Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Rijke smaak

Het nadeel van tjap tjoy van de afhaalchinees is dat het vaak veel te ver doorgekookt is en drijft in (te) zoute saus. Daarom hierbij de échte tjap tjoy zoals ik hem leerde maken tijdens een Chinese kookworkshop. Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje olie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct. Mmmm!

Tjap tjoy ingrediënten Chinese tjap tjoy recept Vegetarische tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Irene 24 september 2020 - 08:02

Mijn lievelings gerecht, en als er wat over is wat groentebouillon er bij, en dan heb je een lekker soepje de volgende dag.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 09:52

Leuk om te horen Irene! En wat een goed idee om er een soepje van te maken 🙂

Reply
Jose 6 mei 2020 - 18:02

Kun je ook verse shii-takes gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:24

Jazeker!

Reply
Marianne 29 oktober 2019 - 21:05

Dit was super!!! Voor herhaling vatbaar?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:06

Leuk om te horen Marianne! Fijn dat onze tjap tjoy in de smaak viel 🙂

Reply
Peter 9 mei 2022 - 10:41

Goedemorgen,
Mijn vrouw is gek op kip knoflook van de Chinees, maar ik kan nergens een goed recept vinden hiervoor. Kunnen jullie hier mee helpen?

Ik zie het graag komen.

Peter

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2022 - 10:54

Hallo Peter, eerlijk gezegd kennen wij het niet. Hoe noemen ze het recept bij de Chinees?

Reply
Peter 11 mei 2022 - 09:52

Gewoon kip knoflook

Eveliene 10 juli 2019 - 09:52

Dezega ik vandaag maken ziet er heerlijk uit ik gebruik dan vegetarische oestersaus dank je wel voor delen

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:08

Lekker Eveliene! Met de vegetarische oestersaus heb je inderdaad een 100% vegetarische maaltijd. Uiteraard graag gedaan en alvast eet smakelijk! 🙂

Reply
Marjon 3 april 2019 - 13:23

mm, dit was wel een beetje jammer, mijn gezin was er niet dol op… “niet vies, maar ook niet heel lekker”. Tja, en daar doe je natuurlijk niet al die moeite voor… snik 😉

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:10

Jammer Marjon! Smaken verschillen uiteraard. Wij vonden het heel erg lekker, maar het is net wat je gewend bent. Volgende keer beter 🙂

Reply
1 2 3 4