Home Brunch en lunch Ham-prei salade

Ham-prei salade

als lunchsalade of bij de borrel

door SmaakMenutie
Ham-prei salade

Zelfgemaakt is écht lekkerder

Je kan natuurlijk kant-en-klare ham-prei salade kopen in de supermarkt, maar geloof me: als je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je niet anders meer.

Zelfgemaakt is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder én supermakkelijk. Bovendien kun je zelf bepalen wat erin gaat – dus geen onnodige toevoegingen of overbodige e-nummers.

Ham-prei salade recept

Zo bereid je het stap voor stap

Begin met het schoonmaken en het fijn snijden van de prei. Kook deze vervolgens 6 tot 8 minuten in licht gezouten water. Spoel daarna meteen af onder koud water – hierdoor stopt het kookproces en blijft de prei lekker knapperig. Ondertussen kook je de eieren hard. Laat ze goed afkoelen en snijd ze daarna fijn. Hak ook 1 à 2 eetlepels zilveruitjes in kleine stukjes. Meng dit alles in een ruime kom met hamblokjes, twee flinke eetlepels mayonaise, twee theelepels scherpe mosterd en eventueel wat zout en peper naar smaak. Werk af met wat fijngesneden bieslook voor een frisse finishing touch.

Ham prei salade maken

Gezond én smaakvol

Prei is niet alleen een smaakmaker, maar ook een groente boordevol gezondheidsvoordelen. Het bevat namelijk veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering, en zit vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is prei rijk aan vitamine K, C en foliumzuur – allemaal stoffen die bijdragen aan een sterk immuunsysteem en een gezond hart. In combinatie met eiwitten uit de ham en eieren is deze salade dus niet alleen een lekkere maar ook een voedzame keuze voor de lunch.

Serveer zoals jij het lekker vindt

Deze frisse ham-preisalade is heerlijk veelzijdig. Serveer ‘m op een knapperig toastje tijdens de borrel, of smeer een flinke lepel op een volkoren broodje voor de lunch. Liever een lichtere versie? Vervang de mayonaise dan gerust door halvanaise, magere yoghurt of zelfs kwark. Zo houd je het lekker fris én caloriearm.

Preisalade

Kortom, met minimale moeite zet je een lekkere, gezonde lunchsalade op tafel waar je geheid indruk mee maakt. En wedden dat je die kant-en-klare bakjes voortaan links laat liggen?

Ham-prei salade

Ham-prei salade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g hamblokjes
  • 1 prei
  • 1 ei
  • 2 el mayonaise
  • 1 el zilveruitjes
  • 2 tl scherpe mosterd
  • Verse bieslook

Zo maak je het

  • Snijd 1 flinke prei fijn en kook in een laagje water circa 6-8 minuten. Giet af door een vergiet en koel direct onder koud water. Zo blijft de prei knapperig. Laat goed uitlekken.
  • Kook ondertussen 1 ei (half)hard in 7 minuten. Snijd het ei fijn. Snijd ook 1-2 el zilverui fijn.
  • Neem een ruime mengkom en meng hierin de uitgelekte prei, fijngesneden ei, zilveruitjes en 125 g hamblokjes samen met 2 el mayonaise, 2 tl scherpe mosterd en een flinke snuf zout en peper.
  • Voeg tot slot een handje fijngehakte bieslook toe. Serveer als lunchsalade op een broodje of gebruik op toast.

Ham-prei salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Nico 10 maart 2019 - 12:16

Prima recept, had geen zilveruitjes in huis maar wel augurkjes (zuurtje) twee stuks in kleine blokjes gesneden en ter vervanging gebruikt met een fijn gesneden lente uitje. Mayonaise weggelaten en alleen griekse yoghurt gebruikt.
We hebben er van gesmuld en gaan dit dus zeer zeker vaker maken/eten.

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2019 - 15:45

Hoi Nico, augurkjes kunnen ook prima inderdaad! En Griekse yoghurt is een prima (gezonder) alternatief. Fijn dat het in de smaak viel, leuk om te horen 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Peter 19 december 2020 - 20:23

Heerlijk! Allebei op dieet. Maar je wilt toch wat gezelligs op tafel zetten als er visite komt. En veel lekkerder dan van de ah of jumbo. De mayo vervangen voor kwark die ik een kwartiertje heb laten uitlekken.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:26

Fijn dat het in de smaak viel Peter! En vers inderdaad veel lekkerder dan de voorverpakte variant. Goed idee de kwark trouwens 🙂

Reply
Toos 29 augustus 2021 - 14:12

Net gemaakt en de salade is heerlijk.
Die ga ik vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:36

Leuk om te horen Toos! 🙂

Reply
sjan 27 september 2021 - 12:40

Deze salade is heerlijk ook zonder ei want die was ik vergeten. Lekkerder dan al die voorverpakte troep

Reply
Antoinette 7 november 2021 - 16:40

Weer zo lekkerrrr

Reply
Rene 29 maart 2024 - 18:49

kan ik deze salade een dag van te voren maken

Reply
SmaakMenutie 2 april 2024 - 10:06

Jahoor!

Reply
Henny 10 juni 2024 - 17:49

Mijn salade helaas mislukt ..ipv 2 theelepels mosterd per ongeluk 2 lepels mosterd..erg jammer, had er net zo’n zin in.

Reply