Home Erik's Asia Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

lekker voor bij de borrel!

door SmaakMenutie
Indische gehaktballetjes

Snackballetjes

Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!

Indische gehaktballen

De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.

Indische gehaktballetjes maken

Een lekkere toevoeging aan de borrelplank

Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.

Indische gehaktballetjes recept

Warm gevoel

Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 270 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el paneermeel
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djintan
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 tenen knoflook en 2 (kleine) sjalotten ragfijn. Heb je een keukenmachine: gebruik deze dan voor een optimaal fijn resultaat. Als de stukjes sjalot te groot zijn dan vallen de ballen namelijk uit elkaar.
  • Gebruik een grote mengkom en voeg de gesnipperde knoflook en sjalot toe aan 300 g rundergehakt.
  • Voeg hier aan toe: 1 kleine tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 kleine tl ketoembar, 1 tl sambal oelek, 1 ei, 2 el ketjap manis en 3 à 4 el paneermeel.
  • Meng het geheel goed door elkaar en draai er mooie balletjes van (net wat groter dan een soepballetje, maar kleiner dan een bitterbal).
  • Neem een pan met dikke bodem en bak de balletjes op laag/middelhoog vuur in een scheutje zonnebloemolie een minuut of 10-15 tot ze stevig zijn.
  • Draai het vuur laag en voeg nog een flinke scheut (3 el) ketjap manis toe. Deksel op de pan, af en toe roeren en nog even laten sudderen in de ketjap. Voeg gerust meer ketjap toe. Laat ze nog minimaal 5 minuten rustig sudderen.

Indische balletjes

TIP

De balletjes zijn zowel koud als warm heerlijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

Truus 28 september 2024 - 09:58

Gisteren gemaakt voor verjaardag. En was zoals gewoonlijk weer heerlijk. Er werd al om recept gevraagd 😊!

Reply
Annemieke Jansen 6 oktober 2023 - 22:45

vanmiddag gemaakt voor bij de borrel;) Héérlijk en familie vond het ook ZÓÓÓ lekker!!!
Voor herhaling vatbaar ❣️

Reply
Anne 20 februari 2022 - 16:44

Er staat een vergissing in het recept. Ik deed 3 lepels ketjap bij het gehakt, waardoor hij te nat was. Zag later pas dat je die 3 gebruikt voor het afblussen en dat er 2 eeltlepels ketjap door het gehakt gaat. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat 😉

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2022 - 10:14

Je hebt gelijk Anne, ik heb het direct aangepast! Denk dat het voor de smaak overigens niet uitmaakte. Hopelijk vielen ze in de smaak 🙂

Reply
Liesbeth 30 november 2021 - 09:50

Net gemaakt met een pond gehakt. Ik heb er 92 balletjes van kunnen draaien.

Reply
Gerda Dekker-Leijssenaar 20 februari 2021 - 09:56

Goedemorgen, ben bezig met sateetjes en Indische gehaktballetjes. Kan ik die ook invriezen?
Lieve groet,
Gerda

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:25

Lekker Gerda! Ja hoor, dat zou moeten kunnen. Maar vers is altijd het lekkerst 😉

Reply
1 2 3 4 5