‘Typisch’ familiegerecht
Ja, je leest het goed: Indische macaroni. Een bijzonder gerecht dat op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. Want wist je dat de macaroni zoals wij die in Nederland kennen helemaal niet zo Italiaans is als we denken?
“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”
In Italië is ‘maccheroni’ namelijk iets heel anders en is de elleboogvormige pasta die wij gebruiken daar nauwelijks te vinden. Toch is deze pastasoort een vast onderdeel van de Indische keuken geworden, dankzij de Indische Nederlanders (waaronder mijn grootouders) die in de jaren ’50 culinaire invloeden uit verschillende culturen samenbrachten.
Indische twist
Indische macaroni is een typisch familierecept dat in vrijwel elke Indische familie anders wordt bereid. Waar de een kiest voor hamblokjes, gebruikt de ander gehakt of kip. Wat dit gerecht voor mij zo bijzonder maakt is de combinatie van allerlei smaken. Wij maken het met fijngesneden augurk, paprika en stemgember (te koop bij de supermarkt).
Deze ingrediënten worden kort gebakken waarna we er ongeveer zes flinke eetlepels ketchup en één tot twee theelepels sambal oelek aan toevoegen voor een lekkere zoetzure en mild pittige smaak. De subtiele smaak van een stukje gember gaat je zeker weten verrassen!
Gegratineerd laagje
Ondertussen maken we de macaroni en vervolgens wordt dit gemengd met de rest van het geheel. Om het gerecht extra smeuïg te maken voegen we een flinke hand (Hollandse) geraspte kaas toe en roeren we drie losgeklopte eieren erdoor, zodat alles goed gebonden wordt.
Dit alles doen we in een grote ovenschaal, bestrooien we met paneermeel en nog wat extra kaas, en gaat dan de oven in voor 30 tot 40 minuten. Het resultaat? Een súper lekkere gegratineerde ovenschotel. Serveer het met frisse komkommer of atjar en natuurlijk een flinke klodder ketchup of chilisaus.
Nostalgie op je bord
Voor mij is deze ovenschotel echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje maakte mijn moeder (en heel vroeger mijn oma) deze Indische macaroni en aten we het onderweg op – soms nog een beetje warm (dan waren we de grens amper oven) maar vaak ook gewoon koud, met een flinke lepel ketchup of chilisaus.
Het is een gerecht dat bij mij nostalgie oproept. Het laat bovendien zien hoe keukens over de hele wereld elkaar beïnvloeden en verrijken. Probeer het zelf maar eens, geef er gewoon je eigen draai aan en maak er je eigen herinneringen mee.
51 reacties
Gisteren was de kookdag van mijn dochter en we hebben dit gemaakt. Het was echt onwijs lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
Leuk om te horen Bianca! Fijn dat het recept bij jullie in de smaak viel 🙂
Hallo,
Mij vriend is Indonesisch en maakt dit ook regelmatig, wel met iets andere ingredienten hij heeft het natuurlijk van zijn moeder. ik dacht dat het een familierecept was. Ik zal deze variant snel eens voor hem maken.
Leuk Kiki, we zijn benieuwd wat hij van deze variant vindt!
Was geweldig gisteren gemaakt alleen de ham vervangen voor schnitzels ongepaneerd en in hapklare brokken gesneden en voor nog wat meer pit er in curry vlokken erdoor is weer een top recept en voor herhaling vatbaar
Wat een bijzondere combinatie Cor, lijkt ons erg lekker! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Wat een fantastische foto, die tweede, mooi geïllustreerde weergave van de volgorde van stap 7….eerst paneermeel en dan de kaas….work in progress 🙂
Thanks voor het compliment Marcel, leuk om te horen! 🙂
Het was heerlijk. Heb alleen de hamblokjes vervangen door gebakken tempeblokjes. Hierdoor is het een vegetarisch geworden en de smaak is er niet minder om
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Mike! En wat een leuk idee die tempehblokjes. Thanks voor de tip!
Vandaag op het programma. Vulling net even geproefd. Heerlijk.
Lekker Liesbeth, geniet ervan!
Word de macaroni niet te gaar na eerst gaar te zijn gekookt en dan nog 40 min door pruttelen in de oven??
Nee wordt zeker niet te gaar 🙂
Heerlijk ik heb spekreepjes ipv hamblokjes gebruikt ook heel erg lekker
Er is gesmuld😋🥳