Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Zoals het bedoeld is

Tjap tjoy is voor velen een klassieker van de afhaalchinees. Maar eerlijk is eerlijk daar krijg je vaak een bord met slappe groenten in een veel te zoute saus.

En dat terwijl dit gerecht van origine juist draait om frisheid, een bite en een goede balans. Tijdens een Chinese kookworkshop ontdekten wij zelf hoe tjap tjoy écht hoort te smaken. En dat is lekker fris, licht en vol structuur. Door de shiitake, gember en sesamolie krijgt het gerecht bovendien een zachte, herkenbare smaak.

Vegetarische tjap tjoy

De naam ’tjap tjoy’ betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ in het Cantonees. Van oorsprong is het een vegetarisch gerecht, bedacht om restjes groente op een smakelijke manier te verwerken. Het is dus geen vaststaand recept, maar eerder een ‘manier van koken’. Namelijk knapperige groente kort wokken in een lichte saus, zonder dat het zompig wordt.

Eenvoud

We beginnen met een smaakmaker die gelijk al het verschil maakt, namelijk gedroogde shiitake. Door deze in heet water te weken, krijgen ze een diepe zogenaamde umamismaak die we later terugproeven in het hele gerecht. Na het weken snijden we ze in reepjes. De tofu bakken we kort aan in zonnebloemolie tot de randjes goudbruin zijn. Die tofu komt later weer terug in de wok, samen met een kleurrijke mix van groente.

Tjap tjoy ingrediënten

Voor deze variant kiezen we wortel, paprika, peultjes en taugé. De groenten koken we kort en spoelen we daarna af onder koud water, zodat de structuur behouden blijft. Zo blijft alles knapperig en fris. Een paar eetlepels oestersaus, wat verse gember en een eetlepel sesamolie brengen alles mooi in balans.

Licht, voedzaam en snel klaar

Tjap tjoy is licht verteerbaar en toch voedzaam. De tofu zorgt voor eiwitten, terwijl de groenten bomvol vezels en vitamines zitten. Ideaal als je even geen zin hebt in een zware maaltijd, maar wél iets vol smaak wilt. En het mooie is, het staat binnen een half uurtje op tafel.

Chinese tjap tjoy recept

Wij serveren het graag met witte rijst en bijvoorbeeld babi ketjap of saté. Maar ook zonder vlees is het een volwaardige maaltijd. En het beste van alles? Je proeft eindelijk weer écht de groente, zoals het hoort. Dus ja, onze tjap tjoy smaakt anders dan die van de afhaalchinees.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje zonnebloemolie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct.

Chinese tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Marjon 3 april 2019 - 13:23

mm, dit was wel een beetje jammer, mijn gezin was er niet dol op… “niet vies, maar ook niet heel lekker”. Tja, en daar doe je natuurlijk niet al die moeite voor… snik 😉

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:10

Jammer Marjon! Smaken verschillen uiteraard. Wij vonden het heel erg lekker, maar het is net wat je gewend bent. Volgende keer beter 🙂

Reply
Eveliene 10 juli 2019 - 09:52

Dezega ik vandaag maken ziet er heerlijk uit ik gebruik dan vegetarische oestersaus dank je wel voor delen

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:08

Lekker Eveliene! Met de vegetarische oestersaus heb je inderdaad een 100% vegetarische maaltijd. Uiteraard graag gedaan en alvast eet smakelijk! 🙂

Reply
Marianne 29 oktober 2019 - 21:05

Dit was super!!! Voor herhaling vatbaar?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:06

Leuk om te horen Marianne! Fijn dat onze tjap tjoy in de smaak viel 🙂

Reply
Peter 9 mei 2022 - 10:41

Goedemorgen,
Mijn vrouw is gek op kip knoflook van de Chinees, maar ik kan nergens een goed recept vinden hiervoor. Kunnen jullie hier mee helpen?

Ik zie het graag komen.

Peter

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2022 - 10:54

Hallo Peter, eerlijk gezegd kennen wij het niet. Hoe noemen ze het recept bij de Chinees?

Reply
Peter 11 mei 2022 - 09:52

Gewoon kip knoflook

Jose 6 mei 2020 - 18:02

Kun je ook verse shii-takes gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:24

Jazeker!

Reply
Irene 24 september 2020 - 08:02

Mijn lievelings gerecht, en als er wat over is wat groentebouillon er bij, en dan heb je een lekker soepje de volgende dag.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 09:52

Leuk om te horen Irene! En wat een goed idee om er een soepje van te maken 🙂

Reply
1 2 3 4