Mijn favoriete snack
Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd.
Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.
“Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven”
Oma’s zelfgemaakte deeg
Wat de pasteitjes van mijn oma zo speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar vooral het deeg. Oma maakte het deeg altijd helemaal zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven, en het voelde altijd een beetje magisch om te zien hoe ze het deeg perfect rolde en vouwde. Helaas heb ik haar recepten niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is!
De makkelijke variant met bladerdeeg
Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken. Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer 10 stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel 15 pasteitjes maken.
Perfect voor de drukke dagen
Een van de beste dingen aan deze pasteitjes is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack. Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.
Serveer met chilisaus voor extra pit
Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker. En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen!
Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.
80 reacties
Gemaakt met kippen gehakt. Het was heerlijk. gelijk maar 2 x het recept gedaan en er een paar gebracht naar onze dochters. Ze vonden het super. Een top recept, en erg makkelijk te maken.
Lekker Marian! En leuk dat je dochters hebt verrast met deze lekkernij! 🙂
Ze zijn werkelijk zalig
Leuk te horen Lenie! 🙂
Heb al veel van jullie gerechten gemaakt. Allemaal erg lekker! Alleen vond ik 100 g soe-oen erg veel bij dit gerecht. Verder super lekker. Volgende keer doe ik 50 g. Lekker met een soja dipje,
Fijn dat je van onze recepten geniet Jelly!
Ik heb ze ook gemaakt, ze zijn geweldig. Ik kocht ze voorheen bij de toko maar zelfgemaakt is toch lekkerder. Of geeft in ieder geval meer voldoening 😉
Maar ik heb een kleindochter die vegetarisch is. Bestaat er ook een vegetarische variant?
Fijn dat ze in de smaak vielen Wim! Je zou voor vegetarisch gehakt kunnen kiezen dan..
Hoi
Welk merk bladerdeeg kan ik gebruiken voor de pasteitjes.
Zolang het maar een A-merk is kan je ze allemaal gebruiken!
Lekker hoor, wel een beetje meer gekruid naar onze smaak. Oventijd wat langer. Voor herhaling vatbaar. ??
Fijn dat de pasteitjes in de smaak vielen Mirjam! En inderdaad, lekker naar eigen smaak kruiden 🙂
Ik wilde de pasteitjes ook maken, maar wilde dit niet met bladerdeeg doen. Welke verhoudingen gebruiken jullie voor het beslag?
Hoi Ellie, wij maken zelden zelf het deeg. Dus ik weet niet wat de juiste verhoudingen zijn. Vers bladerdeeg werkt namelijk ook prima 😉
Koopmans hartige taart deegplakjes ook in de vriezer te vinden naast gewone bladerdeeg
Ik gebruik 500 gram bloem, 1 zakje bakpoeder, beetje zout, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels olie, 1 ei en 150 ml water.
Alles behalve het water mengen/kneden en dan beetje bij beetje het water toevoegen tot je een mooi deegje hebt. MAAR, dan bak ik ze in olie met dit deeg/beslag. Dus niet in de oven zoals met bladerdeeg. (opwarmen kan dan wel in de oven)
Bedankt voor het delen Rianne!
Hoi, ik wil de pasteitjes donderdag maken voor zaterdag. Bewaar ik ze dan het beste in de koelkast of toch nog invriezen en op zaterdag ontdooien
Je kan ze prima in de koelkast bewaren en dan langzaam in de oven verwarmen. Geniet ervan!