Home Vis Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak

met teriyakisaus

door SmaakMenutie
Gegrilde tonijnsteak

Een kwestie van precisie

Een goed gegrilde tonijnsteak is een kwestie van precisie. We willen die kenmerkende grillstrepen aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en mooi rosé blijft.

Net als bij een biefstuk draait het om de juiste temperatuur. Daarom laten we de tonijn eerst op kamertemperatuur komen voordat hij op de grill gaat. Zo voorkom je dat de buitenkant al gaar is terwijl de binnenkant nog koud is.

Tonijnsteak recept

We kiezen het liefst voor mooie, gelijkmatige moten van minstens twee centimeter dik. Dikker is beter dan te dun, zeker bij tonijn. Per persoon rekenen we ongeveer 150 gram. De grill (deze gebruiken we zelf), zetten we goed heet en dan is het een kwestie van kort en krachtig grillen: twee tot tweeënhalve minuut per kant is vaak al genoeg.

Japanse smaakmakers

In dit recept geven we de tonijn een Japanse twist. Door hem te marineren in een mengsel van sojasaus, olijfolie, bruine basterdsuiker, knoflook en een scheutje citroensap krijgt de vis een licht zoet-zoute smaak met frisse ondertoon. Minstens dertig minuten marineren zorgt ervoor dat de smaken goed intrekken, zonder dat de visstructuur wordt aangetast.

Gegrilde tonijnsteak

Als extraatje serveren we er zelfgemaakte teriyakisaus bij. Die brengt alles samen en geeft net dat beetje extra. Een smeuïge risotto is er heerlijk bij, maar ook een frisse toevoeging zoals rolletjes zoetzure komkommer zorgt voor een mooi contrast.

Recept zoetzure komkommer
Serveer met zoetzure komkommer

Tonijn, een krachtpatser uit de zee

Tonijn is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam. Deze vis zit boordevol eiwitten, wat hem populair maakt bij sporters en liefhebbers van een eiwitrijk dieet. Daarnaast bevat tonijn omega 3-vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en een goede hersenfunctie. Ook zit er vitamine D en B12 in, en flink wat selenium. Dat is een antioxidant die helpt om je immuunsysteem te ondersteunen.

Gegrilde tonijnsteak

Belangrijk bij tonijn is wél de herkomst. Wij kiezen bij voorkeur voor duurzaam gevangen tonijn, met keurmerk. Daarmee genieten we niet alleen van de smaak, maar dragen we ook een steentje bij aan het behoud van gezonde vispopulaties. Sowieso nooit kopen in de supermarkt maar altijd bij de visboer.

Super simpel eigenlijk..

Een tonijnsteak is misschien simpel qua bereiding, maar het draait om de details. De juiste temperatuur, een korte grilltijd en een goede marinade maken echt het verschil. Met een paar goede bijgerechten en een beetje aandacht zet je een gerecht op tafel dat zowel verfijnd als voedzaam is. Maar bovenal ontzettend lekker.

Gegrilde tonijnsteak

Gegrilde tonijnsteak met teriyakisaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 84 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g tonijnsteak (ca. 125 g pp)
  • 1 teen knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • Teriyakisaus
  • Citroensap

Zo maak je het

  • Mix met een garde 2 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 el bruine basterdsuiker, 1 geperste teen knoflook en een scheutje citroensap tot een marinade.
  • Dep de tonijn met keukenpapier droog en leg in de marinade. Laat minstens 30 minuten marineren. Kies je er voor om de tonijn direct na 30 minuten te grillen, dan is het niet nodig om de tonijn in de koelkast te plaatsen. 
  • Verwarm een (grill)pan op hoog vuur tot hij goed heet is. Leg de tonijn in de pan (zonder olie). Als het goed is sist de tonijn in de pan. De tonijn is goed als hij circa 4-5 minuten gegrild is. Heb je de tonijn liever doorgegaard dan houd je hem minstens 8 minuten in de pan. Serveer direct met teriyakisaus.

Gegrilde tonijnsteak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Arno 7 oktober 2024 - 11:16

is het 4 min per kant of in totaal?

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2024 - 13:27

Totaal!

Reply
Christa 4 februari 2023 - 19:14

Is teriyakisaus sojasaus? Boven het gerecht staat nl. teriyakisaus en in het recept staat sojasaus. Volgens mij is het anders van structuur.

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2023 - 10:16

De marinade is een soort teriyaki-saus maar als je teriyaki-saus wil dan moet je die er apart bij maken!

Reply
Jennifer 24 januari 2021 - 17:19

Wat hebben jullie naast de tonijnsteak op deze foto? Dat met rijst? Ziet er zo lekker uit. Wil het gaan maken binnenkort

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 17:27

Dat is de risotto met zeekraal! Check voor de link de introtekst 🙂

Reply
Ans 21 mei 2024 - 15:37

Bedoelen jullie met sojasaus de zoete of de zoute variant?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:04

Altijd de zoute, anders zetten we het er expliciet bij 🙂

Reply
Marc 28 november 2020 - 17:38

Vanavond ga ik hem weer eens maken. Nog nooit gasten gehad die het niet lekker vonden. Als extraatje leg ik er in knoflookboter gewokte groene asperges bij. De zoetzure komkommer meng ik met wat mango en chilipeper.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:23

Leuk om te horen Marc! Fijn dat de tonijn bij al je gasten in de smaak valt 🙂 En goede combi hoor met de groene asperges!

Reply
Paul 29 juli 2021 - 23:48

Hey Marc,
Zou ik mogen vragen hoe je die knoflookboter maakt, want het klinkt namelijk verrukkelijk!

Reply
Peter 1 oktober 2020 - 19:19

Mannen, wat was dat gruwlendig lekker die tonijnsteak met risotto met zeekraal!! Heb er voor de lekker op het laatst nog wat garnaaltjes doorheen geroerd, heerlijk!! Goede kennismaking, ik kom zeker vaker neuzen bij jullie, keep on cooking!!

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:13

Haha zo mogen we het horen Peter, leuk! Fijn dat de tonijn in de smaak viel. En goed idee die garnaaltjes! Neem vooral nog eens een kijkje bij ons, er staat genoeg lekkers op 🙂

Reply