Home Salades en soepen Huzarensalade

Huzarensalade

lekker bij de barcecue

door SmaakMenutie
Huzarensalade

Zelfgemaakt: je proeft het verschil!

Zodra het weer barbecueweer is, grijpen we massaal naar de vertrouwde bijgerechten. Eén daarvan is uiteraard huzarensalade. Lekker romig, fris en perfect voor het zomerseizoen.

Toch belandt hij vaak kant-en-klaar in het winkelmandje. Zonde, vinden wij dan. Want wie het ooit zelf heeft gemaakt, weet hoe groot het verschil in smaak is. De supermarktversie is vaak glad gemixt, vaak zelfs wat flauw. Wij kiezen liever voor een grove en wat stevige variant waarbij je elk ingrediënt herkent én proeft. Een salade die mag opvallen naast het vlees van de grill.

Slimme restjesmaaltijd

De klassieke huzarensalade heeft zijn wortels in de achttiende eeuw, bij de zogenaamde Hongaarse huzaren (ruiters te paard). Zij maakten een koude salade van restjes vlees en aardappel, zodat ze snel konden eten zonder hun paard te hoeven verlaten. Inmiddels is het een klassieker geworden op Nederlandse buffetten en bij zomerse diners. Zoals de barbecue.

Huzarensalade recept

Onze versie begint met het koken van 300 gram soepvlees in een liter water met een blokje runderbouillon. Na een uurtje zachtjes sudderen is het vlees lekker mals en klaar om in stukjes te worden gesneden. Dat vormt de hartige basis van de salade.

Fris en romig

Frisheid en romigheid gaan hier hand in hand, zonder dat het te zwaar wordt. Wij snijden alles redelijk grof. Gekookte aardappels, augurk, sjalotten, zilveruitjes en blokjes zure appel, bijvoorbeeld van het type Granny Smith. Die appel zorgt voor precies dat zuurtje dat de salade nodig heeft.

Huzarensalade maken

Daarbij komen twee theelepels scherpe mosterd en 150 ml mayonaise voor de romige binding. Geen overdaad, maar genoeg om het geheel wel lekker smeuïg te maken. Een handje fijngesneden bieslook maakt het af, samen met een gekookt eitje. Wat trouwens officieel geen onderdeel van het klassieke recept is. Maar wat ons betreft een heerlijke toevoeging.

Even laten staan (of beter nog, een nachtje)

Deze salade wint aan smaak als je ‘m even met rust laat. De smaken trekken lekker in wanneer hij een nachtje in de koelkast staat. En vlak voor het serveren strooien we er nog wat paprikapoeder over voor kleur.

Huzaren salade

Serveer huzarensalade bij de barbecue, op een grote schaal, of tijdens een zomerse lunch. Zelfgemaakt is hij niet alleen ouderwets lekker en net iets uitgesprokener dan je gewend bent, maar ook veel leuker om op tafel te zetten.

Huzarensalade

Huzarensalade

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 300 g rundersoepvlees
  • 150 g zoetzure augurkjes
  • 50 g zilveruitjes
  • 150 ml mayonaise
  • 2 sjalotten
  • 2 eieren (optioneel)
  • 1 appel (zuur)
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 tl Dijon mosterd
  • Handje verse bieslook
  • Paprikapoeder

Zo maak je het

  • Kook 300 g soepvlees in 1 liter water met 1 runderbouillon blokje in circa 1 uur gaar. 
  • Kook ondertussen 600 g vastkokende aardappelen 12 minuten in een laagje water. Giet af onder koud water en laat afkoelen. Snijd de aardappelen in kleine blokjes (niet stampen) en doe in een mengkom.
  • Snijd 1 zure appel (Granny Smith) in kleine blokjes, snipper 1-2 sjalotten, snijd 150 g zoetzure augurken fijn en hak 50 g zilveruitjes fijn. Voeg toe aan de aardappelen.
  • Giet het vlees af en snijd fijn. Voeg toe aan het geheel en meng grondig samen met een handje fijngesneden verse bieslook.
  • Meng 150 ml mayonaise met 2-3 tl scherpe mosterd. Voeg de mosterdmayonaise toe aan het geheel en meng grondig.
  • Serveer optioneel met een gekookt ei en garneer met paprikapoeder.

Huzarensalade

TIP

Valt deze huzarensalade in de smaak en op zoek naar een soortgelijke salade? Probeer dan ook eens onze rundvleessalade, minstens zo lekker!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

SmaakMenutie 18 september 2023 - 10:15

Wellicht wat hamblokjes? Of gekookt rundvlees als je de tijd hebt!

Reply
1 2