Home Erik's Asia Indische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met gehakt

Mijn favoriete snack

Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd.

Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.

Pasteitjes

“Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven”

Oma’s zelfgemaakte deeg

Wat de pasteitjes van mijn oma zo speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar vooral het deeg. Oma maakte het deeg altijd helemaal zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven, en het voelde altijd een beetje magisch om te zien hoe ze het deeg perfect rolde en vouwde. Helaas heb ik haar recepten niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is!

Indische pasteitjes vulling

De makkelijke variant met bladerdeeg

Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken. Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer 10 stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel 15 pasteitjes maken.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Perfect voor de drukke dagen

Een van de beste dingen aan deze pasteitjes is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack. Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.

Indische pasteitjes maken

Serveer met chilisaus voor extra pit

Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker. En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen!

Indische pasteitjes recept

Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.

Indische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

Personen: 10 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 211 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 50 g soe-oen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Chilisaus sweet (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en laat 10 plakjes bevroren bladerdeeg ontdooien.
  • Snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn en fruit enkele minuten op matig vuur in een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit kort mee. Voeg 300 g rundergehakt toe en rul bruin.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen grof en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Meng grondig. 
  • Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 verkruimeld runderbouillon blokje, 1-2 el ketjap manis en 1 el gula djawa toe aan het gehaktmengsel. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Bereid 50 soe-oen volgens de verpakking en meng met het gehaktmengsel.
  • Steek met een kommetje een ronde vorm uit het bladerdeeg. Vul het bladerdeeg met het gehaktmengsel en vouw het dicht. Duw de uiteinden met een vork aan zodat het pasteitje goed gesloten is.
  • Klop in een kommetje 1 eitje los en bestrijk de pasteitjes ermee. Plaats circa 20 minuten (of totdat ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes

TIP

Liever pasteitjes met kip? Klik dan hier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

80 reacties

Marian 20 mei 2021 - 16:40

Gemaakt met kippen gehakt. Het was heerlijk. gelijk maar 2 x het recept gedaan en er een paar gebracht naar onze dochters. Ze vonden het super. Een top recept, en erg makkelijk te maken.

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2021 - 10:07

Lekker Marian! En leuk dat je dochters hebt verrast met deze lekkernij! 🙂

Reply
Lenie 3 mei 2021 - 15:56

Ze zijn werkelijk zalig

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2021 - 10:08

Leuk te horen Lenie! 🙂

Reply
Jelly 23 maart 2021 - 14:15

Heb al veel van jullie gerechten gemaakt. Allemaal erg lekker! Alleen vond ik 100 g soe-oen erg veel bij dit gerecht. Verder super lekker. Volgende keer doe ik 50 g. Lekker met een soja dipje,

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2021 - 14:57

Fijn dat je van onze recepten geniet Jelly!

Reply
Wim 16 januari 2025 - 17:52

Ik heb ze ook gemaakt, ze zijn geweldig. Ik kocht ze voorheen bij de toko maar zelfgemaakt is toch lekkerder. Of geeft in ieder geval meer voldoening 😉
Maar ik heb een kleindochter die vegetarisch is. Bestaat er ook een vegetarische variant?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2025 - 11:17

Fijn dat ze in de smaak vielen Wim! Je zou voor vegetarisch gehakt kunnen kiezen dan..

Reply
Daisy 17 september 2023 - 06:07

Hoi
Welk merk bladerdeeg kan ik gebruiken voor de pasteitjes.

Reply
SmaakMenutie 18 september 2023 - 10:08

Zolang het maar een A-merk is kan je ze allemaal gebruiken!

Reply
Mirjam 26 december 2020 - 17:47

Lekker hoor, wel een beetje meer gekruid naar onze smaak. Oventijd wat langer. Voor herhaling vatbaar. ??

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:20

Fijn dat de pasteitjes in de smaak vielen Mirjam! En inderdaad, lekker naar eigen smaak kruiden 🙂

Reply
Ellie 4 december 2020 - 19:42

Ik wilde de pasteitjes ook maken, maar wilde dit niet met bladerdeeg doen. Welke verhoudingen gebruiken jullie voor het beslag?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:52

Hoi Ellie, wij maken zelden zelf het deeg. Dus ik weet niet wat de juiste verhoudingen zijn. Vers bladerdeeg werkt namelijk ook prima 😉

Reply
Aal 20 januari 2024 - 16:27

Koopmans hartige taart deegplakjes ook in de vriezer te vinden naast gewone bladerdeeg

Reply
Rianne 21 december 2020 - 14:05

Ik gebruik 500 gram bloem, 1 zakje bakpoeder, beetje zout, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels olie, 1 ei en 150 ml water.
Alles behalve het water mengen/kneden en dan beetje bij beetje het water toevoegen tot je een mooi deegje hebt. MAAR, dan bak ik ze in olie met dit deeg/beslag. Dus niet in de oven zoals met bladerdeeg. (opwarmen kan dan wel in de oven)

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 15:24

Bedankt voor het delen Rianne!

Reply
Marielle 23 februari 2024 - 17:36

Hoi, ik wil de pasteitjes donderdag maken voor zaterdag. Bewaar ik ze dan het beste in de koelkast of toch nog invriezen en op zaterdag ontdooien

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2024 - 10:25

Je kan ze prima in de koelkast bewaren en dan langzaam in de oven verwarmen. Geniet ervan!

Reply
1 2 3 4 5 7