeten was erg lekker
En ben dol op het gerecht geworden

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:26

Leuk om te horen Frans, fijn dat onze jambalaya in de smaak valt 🙂

Reply
Hélène 13 april 2020 - 11:14

Kan het ook in de slowcooker of wordt de rijst dan niet gaar?

Reply
SmaakMenutie 14 april 2020 - 11:09

Oei, wij hebben geen ervaring met de slowcooker Hélène! Je zou denken dat het wel zou moeten kunnen… 🙂

Reply
willem 26 april 2020 - 18:28

erg lekker

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:32

Fijn dat ons recept in de smaak viel Willem!

Reply
David 17 mei 2020 - 23:19

Hoe dicht komt deze versie qua smaak/structuur/verhouding bij die van Knorr in de buurt?

Ik kook namelijk al enkele jaren zonder pakjes en zakjes, maar was inmiddels van plan om wat klassiekers van Knorr opnieuw te maken gevolgd door een versie zonder pakje, om er nu achter te komen dat Knorr dit wereldgerecht in z’n geheel al een tijdje niet meer aanbiedt.

Geschreven, D. W. Flevoland

Reply
David 18 mei 2020 - 17:59

ohhohohohhoh! ik sta in de fik! wat scherp! maar wel lekker en hij komt behoorlijk in de buurt cq gaat overheen die van knorr. dit ga ik vaker zo maken, alleen volgende keer minder chili poeder en cayenne pepper er in doen.

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 12:08

Haha goed om te horen dat het de smaak had die je zocht! (Minus de chilipoeder en cayennepeper dan 😉 ) Leuk dat je alle klassiekers gaat maken! Wij hebben er zelf ook een aantal gemaakt: https://smaakmenutie.nl/tag/wereldgerechten

Reply
Annie Laumen 27 juni 2020 - 16:22

De kruidenmix is klaar.
Dus dit eten we vandaag .
Het lijkt me heerlijk.
Al veel recepten gemaakt van jullie TOPPPPP.

Reply
Annie Laumen 27 juni 2020 - 19:51

Heerlijk.De kruidenmix zelf gemaakt. Dus niet te ? pittig. Dit ga ik vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:14

Leuk dat je zelf de kruiden-mix hebt gemaakt Annie. Eenvoudig is het he? Fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Peter 30 augustus 2020 - 17:26

Is heerlijk. zelf genoeg kruiden in huis om de Cajun mix te maken. Makkelijk recept.

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2020 - 08:31

Leuk dat je de mix zelf maakt Peter! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
anja 16 september 2020 - 09:19

Super fijn recept weer, compliment we zijn hier echt fan van jullie site .?

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:28

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Anja! Bedankt voor het compliment 🙂

Reply
najomi 29 januari 2021 - 18:57

Welke soort rijst hebben jullie hiervoor gebruikt? en hebben jullie de rijst eerst schoon gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 21:34

Witte rijst! En nee niet schoongemaakt Najomi.

Reply
Kimm 23 februari 2021 - 17:01

Hier was ik dus naar op zoek! Heb wel als eerste de chorizo gebakken voor de smaak en nog peultjes erdoor gedaan voor extra groente (want daar hou ik van)
Bedankt voor het recept! Heb ervan genoten 🙂

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2021 - 09:24

Fijn dat je van ons recept hebt genoten Kimm! Lekker die peultjes, goed idee 🙂

Reply
Ingrid 28 februari 2021 - 19:53

Ik vond t niet zo lekker, sorry ☺️. Smaak te rokerig voor mij en schotel bleef nat ook nadat vroegtijdig en best lang de deksel er af had gedaan.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:54

Jammer Ingrid! Smaken verschillen zullen we maar zeggen. Gelukkig staan er nog een hoop andere lekkere dingen op de site die je wellicht wel lekker vindt 🙂

Reply
Bianca 11 april 2021 - 12:28

Dit is een fijn recept, die blijft erin.
In plaats van chorizo had ik chipolata worstjes gedaan. En ik had nog flink wat sushi rijst over en dat heb ik erdoor gedaan omdat weggooien zonde is.

Voor mij is een recept de basis en ben ik eigenwijs met een eigen twist 😉

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:12

Leuk Bianca! Lekker ook die chipolata worstjes. Zo staan wij er overigens ook in hoor, wij geven de basis en geef er vooral je eigen draai aan! 🙂

Reply
Marjella 29 april 2021 - 19:03

Vanavond voor de derde keer gemaakt. Nu nog lekkerder dan vorige keren door een ander merk chorizo. Ik gebruik zilvervliesrijst en dat gaat super!

