Home <30 minuten Hete bliksem

Hete bliksem

Oud-Hollandse stamppot met appel

door SmaakMenutie
Hete bliksem

Hemel en aarde

Deze klassieke stamppot van aardappelen met zure en zoete appels zet je in een mum van tijd op tafel. Hete bliksem dankt zijn naam aan de gebruikte appels die vocht afgeven en de stamppot zodoende lang warm houdt. Het gerecht staat ook wel bekend als hemel (de appels in de boom) en aarde (de aardappels). Naar ouderwets gebruik serveren met spekjes en worst.

Hete bliksem

Hete bliksem

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 70 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g (voorgekookte) kruimige aardappels
  • 250 g spekreepjes
  • 2 goudreinet appels
  • 2 royal gala appels
  • 2 uien
  • 1 rookworst
  • 1 el grove mosterd
  • 2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Schil 2 zoete (bijvoorbeeld Royal Gala) en 2 zure (bijvoorbeeld Goudreinet) appels en snijd in grove stukken. Doe ze samen met 800 g kruimige aardappelen in een pan met een laagje water en kook circa 15 minuten. Voeg ook een flinke snuf zout toe.
  • Bak in een koekenpan ondertussen 250 g spekjes in een beetje olie krokant. Snijd 2 uien in halve ringen en voeg deze toe aan de spekjes. Bak al omscheppend op matig vuur de uienringen en spekjes bruin.
  • Giet de appels en aardappels af en stamp fijn tot een stamppot. Voeg 1-2 tl nootmuskaat toe samen met een flinke snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Voeg ook 1 el grove mosterd toe.
  • Meng de uien en spekjes door het geheel en proef of de smaak naar wens is. Voeg naar smaak mosterd, nootmuskaat en/of zout en peper toe.
  • Serveer met rookworst, grove mosterd en curry.

Hete bliksem ingrediënten Hete bliksem Stamppot hete bliksem Stamppot appels

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Lia 23 september 2023 - 17:22

Die ga ik van de week eens maken.

Reply
Simone 14 december 2022 - 16:11

Deze gaat morgen op herhaling, de borden werden hier vorige keer afgelikt. Tot nu toe geldt dat voor bijna alle recepten die ik van jullie gemaakt heb!!

Reply
1 2