Home Brunch en lunch Croque madame uit de oven

Croque madame uit de oven

door SmaakMenutie

De ultieme (anti-kater) brunch

Vandaag zin in een stevige brunch of lunch? Dan moet je echt deze heerlijke croque madame eens proberen! Eigenlijk de Franse variant van ‘onze’ tosti (croque monsieur). Maar dan met meer kaas (Gruyère!), meer ham én een eitje. In dit artikel van Ron Blaauw kan je lezen hoe je hèt perfecte spiegeleitje moet maken (echt bruikbare tips!). Je voelt je herboren na deze stevige sandwich. De rest van de dag is bovendien je honger gestild. Overigens ook prima als je een stevige kater te verwerken hebt 😉

Croque madame

Croque madame

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 7 keer gestemd )

Ingrediënten

4 sneetjes vers brood
2 eieren
80 gr ham
125 gr Gruyère kaas
300 ml halfvolle melk
25 gr (room)boter
3 el bloem
1 el scherpe mosterd (Dijon)
1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180-190 graden.
  • Smelt voor de bechamelsaus op matig vuur een goede klont boter in een (steel)pannetje en roer, zodra de boter gesmolten is, met een garde 3 el bloem er doorheen. Voeg als de bloem is opgenomen in etappes 300 ml melk toe. Goed blijven roeren.
  • Voeg nu circa 100 gr (vers) geraspte Gruyère kaas toe en blijf goed roeren. Je zal merken dat de saus dikker wordt. Zet zodra het kookt het vuur lager. Wel geregeld blijven roeren. Voeg ook een snuf zout en peper toe en een 1/2 tl nootmuskaat.
  • Snijd mooie dikke sneetjes brood en bestrijk het brood met een (dun) laagje scherpe mosterd. Bestrijk vervolgens met een riante laag kaassaus, daarbovenop een paar plakjes ham en vervolgens weer wat kaassaus. Plaats daarop weer een sneetje brood en top af met kaassaus en extra geraspte Gruyère kaas.
  • Plaats het geheel circa 12-15 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas bovenop mooi bruin is.
  • Bak ondertussen een spiegeleitje op laag vuur en plaats deze bovenop als 'finishing touch'. En voilà, een (calorie)rijk gevulde croque madame!

Croque madame recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Bets Korbijn-Leeuwenburgh 2 januari 2021 - 08:57

De varkenshaasjes met katenspek en champignons waren heerlijk…..

Ook gegrilde kip met mozzarella en pesto gemaakt, smaakte ook prima….
De Franse Uiensoep gaan we deze week proberen…
Succes voor het jaar 2021..
Gr. Bets- Leeuwenburgh ….

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 12:54

Fijn dat de gerechten in de smaak vielen Bets, leuk om te horen! Geniet van de uiensoep en nog een gelukkig en culinair 2021 gewenst!

Reply
Bertjo 14 maart 2021 - 17:46

Neem maar rustig 100 ml. melk minder aan wil je de saus een beetje dik krijgen, verder heerlijk hoor!

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:24

Fijn dat het recept in de smaak viel! 🙂

Reply