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 08:52

Leuk te horen Marjella! Fijn dat het nu nóg lekkerder was 🙂

Reply
Frank Kalfsvel 30 april 2021 - 10:53

Kan je ook zilvervliesrijst gebruiken i.p.v. witte rijst?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 10:55

Volgens Marjella (zie boven) wel! 🙂

Reply
Fabian 4 juli 2021 - 18:59

Vandaag Jambalaya gemaakt in de Slowcooker, iets voorzichtiger met de cajunkruiden, want de smaken worden in de Slowcooker veel intenser. Het was heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:37

Leuk om te horen Fabian en fijn dat het in de slowcooker gelukt is!

Reply
Dian 27 oktober 2021 - 15:58

Hoe lang moet dit in de slowcooker?
Moet er dan ook minder vocht bij

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 15:59

Kunnen we je helaas geen advies in geven Dian, die gebruiken wij namelijk niet!

Reply
Ellen 1 september 2021 - 10:21

Ik wil er graag sperziebonen doorheen doen ipv paprika (vanwege allergie). Hebben jullie tips hoe ik dat het beste kan doen? Eerst koken bijvoorbeeld? Of kunnen de sperziebonen tegelijk met de kip in de pan?

Reply
SmaakMenutie 2 september 2021 - 10:48

Ik zou ze inderdaad eerst heel even voorkoken Ellen! Geniet ervan 🙂

Reply
Rick 8 oktober 2021 - 17:02

Is dit de volgende dag nog op te warmen?

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2021 - 14:58

Ja hoor tuurlijk! 🙂

Reply
Arthur 14 november 2021 - 11:22

Echt een heerlijk gerecht. Om de smaken nog beter tot hun recht te laten komen adviseer ik Spaanse paella-rijst te gebruiken. Deze rijst neemt de smaken beter op dan gewone rijst.

Reply
Arthur 14 november 2021 - 11:46

Ik adviseer Spaanse paella-rijst te gebruiken. Deze rijst neemt de smaken beter op dan gewone rijst.

Reply
Sharon 10 februari 2022 - 17:59

Vandaag gemaakt voor het eerst. Het was heerlijk zeker voor herhaling vatbaar

Reply
Marco van Leeuwen 12 februari 2022 - 19:54

Wij waren altijd dol op de kip Jambalaya van de wereldgerechten. Vandaag deze versie even zelf gemaakt, wel met cajun kruiden van verstegen dan. Smaakte heerlijk en gaat zeker in de herhaling. Nog even zoeken naar de juiste hoeveelheid kruiden, en misschien volgende keer wat erwten erdoorheen

Reply
Saskia 14 juli 2022 - 20:16

Jammie, vanavond gegeten. Had alle kruiden behalve de cayenne peper, maar een beetje chilipoeder was een lekker vervanging. Ik had er wat meer groente in zitten oké, maar yaaaay, deze is voor herhaling vatbaar, *opgeslagen!! *

Reply
Petra 27 februari 2023 - 19:13

Heerlijk gerecht vanavond gegeten. Ik had volkoren rijst van AH gebruikt( de 8 minuten koken versie) Prima gaar.
Dit is bij ons een blijvertje.

Reply
Diana Aarts 6 augustus 2023 - 19:03

Deze vandaag gemaakt echt heel lekker

Reply
Klaas de Jong 10 september 2023 - 09:25

Jambalay al heel vaak gegeten. 20 jaar geleden in New Orleans geweest en ik was verrast door de restaurantjes die daar Jambalaya , Crawfish Pie en Filet Gumbo op het menu hebben staan (denk aan het liedje “Jambalaya on the Bayou” van Creedance Clearwater Rivival. Jambalaya zou (volgens genoemde restaurants) zij ontstaan in New Orleans. Het was een voormalige strafkolonie waar zware criminelen met verschillende culturele en etnische achtergronden hun straf moesten uitzitten. Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse kookwijzen en ingrediënten werden vermengd en Paella zou de basis zijn geweest met daarin de producten die ter plaatse voorhanden waren.
Enfin, Jambalaya smaakt echt heel erg lekker en de variant die ik hier tegen kom ga ik zeker uitproberen.

Nu nog een recept voor crawfisch Pie (kreeft taart) en Filet Gumbo (een stoofpot van vlees en/of vis, okra, roux, sassafras (kruiden) en de “Cajun holy trinity”, een speciaal kruidenmengsel)

Reply