Rode duivel
We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!
Het oorspronkelijke gerecht
Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.
“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”
Ovenschotel
In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.
Naar eigen voorkeur
Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.
48 reacties
Kan ik in dit recept ook zilvervliesrijst gebruiken?
Jahoor! 🙂
Hoi, aller eerst wat een super lekker gerecht is dit!
Maar kun je het ook van je voren klaar maken en opwarmen of wordt de rijst dan te papperig?
Hebben jullie dat wel eens geprobeerd?
Hi Kim, thanks voor het compliment! Ik zou het niet eerst allemaal klaar maken en vervolgens opwarmen. Wat je eventueel zou kunnen doen is het helemaal klaarmaken en vervolgens weer afgedekt verwarmen. Maar vers klaargemaakt is wel het allerlekkerst 😉
Ik wilde een ovenschotel maken dus eerst maar op jullie pagina kijken want daar vind ik toch vaak de geslaagde recepten. Dit keer gekozen voor de kip piripiri. Ideaal alles in 1 schotel en tot mijn verrassing was de rijst ook perfect. 2 pepertjes erin gedaan en het was heerlijk.