Home Erik's Asia Hokkien noedels met garnalen

Hokkien noedels met garnalen

Singaporees wokgerecht

door SmaakMenutie
Hokkien noedels

Een klassieker met een twist

Zoals met veel Aziatische gerechten bestaan er talloze varianten van hokkien noedels. Hoewel de naam verwijst naar de Chinese provincie Fujian (ook wel Hokkien genoemd namelijk), wordt dit populaire noedelgerecht in heel Zuidoost-Azië gegeten.

Noedels met garnalen

De Singaporese versie is een super lekker wokgerecht die bekendstaat om zijn rijke smaken en snelle bereiding. Het combineert onder meer malse stukjes vlees (of vis, zoals garnalen), knapperige groenten en het pittige van sambal of rode pepers. Een ideale maaltijd als je doordeweeks snel iets lekkers op tafel wil zetten.

Singapore meets de supermarkt

Voor onze snelle versie hoef je niet naar een Aziatische speciaalzaak te rennen. Alles is namelijk gewoon bij de supermarkt te vinden. We beginnen met het krokant bakken van blokjes speklap in een hete wok, zo’n 4 à 5 minuten tot ze knapperig zijn. Daarna gaan de grote garnalen erbij, samen met fijngehakte sjalot en knoflook. Zodra deze beginnen te geuren blussen we het af met (geconcentreerde) groentebouillon, gevolgd door taugé en in ringetjes gesneden lente-ui.

Hokkien noedels recept

Smaken die samenkomen

Daarna is het tijd om de eiermie, die je vooraf hebt geweekt, toe te voegen aan de pan. Ook het roerei mag er nu bij. Tot slot brengen we alles nog verder op smaak met een flinke schep (2 à 3 theelepels) sambal badjak, twee eetlepels sojasaus en twee eetlepels vissaus. Even goed omscheppen zodat alle smaken zich mooi vermengen en de mie alles kan opnemen. In Singapore voegen ze soms ook nog inktvis toe, maar zoals gezegd houdt onze versie het eenvoudig én snel.

Hokkien noedels maken

Serveren maar

Voor de finishing touch werk je het gerecht af met grofgehakte bieslook, een schijfje limoen en eventueel wat fijngesneden rode peper voor als je van extra pittig houdt. Serveer direct uit de wok. Kortom, Singaporese hokkien noedels met garnalen is niet alleen super lekker, maar ook hartstikke makkelijk te maken. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als je snel iets op tafel wil zetten voor je gasten. Eén hap en je waant je even op een drukke foodmarkt in hartje Singapore. Aan de slag en wok ze!

Noedels recept
Hokkien noedels

Hokkien noedels met garnalen

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g eiermie
  • 100 g taugé
  • 100 g grote garnalen
  • 25 g bieslook
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten 
  • 2 eieren
  • 2 speklappen
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 limoen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 2 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sambal badjak
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2-3 speklapjes in reepjes of blokjes en zet apart. Snijd tevens 2 sjalotten grof, 1 bosje lente-ui in ringen en 3 tenen knoflook fijn. Maak ook alvast 100 g taugé schoon.
  • Verwarm zonnebloemolie in een wok en maak een roerei van 2 eieren. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Voeg wat extra olie toe aan de wok en bak de speklapjes al roerbakkend in 4-5 minuten rondom krokant.
  • Maak ondertussen de mie door deze 4-5 minuten te wellen in gekookt water.
  • Voeg 100 g grote garnalen, de sjalotten en de knoflook toe aan de wok en bak al omscheppend 2-3 minuten mee.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 50 ml water toe samen met 1 verkruimeld groentebouillon blokje.
  • Voeg de taugé en de gesneden lente-ui toe aan het geheel. Voeg nu ook de eiermie toe samen met het roerei. 
  • Tot slot voeg je 2-3 tl sambal badjak toe samen met 2 el sojasaus en 2 el vissaus. Even grondig mengen zodat de smaken goed intrekken.
  • Maak af met grof gehakte bieslook en serveer met een schijfje limoen en eventueel rode peper.

Singaporese hokkien noedels

TIP

Je kan de garnalen ook vervangen voor stukjes kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

17 reacties

Marcel 21 september 2020 - 20:23

De combinatie van de speklapjes met de garnalen is goed gekozen, zij gaan perfect samen. Helaas had ik per abuis gemarineerde speklappen gekocht en dan wordt het gerecht net ff te zout….(of ik ben wat uitgeschoten met de vissaus :-))

Reply
SmaakMenutie 22 september 2020 - 08:43

Hoi Marcel, het gerecht heeft inderdaad al genoeg smaak door de kruiden dus gemarineerde speklappen zijn niet nodig. Foutje! 😀

Reply
Jeannette 28 november 2020 - 18:55

Wederom een heerlijk gerecht. De smaak komt heel dicht in de buurt van wat wij altijd in Azië aten, waar we jaren gewoond hebben. Uitgeprint en in mijn map gedaan!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:34

Bedankt voor het mooie compliment Jeannette! 🙂

Reply
Maciek 25 april 2021 - 17:56

Er verschijnt een advertentie die het recept in tweeën snijdt. Erger nog die ingrediënten onzichtbaar maakt, want die verdwijnen onder deze advertentie. Ik gebruik Safari op iPhone. Wellicht helpt deze informatie om dit probleem op te lossen.
Helaas moet ik opzoek naar een ander recept.

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:32

Bedankt voor het laten weten Maciek, vervelend! De ad is inmiddels verwijderd, hopelijk ga je het recept alsnog een keer maken 🙂

Reply
Frank 31 mei 2021 - 08:12

Hoort hier niet een beetje kurkuma en/of curry in voor de gele kleur?
Overigens mijn complimenten voor jullie recepten. Vooral de Aziatische recepten zijn top!

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:56

Nee hoor Frank dat is niet nodig, maar je kan altijd kurkuma toevoegen. Curry zou ik niet doen. Thanks voor het compliment, leuk te horen 🙂

Reply
Wendy 19 augustus 2021 - 17:05

Hoi geweldig recept denken wij. Gisteren gemaakt maar zout! Erg jammer. Wat doen we verkeerd? Groetjes Wendy

Reply
SmaakMenutie 20 augustus 2021 - 11:43

Misschien ben je iets te scheutig geweest met de sojasaus? 🙂 Het zou ook kunnen liggen aan het bouillonblokje, sommige zijn wat zouter dan anderen. Wellicht volgende keer een halve gebruiken.

Reply
Marja Greve 27 november 2022 - 08:41

Ik wil graag even kwijt hoeveel plezier en genoegen wij aan jullie recepten beleven. Elke zondag check ik mijn mail op zoek naar jullie weekmenu en daar kies ik minstens drie recepten uit. Hele gezin enthousiast. Dank jullie wel

Reply
Rianne 22 november 2021 - 23:08

Top recept!!

Reply
Francois 13 februari 2022 - 19:13

Wat een toppertje!

Reply
Marlein 24 februari 2022 - 15:38

Heerlijk gerecht! Heb het eerst met speklapjes gemaakt en de tweede keer met magere spekblokjes. Scheelt toch in de calorietjes en was net zo lekker. Vriendin die kwam eten likte haar vingers er bij af 😋

Reply
Maja 29 april 2022 - 18:27

Wat een heerlijk recept weer!!! Deze maak ik zeker nog een keer. Dankjewel hoor.

Reply
Will Hense 24 mei 2023 - 09:14

Weer een heerlijk recept. Welke sojasaus gebruiken jullie hiervoor

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:21

Wij gebruiken altijd de sojasaus van Kikkoman (met de rode dop)!

Reply