Home Erik's Asia Kip korma

Kip korma

milde en romige curry

door SmaakMenutie
Kip korma

Een Indiase klassieker

Kip korma is een traditionele Indiase curry die bekendstaat om zijn milde, romige en aromatische smaak. Dit gerecht wordt bereid met kip en een rijke saus op basis van gemalen amandelen, passata, Griekse yoghurt en authentieke Indiase kruiden zoals kardemom, garam masala en kurkuma.

Door de combinatie van specerijen en zuivel krijgt de korma zijn kenmerkende zachte smaak, waardoor het een perfecte keuze is voor wie van Indiase gerechten houdt, maar niet van al te pittige curries.

Kip korma recept

Zelfgemaakte kruidenpasta of kant-en-klaar?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant-en-klare korma kruidenpasta te gebruiken, maar zelf een kruidenmengsel maken is hartstikke eenvoudig en geeft het gerecht een veel authentiekere smaak. De bereiding van kip korma lijkt op die van andere populaire Indiase gerechten zoals kip madras en kip tandoori: het draait allemaal om het combineren van specerijen en het laten sudderen van de saus. Het grote verschil is dat korma zachter van smaak is en een romige textuur heeft dankzij de yoghurt én amandelbasis.

Kip korma maken
Zelfgemaakte kruidenpasta

De betekenis van ‘korma’

De naam ‘korma’ komt van het Hindi-Urdu woord dat ‘smoren’ of ‘stoven’ betekent. Dit verwijst naar de bereidingswijze waarbij de kip langzaam gaart in de kruidige saus. Door de pan af te dekken en de kip op een laag vuur te laten stoven worden de smaken optimaal opgenomen en blijft het vlees lekker mals. Deze methode zorgt ervoor dat de korma een volle en intense smaak krijgt zonder pittig te zijn.

Korma curry

Serveersuggesties

Kip korma is heerlijk in combinatie met witte rijst of naanbrood, waarmee je de romige saus perfect kunt opscheppen. Om het gerecht helemaal af te maken, kun je het garneren met verse koriander (of peterselie), gesneden lente-ui en eventueel wat geroosterde amandelschaafsel voor extra crunch. Voor de nodige vitaminen kies je voor geroerbakte groenten als broccoli of sperziebonen. Een frisse raita van yoghurt, komkommer en munt past er ook uitstekend bij, omdat het de rijke smaken van de curry mooi in balans brengt.

Kipkorma
Kip korma

Kip korma

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g tomaten passata
  • 70 g ongebrande amandelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos lente-ui
  • 1 ui
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen kardemom
  • Verse koriander
  • Witte rijst
  • Naan (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de kom van de hakmolen en mix 70 g ongebrande amandelen zeer fijn (als meel).
  • Voeg 1 tl garam masala, 1 tl gemalen gember, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen kardemom, 2 geperste tenen knoflook en een flinke snuf zout en peper toe en mix door het geheel.
  • Schenk nu 100 g passata en 150 g Griekse yoghurt erbij en mix (of meng) grondig.
  • Snijd 400-450 g kipfilet in hapklare stukjes en plaats in een ruime (meng)kom. Schenk de marinade bij de stukjes kip en laat afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Langer mag natuurlijk ook.
  • Snijd 1 ui (of 2 sjalotten) redelijk grof en stoof in een scheut zonnebloemolie op matig vuur enkele minuten met de deksel op de (braad)pan tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de gemarineerde kip, inclusief de overgebleven marinade, toe aan de pan en stoof circa 30 minuten met deksel op de pan tot de kip gaar is. Roer geregeld door de pan.
  • Roer op het eind nog 1 flinke el crème fraîche door het geheel en maak af met verse koriander (of peterselie) en met lente-ui. Serveer met de overgebleven crème fraîche, witte rijst (of naan) en bijvoorbeeld sperziebonen of broccoli.

Kip korma

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Karin van den Bos 26 februari 2022 - 09:41

Hoiii mannen ,
Passen kippendijen hier ook goed bij ??
Niets mis met kipfilet, maar ik vind het toch vaak droog .
Met vriendelijke groet,
Een enorme fan van jullie .
Karin.

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2022 - 11:56

Jazeker, kan prima Karin! Doordat je het niet heel lang stooft zal de kipfilet overigens niet droog worden. Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Geniet ook van deze kip korma!

Reply
Lonneke Visser 3 maart 2022 - 19:27

Mannen!!! Wat een topper deze!!! Gemaakt met eggfried bloemkoolrijst. Heerlijke aromatische smaak door de kardemom en door het stoven was de kip supermals. Echt van genoten!!

Reply
Marieke van Gils 11 maart 2022 - 19:02

Dit is weer een favoriet! Complimenten!

Reply
Arno 13 maart 2022 - 11:57

Per ongeluk Griekse yoghurt met kokos gekocht en gebruikt. Moet zeggen smaakte niet verkeerd. Heerlijk recept!

Reply
Arno 13 maart 2022 - 17:53

En aan het einde nog even lekker laten staan en tl sambal oelek en limoenblaadjes toevoegen.

Reply
ab 22 maart 2023 - 18:38

Heerlijk recept alleen zou het iets pittiger kunnen. Wat is jullie advies?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2023 - 10:13

Wij zouden dan 0,5-1 tl cayennepeper (of een rode peper) toevoegen aan de curry!

Reply
Linda 24 mei 2023 - 19:20

Was een toppertje!

Reply
Irene 2 mei 2023 - 22:19

Wat was het weer lekker, en zo simpel te bereiden. Ik ben zo blij met jullie 🥰. Weinig zout en véél smaak!

Reply
annemiek_jansen_vanrheenen@hotmail.com 4 maart 2024 - 18:57

Wat een leuk en heerlijk gerecht 😋
Was weer genieten jongens 🥰😍🤩

Reply