Zelfgemaakt is écht lekkerder
Je kan natuurlijk kant-en-klare ham-prei salade kopen in de supermarkt, maar geloof me: als je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je niet anders meer.
Zelfgemaakt is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder én supermakkelijk. Bovendien kun je zelf bepalen wat erin gaat – dus geen onnodige toevoegingen of overbodige e-nummers.
Zo bereid je het stap voor stap
Begin met het schoonmaken en het fijn snijden van de prei. Kook deze vervolgens 6 tot 8 minuten in licht gezouten water. Spoel daarna meteen af onder koud water – hierdoor stopt het kookproces en blijft de prei lekker knapperig. Ondertussen kook je de eieren hard. Laat ze goed afkoelen en snijd ze daarna fijn. Hak ook 1 à 2 eetlepels zilveruitjes in kleine stukjes. Meng dit alles in een ruime kom met hamblokjes, twee flinke eetlepels mayonaise, twee theelepels scherpe mosterd en eventueel wat zout en peper naar smaak. Werk af met wat fijngesneden bieslook voor een frisse finishing touch.
Gezond én smaakvol
Prei is niet alleen een smaakmaker, maar ook een groente boordevol gezondheidsvoordelen. Het bevat namelijk veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering, en zit vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is prei rijk aan vitamine K, C en foliumzuur – allemaal stoffen die bijdragen aan een sterk immuunsysteem en een gezond hart. In combinatie met eiwitten uit de ham en eieren is deze salade dus niet alleen een lekkere maar ook een voedzame keuze voor de lunch.
Serveer zoals jij het lekker vindt
Deze frisse ham-preisalade is heerlijk veelzijdig. Serveer ‘m op een knapperig toastje tijdens de borrel, of smeer een flinke lepel op een volkoren broodje voor de lunch. Liever een lichtere versie? Vervang de mayonaise dan gerust door halvanaise, magere yoghurt of zelfs kwark. Zo houd je het lekker fris én caloriearm.
Kortom, met minimale moeite zet je een lekkere, gezonde lunchsalade op tafel waar je geheid indruk mee maakt. En wedden dat je die kant-en-klare bakjes voortaan links laat liggen?
11 reacties
Prima recept, had geen zilveruitjes in huis maar wel augurkjes (zuurtje) twee stuks in kleine blokjes gesneden en ter vervanging gebruikt met een fijn gesneden lente uitje. Mayonaise weggelaten en alleen griekse yoghurt gebruikt.
We hebben er van gesmuld en gaan dit dus zeer zeker vaker maken/eten.
Hoi Nico, augurkjes kunnen ook prima inderdaad! En Griekse yoghurt is een prima (gezonder) alternatief. Fijn dat het in de smaak viel, leuk om te horen 🙂 Groet, team SmaakMenutie
Heerlijk! Allebei op dieet. Maar je wilt toch wat gezelligs op tafel zetten als er visite komt. En veel lekkerder dan van de ah of jumbo. De mayo vervangen voor kwark die ik een kwartiertje heb laten uitlekken.
Fijn dat het in de smaak viel Peter! En vers inderdaad veel lekkerder dan de voorverpakte variant. Goed idee de kwark trouwens 🙂
Net gemaakt en de salade is heerlijk.
Die ga ik vaker maken.
Leuk om te horen Toos! 🙂
Deze salade is heerlijk ook zonder ei want die was ik vergeten. Lekkerder dan al die voorverpakte troep
Weer zo lekkerrrr
kan ik deze salade een dag van te voren maken
Jahoor!
Mijn salade helaas mislukt ..ipv 2 theelepels mosterd per ongeluk 2 lepels mosterd..erg jammer, had er net zo’n zin in.