‘Typisch’ familiegerecht
Ja, je leest het goed: Indische macaroni. Een bijzonder gerecht dat op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. Want wist je dat de macaroni zoals wij die in Nederland kennen helemaal niet zo Italiaans is als we denken?
“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”
In Italië is ‘maccheroni’ namelijk iets heel anders en is de elleboogvormige pasta die wij gebruiken daar nauwelijks te vinden. Toch is deze pastasoort een vast onderdeel van de Indische keuken geworden, dankzij de Indische Nederlanders (waaronder mijn grootouders) die in de jaren ’50 culinaire invloeden uit verschillende culturen samenbrachten.
Indische twist
Indische macaroni is een typisch familierecept dat in vrijwel elke Indische familie anders wordt bereid. Waar de een kiest voor hamblokjes, gebruikt de ander gehakt of kip. Wat dit gerecht voor mij zo bijzonder maakt is de combinatie van allerlei smaken. Wij maken het met fijngesneden augurk, paprika en stemgember (te koop bij de supermarkt).
Deze ingrediënten worden kort gebakken waarna we er ongeveer zes flinke eetlepels ketchup en één tot twee theelepels sambal oelek aan toevoegen voor een lekkere zoetzure en mild pittige smaak. De subtiele smaak van een stukje gember gaat je zeker weten verrassen!
Gegratineerd laagje
Ondertussen maken we de macaroni en vervolgens wordt dit gemengd met de rest van het geheel. Om het gerecht extra smeuïg te maken voegen we een flinke hand (Hollandse) geraspte kaas toe en roeren we drie losgeklopte eieren erdoor, zodat alles goed gebonden wordt.
Dit alles doen we in een grote ovenschaal, bestrooien we met paneermeel en nog wat extra kaas, en gaat dan de oven in voor 30 tot 40 minuten. Het resultaat? Een súper lekkere gegratineerde ovenschotel. Serveer het met frisse komkommer of atjar en natuurlijk een flinke klodder ketchup of chilisaus.
Nostalgie op je bord
Voor mij is deze ovenschotel echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje maakte mijn moeder (en heel vroeger mijn oma) deze Indische macaroni en aten we het onderweg op – soms nog een beetje warm (dan waren we de grens amper oven) maar vaak ook gewoon koud, met een flinke lepel ketchup of chilisaus.
Het is een gerecht dat bij mij nostalgie oproept. Het laat bovendien zien hoe keukens over de hele wereld elkaar beïnvloeden en verrijken. Probeer het zelf maar eens, geef er gewoon je eigen draai aan en maak er je eigen herinneringen mee.
51 reacties
Wat kun je nog meer met stemgember doen???
Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Annie, dat horen we graag! 🙂 Wij gebruiken stem-gember alleen voor dit gerecht, maar je kan het gerust ook een beetje toevoegen in gerechten waar gember in moet. Ook wordt het wel gebruikt voor Indische koekjes.
Lekker mannen.Vleugje gember was ook lekker . Top !!!!!
Dit staat vandaag op de planning.Jongste zoon komt eten en ben benieuwd hoe het bevalt.Al verschillende recepten gemaakt van jullie.Allemaal ? lekker.
Ik wil graag het recept maken, maar onze meiden lusten echt geen augurken. Waar zou ik dit door kunnen vervangen?
Augurk kan je best achterwege laten hoor Esther als ze het niet lusten 🙂
Gelukkig haha want daar hou ik ook niet van… ziet er lekker uit. Ik ga het eens op de lijst zetten om te maken.
Maar eerst jullie Boboti komende week. Kreeg het recept van een twitter vriend.
Lekker Gert-Jan, we hopen dat het in de smaak zal vallen 🙂 Geniet van de bobotie!
Dit gekookt en ik moet zeggen….jullie hebben niet overdreven……..we hebben gesmuld!! Dit familierecept verdwijnt niet uit mijn familie……..het was héérlijk!
Haha zo mogen we het horen Jet, leuk!!